Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:12   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart YÜzerken kulak sagliginiza dikkat edin

Yaz aylarinda ortaya çikan saglik sorunlarinin basinda, yüzerken kulaga su kaçmasi sonucu olusan dis kulak yolu sorunlari gelmektedir. Kulakta agri, sisme ve tikaniklik, dis kulak yolu iltihaplarinin en önemli belirtileridir. Memorial Hizmet Hastanesi KBB Bölümü’nden Op. Dr. Deniz Kaya, kulak yolu iltihaplari ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Geçici isitme kaybi görülebilir

Dis kulak yolu iltihaplari “yüzücü kulagi” olarak da adlandirilmaktadir. Bunun nedeni yüzme sirasinda kulaga kaçan suyun nemli bir ortam saglayarak, bakterilerin çogalmasi için uygun ortam olusturmasi ve sonuç olarak iltihaba yol açmasidir. Ayrica kulagi parmakla kasimaya çalismak, kulak çöpleri ve diger yabanci cisimlerle kulagi kurcalamak da kulak kanal cildini tahris ederek enfeksiyona neden olmaktadir. Çok sik karsilasilan ve dayanilmaz boyutlara çikabilen kulak agrisinin siddeti saatler içinde artar. Agriyla beraber siklikla kulakta sisme ve tikaniklik görülebilir bununla beraber kulak kanal cildi enfeksiyona bagli siser. Bu durum kulakta dolgunluk ve geçici isitme kaybina yol açabilmektedir. Bu sikayetlere kulak kasintisi ve sulu akinti eslik eder. Hastalik ilerlediginde ise; boyunda beze, ates, kulak kepçesinde ödeme bagli sisme ve kizariklik ortaya çikmaktadir. Enfeksiyona yol açan sebep, siklikla su da bulunan bakteriler, daha nadiren mantarlar ve virüslerdir.

Saç spreyleri ve kozmetik ürünler de enfeksiyonu tetikleyebilir

Kulak kanalinda bulunan salgi bezlerinin salgiladigi mumsu akintilar (kulak kiri) ve kulak kanalinin kivrimli yapisi kulagin birer savunma mekanizmalaridir. Kulak kiri olarak tabir edilen salgilar, kulagi sudan koruyucu ince bir tabaka olustururlar. Hafif asidik yapidadirlar ve bu durum bakteri yerlesimini zorlastirir. Bu salgilar kulak kanalindaki tozlari, ölü hücreleri tutarak disari atilmasini saglamaktadir. Zardan disari ve asagi dogru egimli bir yapisi olan kulak kanali ise kulaga giren suyun disari atilmasina yardimci olmaktadir. Kulak kanali enfeksiyonu olusmussa bu dogal savunma mekanizmalarinda sorun ortaya çikmis demektir. Asiri terleme, havanin çok fazla nemli olmasi veya yüzme sonrasi kulaga su kaçmasi bakterilerin çogalmasi için ortam olusturmaktadir. Ayrica kulak çöpleri veya parmakla kulak temizlenmek kulak kanalini tahris edilebilecegi gibi bazen de isitme cihazi veya kulaklik kullanimina bagli olarak bakteri çogalmasi gözlenebilir. Bunlarin disinda ciltte meydana gelen taki veya kimyasal maddelere ( saç spreyi, kozmetik ürünler) bagli ortaya çikan alerjilerde enfeksiyonu tetiklemektedir.

Kulaginizi iyi kurulayin

Dus ve yüzmeden sonra basi yan çevirerek kulagi bir havlu veya bez parçasiyla silinmesi, saç kurutma makinasiyla en düsük ayarla 30 cm uzaktan tutarak kulagi kurutmak, saç spreyleri ve boyalarini kulaga kaçirmamak gibi birkaç basit önlem ile kulak yolu iltihabindan korunulabilir. Ayrica sik iltihaplanan kulaklar için yüzme öncesi elma sirkesini yari yariya sulandirarak kulaga damlatmak da kulakta asidik ortam olusturarak enfeksiyon riskini azaltacaktir. Dis kulak yolu iltihabina ait belirtiler fark edildiginde vakit kaybedilmeden doktora basvurulmalidir. Doktor kulak akintilarini temizlenmesini saglayacak ve çesitli damlalar ve agri kesiciler ile tedaviyi baslatacaktir. Damlalarin etkinligini artirmak için kulak temizligine dikkat edilmelidir. Tedavi sirasinda ise yüzmeye, kulaklik veya isitme cihazi kullanmaya ara vermek, dus alirken kulagi tikaçla kapatmak iyilesme süresini hizlandiracaktir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla