Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:15   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bacagim karincalanip geÇiyor demeyin.

Huzursuz bacak sendromu sizde de olabilir.

Bacagini kipirdatma istegi ya da karincalanma sikayeti, toplumun büyük kisminda görülüyor. Oysa bunun bir rahatsizlik oldugunu bilen ve hekime basvuranlarin sayisi çok az. Içerenköy Bayindir Hastanesi hekimlerinden Nöroloji Uzmani Dr. MELEK KANDEMIR, huzursuz bacak sendromunu, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlatti.

Otururken ya da uzanirken bacaklari hareket ettirme ihtiyaci ile kendini gösteren, karincalanma, yanma ya da agri sikayetine yol açan, “Huzursuz bacak sendromu” toplumun yüzde 2-15’ini etkiliyor. Bu sendromun görüldügü birçok kisi, bacagini hareket ettirme istegine karsi koyuyor. Oysa bu durum rahatsizligin artmasina sebep oluyor. Huzursuz bacak sendromu hakkinda ayrintili bilgi veren Bayindir Hastanesi hekimlerinden Nöroloji Uzmani Dr. Melek Kandemir, “Nedeni bilinmeyen ve tam tedavisi bulunmayan bu sendromun etkilerini azaltmak için basit degisiklikler ise yarar. Çalisma masaniz biraz daha yüksek olursa size de bacaginizi rahatça kipirdatacaginiz alan kalir” diyor.

Bu sendromun uykudan uyandiran periyodik bacak hareketlerinden farkina isaret eden Dr. Kandemir, “Huzursuz bacak sendromunun belirtileri genellikle aksam saatlerinde kisi istirahat halindeyken görülüyor. Bazen de yatmadan hemen önce ortaya çikarak uykuya dalmayi güçlestirir” diyor. Sendromun tanisi, hasta ile yapilan görüsmeye dayanarak klinik muayene bulgularina göre konuyor. Dr. Kandemir, “Aksam saatlerinde istirahat halindeyken, bacaklarinizda hareket ettirme ihtiyaci ya da huzursuzlugu yasiyor musunuz?” sorusuna verilen cevabin tani için yeterli oldugunu belirterek, uyku testinden önce yapilan SIT’in de (Suggested Immobilization Test) yardimci oldugunu belirtiyor. Bu test sirasinda, yatakta ve uyanik halde bulunan kisinin bacaklarina baglasan elektrotlarla bacak hareketleri kaydediliyor.

Toplumda görülme oranin yüzde 2 ile 15 arasinda degisen bu sendromun nedeni tam olarak bilinemiyor. Ancak demir eksikligi, romatoid artrit (eklem iltihabi hastaligi), böbrek yetmezligi ve çesitli nörolojik rahatsizliklarin etkisi oldugu düsünülüyor. Dr. Kandemir, daha az siklikta görülmesine karsin diyabet ve Parkinson hastaligi ile bazi ilaçlarin, alkol, sigara ve kafein kullaniminin da huzursuz bacak sendromuna neden oldugunu söylüyor.

Hastaliga neyin yol açtigi tam olarak ortaya konamadigi için tedavide de sikayetleri azaltmaya yönelik yöntemler izleniyor. Bunun için bazi Parkinson ilaçlari, kas gevseticiler ve uyku ilaçlari kullaniliyor. Öte yandan günlük yasamda yapilabilecek küçük degisiklikler de sendromun etkilerini azaltmaya yardimci oluyor. Iste Kandemir’in önerileri:

• Strese bagli olarak artan rahatsizlik durumlarinda gevseme tekniklerini kullanabilirsiniz. Meditasyon ve yoganin yani sira hafif egzersizler de ise yarayabilir.

• Masaj ve ilik banyo, sikayetlerinizi azaltabilir.

• Sikayetleriniz özellikle uykudan önce çogaliyorsa, uyudugunuz ortamin sessiz, yataginizin rahat olmasina özen gösterin. Çalismalar, huzursuz bacak sendromu ile yiyecekler arasinda bir iliski oldugunu gösteriyor. Kahve, çikolata ve kola gibi kafein içeren gidalar ile çaydan uzak durmak sikayetlerin hafiflemesinde yardimci olabilir. Alkol ve tütün kullanimindan da uzak durulmasi önemli.

• Görülme sikligi oldukça yüksek olan bu hastalik hakkinda edindiginiz bilgileri baskalari ile paylasmaniz da önemli. Böylece baskalarinin da yasadigi sorunu fark etmesini saglayabilirsiniz.

• Bacaginizi hareket ettirme istegi hissettiginizde bununla savasmayin. Ayaga kalkabilir, yürüyebilir ya da bacaklarinizi kipirdatabilirsiniz.

• Çalisma masanizin yüksekligini ayarlamak da bir yöntem. Böylece hareket alaniniz genisler.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla