Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Mart 2015, 14:11   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Ramazanda bol sivi tüketip, dengeli beslenmek gerekiyor

Ramazan ayinda oruç tutanlara önerilerde bulunan Nisantasi Hastanesi Saglikli Beslenme ve Diyet Uzmani Bahar Aktan, “Mutlaka sahura kalkinmali. Yeterli ve dengeli beslenip bol sivi tüketilmeli. Ramazanda küçük porsiyonlarla sik sik beslenmek çok önemli” dedi

Ramazan ayinda oruç tutanlarin beslenme sekli tamamen degisiyor. Özellikle bu yil yazin en sicak zamanina denk gelen Ramazan ayi, dikkat edilmedigi takdirde oruç tutan kisilerde ciddi saglik problemlerine yol açabilir. Ramazan ayinda oruç tutanlara önerilerde bulunan Nisantasi Hastanesi Saglikli Beslenme ve Diyet Uzmani Bahar Aktan, “Ramazanda en çok dikkat edilmesi gereken iki durumdan biri sicak havalardan dolayi asiri terleme ile yüksek miktarda sivi kaybi ve bunun yerine konulamamasi. Digeri ise sahur ve iftar saatleri arasindaki zamanin uzun olmasi nedeniyle açlik süresinin artmasi” dedi.

Oruç tutarken unutulmamasi gereken en temel sartin yeterli ve dengeli beslenme oldugunu belirten Bahar Aktan, “Yaz aylarina denk gelen Ramazan aylarinda oruç tutmanin en kolay yolu, oruç disi saatlerde bol sivi tüketerek ve çok küçük porsiyon miktarlariyla çok sik araliklarla beslenmekten geçiyor” diye konustu.

Kahvaltinizi sahurda yapin

Nisantasi Hastanesi Saglikli Beslenme ve Diyet Uzmani Bahar Aktan, oruç tutanlara su önerilerde bulundu: “Güne iyi baslamanin en temel yolu iyi kahvaltidan geçer. Oruç tutarken kahvalti gereksiniminizi mutlaka sahurda hazirlayacaginiz bir kahvalti ile karsilayin. Kahvaltida gün içerisinde su isteginizi arttirmayacak tuzsuz peynir ve tuzsuz zeytini tercih edin. Bunun yani sira açik çay veya bitki çaylari, bol miktarda çig sebze (domates, salatalik, biber, yesillik vb.) ve ayrica tam bugday unundan yapilmis birkaç dilim ekmek ile 1-2 porsiyon meyve ile kahvaltinizi tamamlayin. Sahurda yiyeceginiz bir adet haslanmis yumurta tokluk hissini uzun süre saglamada size yardimci olacaktir. Sahurdaki kahvaltinizdan sonra hemen uykuya geçmeyin. Yemeklerden hemen sonra yatar pozisyona geçmek sindirim sisteminizde bir takim rahatsizliklara neden olabilir ve bu durum sahurdan iftara kadar size sikinti verebilir. Sahurdaki kahvaltinizdan önce, sirasinda ve sonrasinda mutlaka su almaya özen gösterin. Günlük su ihtiyacimizin 2 ila 3 litre arasinda degistigini unutmayin.”

Iftari iki kisima ayirin

Iftar konusunda da uyarilarda bulunan Bahar Aktan söyle devam etti:

“Bütün gün süren açligin ardindan iftarda hizli bir sekilde ve büyük miktarlarda yenen yiyecekler kan sekeri problemlerine sebep olmaktadir. Bu yüzden küçük porsiyonlar ve yavas bir sekilde yeme düzeni olusturulmalidir. Iftarda yemege baslarken yarim kase çorba, salata ve bir bardak su tüketilmeli ve hemen ardindan 20-30 dakika sürecek bir ara verilmelidir. Bu ara ile orucunuzu açarken aldiginiz çorba ve salata size doygunluk hissi verecek ve ana yemege basladiginizda çok daha küçük porsiyonlar seklinde ana yemeginizi yiyeceksiniz. Yine iftar yemegi öncesinde, sirasinda ve sonrasinda su içmeyi aklinizdan çikarmayin.”

En az 2.5 litre su için

Iftarda tüketilen ana ögünden sonra her 1-1.5 saatte bir ara ögün alinmasi gerektigini ifade eden Aktan, “Ara ögünlerde serbetli tatlilar yerine meyve ve sütlü tatlilari tercih edin. Serinlemek için sekersiz olarak hazirlanmis komposto suyu veya sogutulmus bitki çaylari için. Asiri miktarda çay ve kahve tüketmek susuz kalmis vücudunuzun daha fazla su kaybetmesine neden olur. Iftardan sahura kadar olan sürede 2.5-3 litre su tükettiginizden emin olun. Iftardan 1 saat sonra kisa ve hafif tempolu yürüyüs yapmaya çalisin” açiklamasinda bulundu.

Bunlari yapmayin

Nisantasi Hastanesi Saglikli Beslenme ve Diyet Uzmani Bahar Aktan, oruç tutarken yapilmamasi gereken hatalari ise söyle siraladi: “Sahura kalkmadan oruç tutmak. Sahurda agir yemekler ve asiri miktarda çay-kahve tüketmek. Iftar ve sahur arasinda yeterince su tüketmemek. Iftarda çok hizli ve büyük porsiyonlarla yemek yemek. Firinda, izgara, bugulama, haslama yöntemleri ile hazirlanmis yemekler yerine kizartilmis yemekler ve hamur isleri tüketmek. Iftardan sonra serbetli hamur tatlilari yemek. Vücudun su ihtiyacini çay ve kahve ile saglamaya çalismak. Asiri tuzlu gidalarin tüketimi ile susama hissini ve böbrek yükünü arttirmak. Iftardan sonra hafif tempolu kisa yürüyüsler yapmamak.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla