Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Mart 2015, 14:11   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Saglikli yaz gebeligi iÇin Öneriler

Bir kadinin fiziksel ve ruhsal birçok degisim yasadigi gebelik dönemi, yaz aylarinin getirdigi sicak ve nem yüküyle daha zorlu hale gelebiliyor.

Anne adaylarinin bu aylarda karsilasabilecekleri sorunlari bilmesi ve gerekli önlemleri almasi ise, kendilerinin ve bebeklerinin sagligi açisindan büyük önem tasiyor.

Memorial Antalya Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü’nden Op. Dr. Pinar Özalp, yaz mevsiminde anne adaylarinin dikkat etmesi gereken noktalari anlatti.

Gebelik sikayetleri yaz döneminde artar

Gebeligin 5’ten 8’inci haftasina kadar süren döneminde, kalp damar sisteminde olmasi gereken normal degisimler baslamaktadir. Gebelikle birlikte kalp atim hizi bir miktar artar. Kalbin yükü fazlalasirken, kan basinci ilk 5 ay normal degerlerin altinda seyreder. Hormonal degisimlerden dolayi damar duvarlari zayiflar. Gebelik döneminde hafif nefes darligi, yorgunluk, siddetli olmayan çarpinti, yol yürüme mesafesinde kisalma, bacaklarda ciddi olmayan sislikler, sirt üstü yatildiginda olusan nefes darligi, tansiyon düsüklügü, çarpinti, göz kararmasi gibi sikintilar sikça yasanabilir. Bu sikintilar haliyle yaz aylarinda daha sik ve siddetli yasanir. Bu durumla bas etmenin yolu, ögle saatlerinde zorunlu olmadikça disari çikmamak, güneste uzun süre kalmamak ve yeteri kadar sivi almaktir.

Gebelik lekeleri günes koruyucuyla önlenebilir

Anne adaylari gebelik döneminde, cilt sagligina daha fazla özen göstermelidir. Bu dönemde degisen hormon seviyeleri, ciltte de bazi degisikliklere yol açmaktadir. Gebelikte en çok karsilasilan cilt problemlerinden biri ciltte görülen renk degisiklikleridir. Alin, burun, yanaklar ve çenede görülen lekeler genellikle dogum sonrasi kaybolur. Günes isinlari ve gebelikte salgilanan hormonlar nedeniyle ortaya çikan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, günesin yogun ve isinlarinin dik oldugu saatlerde açik havada bulunulmamali, gölge alanlar tercih edilmeli, bol kiyafetler giyilmeli, sapka ve gözlük kullanilmalidir.

Enfeksiyonlara karsi önlem alinmali

Gebelikte vajinal enfeksiyonlar siklikla görülmektedir. Bu durum yaz aylarinda daha da çok ortaya çikabilir. Düzenli uyku, saglikli beslenme ve güçlü bir bagisiklik sistemi, her türlü enfeksiyonla mücadele etmede önemli faktörlerdir. Gebelik döneminde genital bölgenin kuruluguna dikkat edilmeli, pamuklu iç çamasiri kullanmalidir. Bunun yaninda günlük pedler kullanilmamali; siki, dar ve hava aldirmayan kiyafetler tercih edilmemelidir. Deniz ve havuzdan çiktiktan sonra islak mayo ile kalmamak da vajinal enfeksiyon sikligini azaltacaktir.

Düsük tehlikesi yoksa deniz ve havuza girilebilir

Anne adayinin düsük ya da erken dogum tehlikesi yoksa gebelik döneminde deniz ve havuzdan yararlanilmasinda sakinca yoktur. Ancak gebelik dönemi disinda da havuz kaynakli enfeksiyon hastaliklarinin daha sik görüldügü unutulmamalidir. Günün erken saatlerinde ve deniz suyunun temizligine güvenilen yerlerde denize girmeye özen gösterilmelidir. Denize girerken, günes yaniklari ve lekeleri, böcek isirmalari ve düsmelere karsi da dikkatli olunmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla