Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Mart 2015, 14:12   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Oruçluyken spor yapilir mi?

Ramazan ayinin yaz dönemine gelisiyle açlik süreleri uzuyor, yüksek sicakliklar vücudumuzu orucun etkilerine daha açik hale getiriyor. Sporu da bu sürece ekledigimiz zaman herhangi bir sorunla karsilasmamak için dikkat etmemiz gereken noktalar artiyor. Anadolu Saglik Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Elçin Aykutoglu, “Oruçlu olunan dönemde yasanan kayiplar hemen yerine konamiyor bu da vücudu zayif birakiyor” dedi ve spor için günün serin saatlerini tercih edilmesini tavisye etti.

Ramazan’da spor aktivitelerine devam etmek isteyen ya da Ramazan’da kilo alma endisesiyle spora yönelenlere önerilerde bulunan Anadolu Saglik Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Elçin Aykutoglu, oruçlu kisilere öncelikle spor esnasinda hissedilen fiziksel ve ruhsal yorgunlugun nedenlerinin bulunmasini önerdi.

Enerji depolarinin orucun ilerleyen saatlerinde zayifladigini ve sicak havalarda yapilan aktiviteler sonucu asiri terleme ile vücut sivi dengesinin bozulmasinin spor açisindan en önemli sorunlardan biri oldugunu söyleyen Dr. Aykutoglu, buna degisen yemek ve uyku düzeninin de eklendigini dile getirdi.

Ek saglik sorunlari olmayan bireyler için Ramazan süresince yapilan sporun bir sakinca yaratmadigini söyleyen Dr. Aykutoglu bu dönemde hangi spor daliyla ugrasilirsa ugrasilsin ciddi mineral ve su kayiplari yasanacagini bildirdi. Oruç tutulan dönemle oruç tutulmayan dönem arasindaki en önemli farkin, oruçlu olunan dönemde yasanan kayiplarin hemen yerine konamamasi oldugunu dile getiren Dr. Aykutoglu, bunun vücudu güçsüz birakabilecegine degindi ve oruç tutanlarin spor için günün serin saatlerini tercih etmelerini önerdi.

Iftar sonrasi yürüyüs en ideali

Ramazan süresince saglikli kalmak adini yapilacak aktiviteleri seçerken bir o kadar da dikkatli olmak gerekiyor. Bu dönemde tercih edilebilecek az risk tasiyan aktivitelerin iftar öncesi ya da iftardan 1-2 saat sonra yapilacak yürüyüsler oldugunu söyleyen Dr. Aykutoglu, bu arada su içilebilecegi için olumsuzluklarin daha az hissedilecegini bildirdi.

Iftarda fazla yagli ve zor sindirelecek besinler tercih edilmemesini ve yemegin üstünden 1-2 saat geçmeden harekete geçilmemesini öneren Dr. Aykutoglu, iftar ögünün ara ögün ile bölünmesinin sindirim sistemi için daha faydali olacagini söyledi.

Ramazan yeni bir spora baslamak için uygun mu?

Bireyin Ramazan ayi süresince daha önce hiç yapmamis oldugu bir spora baslamasinin saglik açisindan olumsuz sonuçlar dogurabilecegini söyleyen Dr. Elçin Aykutoglu, egzersizin hücresel anlamda bir stres olduguna dikkat çekti. Bu strese hiç maruz kalmamis kisilerin baslangiç döneminin sikintili olabilecegini ve bu dönemde bir de oruç tutarak ikinci bir hücresel stresin yükü daha da artiracagini sözlerine ekleyen Dr. Aykutoglu “Yeni bir spora baslamak isteyenler hekimleri ile bu konuyu tartismalidir” dedi. Böyle bir imkânlari yok ise bu aktiviteleri Ramazan ayi sonrasina ertelemelerini tavsiye eden Dr. Aykutoglu, ancak düsük siddete yapilacak bir egzersiz ve yürüyüsün kendilerini iyi hissettikleri sürece yapilmasinda bir sakinca olmayacagini belirtti.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla