Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:24   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Yaz geldi hastaliklara dikkat!

Isinan havalar ile birlikte hemen hemen herkes daha enerjik olur ve kendini daha mutlu hisseder. Soguk kis günlerinde görülen grip ve nezle ile siklikla karsilasilmasa da yaz aylari birçok farkli rahatsizlik ile birlikte huzurunuzu kaçirabilir. Yaz aylarinda günes çarpmasi, böcek sokmasi ve gida zehirlenmesinin siklikla yasandigini belirten Medline Acil Saglik Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Baris Mutluer, bu rahatsizliklar ve yapilmasi gereken ilkyardim müdahaleleri hakkinda bilgilendiriyor.

Yaz aylarinda havanin sicakligi nedeniyle zamanin büyük bölümü ev disinda, açik havada geçirilir. Bu yüzden, yaz aylarinda sikligi artan bazi saglik sorunlari dogrudan dogruya açik havada bulunmakla ilgilidir.

Yaz hastaliklarindan korunun!

Günes çarpmasi ve yaniklari yaz aylarinda en sik karsilasilan rahatsizliklar arasinda yer alir. Özellikle açik tenli ve çilli kisiler günes isinlarindan daha kolay etkilenerek günes yaniklarina maruz kalabilirler. Bununla birlikte çocuklarda günes isinlarindan çok kisa sürede olumsuz etkilenerek, rahatsizlanabilirler. Günes çarpmasi tedavi edilmemesi durumunda öldürücü olabilir ya da kalici zararlar verebilir. Günes çarpmasinin belirtileri arasinda; siddetli bas agrisi, bulanti, kusma ve yüksek ates bulunur. Böyle bir durumla karsilan kisinin serin bir yere götürülmesi, vücudu sikan giysilerin çikarilmasi, basina soguk kompres veya buz torbasi konulmasi önerilir. Atesin çok yüksek olmasi durumunda ise hastanin en kisa sürede ilkyardim destegi almasi ve bir saglik kurulusuna götürülmesi gerekir.

Sicak ve nemli hava, özellikle hijyenik olmayan ortamlarda hazirlanan ve uygun sicaklikta saklanmayan besinlerin bozulmasina neden olur. Bozuk olarak tüketilen yiyecekler ise kisilerde gida zehirlenmesine neden olur. Yaz aylarinda en sik bozulan yiyecekler; tavuk, balik, yumurta, süt, sütlü tatlilar ve mayonez olarak sayilabilir. Ayni zamanda yeterince yikanmadan tüketilen meyve ve salatalar da gida zehirlenmelerine neden olabilir. Gida zehirlenmesinin belirtileri arasinda genellikle; siddetli ve kramp seklinde karin agrisi, sulu ve kanli ishal, kusma ve ates vardir. Gida zehirlenmesi olan kisinin öncelikle kaybettigi siviyi ve mineralleri yerine koymasi gerekir.

Ayrica zehirlenmeye neden olan bakteriyi de yok etmek gerekir. Bu durumda zehirlenmeye neden olan bakterinin tetikler sonucunda saptanmasi gerekir. Bu nedenle gida zehirlenmesi geçiren kisinin saglik kurulusuna gitmesi ve doktor kontrolünde ilaçlarini almasi gerekir.

Yaz aylarinda sikça meydana gelen rahatsizliklardan biri de böcek sokmalaridir. Açik alanda ve özellikle park, orman gibi yesillik alanlarda geçirilen zamanin fazlalasmasi ile birlikte bu tür rahatsizliklarin görülme sikligi artiar. Böcek isirigi ve sokmalari genellikle tehlikesiz olmasina ragmen, bazi böceklerin sokma ve isirmalari ölümle sonuçlanabilecek durumlara neden olabilir. Bu durum zehirli akrep ve örümcek isirmalari veya kisinin alerjik oldugu durumlarda meydana gelebilir. Bu durumda; siddetli bir agri, özellikle karin kaslarinda sertlesme, bulanti, terleme, yüksek ates gibi belirtiler ortaya çikabilir. Böcek sokmalarinda ilkyardim; böcegin soktugu yere amonyak ya da sirke tatbiki ile yapilabilir. Böcegin soktugu noktanin biraz üzerinden sikica baglamak da zehrin yayilmasini engeller. Sokulan bölge kol, bacak gibi bir organ ise hareket ettirilmemelidir. Sicak banyo da kaslarin sertlesmesini engelleyecegi için önerilir. Ancak hastanin durumu takip edilerek, olumsuzluk hissedilmesi durumunda en yakin saglik kurulusuna gidilmelidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla