Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:21   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Erken yasta hipertansiyon hayati tehlike yaratabilir

Özellikle genç insanlarin hipertansiyona bagli hayatini kaybetmesi toplumda büyük saskinlik yaratiyor. Oysa hipertansiyonun ileri yastaki kisiler için oldugu kadar gençler için de hayati tehlike yarattigi bir gerçektir. KadiköySifa Atasehir Hastanesi Dahiliye Uzmani Dr. Arzu Yalçin, erken yasta hipertansiyonun tehlikesine anlatti.

Hipertansiyon, yani kan basinci yüksekligi genelde genetik ve 40'li yaslardan sonra ortaya çikan bir hastaliktir. Bu dönemde görülen hipertansiyon, 'esansiyel hipertansiyon' adini alir. Sebebi, damarlarda direnç artisi, kalbin artan damar direncine karsi yüksek basinçla verdigi yanittir. Bir baska anlamda damar sertligi de denebilir. Bu hastalar ilaç tedavisi alirlar. Kilo fazlaligi varsa onun verilmesi, dolayisiyla beslenmenin düzenlenip egzersiz yapilmasi da önemlidir.

Ancak bir grup hasta daha erken yaslarda hipertansiyonla karsi karsiya kalabilir. Bu, önemsenmesi gereken bir durumdur. Mutlaka altinda yatabilecek nedenler arastirilmalidir. Sekonder hipertansiyon da denen bu durum için en sik rastlanan nedenler böbreksel ve hormonsaldir. Böbreklerin sik infeksiyonlari, taslari, böbrek damar hastaliklari, böbrek üstü bezi hormonlarinin anormal çalismasi, tiroid bezi bozukluklari gibi pek çok sebep olabildigi gibi, çagimizin hastaligi olan metabolik sendrom sebepler arasindadir. Metabolik sendrom, sismanlik, diyabet veya ona meyil yaratan sendromlar, ürik asit yüksekligi, trigliserid yüksekligi, HDL (iyi kolesterol) düsüklügü, hipertansiyon gibi durumlardan en az 3'ünün bulunmasidir. Gebelikte çikan ve dogum sonrasi süren hipertansiyonlar da kadinlarda görülmektedir.

Sekonder hipertansiyonda sebebe yönelik tedavi yapilir. Eger yeterli olmazsa ilaç tedavisine baslanir. Ilaçlar genelde ömür boyu kullanilir. Ilaçlar düzensiz kullanilirsa, tansiyonun ani yükselmesi, hatta beyin kanamasina dahi yol açabilecek ciddi komplikasyonlara yol açar. Uzun vadede böbrek, göz gibi organlarin bozulmasi söz konusu olur. Kalp yetmezligi, ritm bozukluklari, kalp krizini kolaylastirma gibi sonuçlar ortaya çikar.

Saglikli beslenme, egzersiz yapma sebep her ne olursa olsun tedavinin vazgeçilmez bir parçasidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla