Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:06   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Susuzlugu önlemek için sahurda zeytin yiyin

Gastroenteroloji Uzmani Dr. Yüksel Ates uyariyor: “Ramazan’da hastanelik olmayin”

Ramazan’da ertesi gün çok acikilacagi endisesiyle kontrolsüz yemek ve su içmek hastanelik ediyor. Sögütözü Bayindir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Yüksel Ates, “Sahurda yenilecek 4-5 zeytin, gün boyu susuzlugu önleyebilir” diyor.

Yaz aylarina denk gelen Ramazanlar, saglik konusunda dikkat edilmesi gereken hususlari artiriyor. Asiri yemek yeme ya da kontrolsüz soguk su içme birçok kisinin ishal ve kusma sikayetleri ile hastanelerin acil servislerine basvurmasina yol açiyor. Sögütözü Bayindir Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmani Dr. Yüksel Ates, Ramazan ayini iftar sofralarinda özen gösterilecek bir iki düzenleme ile daha rahat geçirmenin mümkün oldugunu belirterek, çesitli uyarilarda bulunuyor.

Dr. Ates’in verdigi bilgilere göre, Ramazan ayinda hastaneye basvurma nedenleri arasinda iftar sonrasi asiri siskinlik ve reflü sikayeti ilk sirada yer aliyor. Safra kesesinde tas olanlar siddetli kolik agrilari ile acil servise basvuruyor. Öte yandan sicak yaz günlerinde asiri susayan ve iftarda kontrolsüzce soguk su içenler de ishal ve kusma sikayetiyle hastaneye gidiyor.

Vücudun, iftar ve sahur arasi normal miktarda tüketim ile su dengesini ayarladigina isaret eden Dr. Ates, çok önemli bir konuya da deginiyor: “Unutulmamasi gerekiyor ki, su vücutta tuz ile birlikte tutuluyor. Yani sahurda 4-5 zeytin ya da tuzlu gida tüketmek ve çay içmek, gün boyu susuzlugu önleyebilir. Böylece sindirim sistemi de rahatlamis olur”

SAGLIKLI RAMAZAN IÇIN ÖNERILER

Düzenli ilaç kullananlarin muhakkak sahura kalkmasi gerektigini söyleyen Dr. Yüksel Ates, sindirimi rahatlatmak için sindirimi rahatlatacak önerilerini de söyle siraliyor:

Yemeginizi iftar ve sahur arasina paylastirin. Ara ögünler olusturun. Mutlaka sahura kalkin.

Reflüsü, gastriti olanlar sahurda mutlaka asit baskilayici ilaç kullanmali. Mümkünse sahur yemeginden sonra biraz daha uyanik kalinmali.

Spastik kolon rahatsizligina açlik iyi gelir. Kabizlik varsa mutlaka bol su ve sebze tüketilmeli, yürüyüsler yapilmali.

Sigara içenler önce yemek yemeli. Çünkü kan sekeri düsük oldugunda sigara içilmesi ani spazmlara yol açabiliyor. Günlük içilen sigara miktarinin en fazla üçte biri içilmeli.

Yagli gidalar özellikle uzun açliktan sonra pankreatite sebep olabilir.

Sindirimi kolaylastirmak için ögüne mutlaka çorba ile baslanmali. Az yagli gidalar tercih edilmeli. Ayrica yemekten iki saat sonra yapilacak yürüyüs de sindirimi rahatlatir.

KIMLER ORUÇ TUTMAMALI?

Dr. Yüksel Ates, saglik sorunu nedeniyle oruç tutmamasi gereken hasta grubu hakkinda da sunlari söylüyor:

“Aktif ülseri olanlar midede kanama meydana gelebilecegi için oruç tutmamali. Mide ameliyati geçirenler, ameliyatla midesinin bir kismi alinanlar, yeterli beslenemeyecegi için kan sekerlerinde ani düsme görülebilir. Bu da bayilmaya yol açabilir. Karaciger hastaligi bulunanlar, sirozu olanlar, diyabet hastalari ve kronik böbrek yetmezligi çekenler de oruç tutmamasi gerekenler arasinda.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla