Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:24   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kalp hastaliklari gebeligi riskli hale getirebilir

Kalp hastaliklari, bir kadin için anne olmayi riskli hale getirebiliyor. Bu risklerin gebe kalmadan önce farkinda olmak ve gerekli önlemleri almak, büyük önem tasiyor.

Kalpteki bazi sorunlar gebelik sirasinda anne ve bebegin sagligini riske attigindan, bu kisilerde gebelige izin verilmiyor.

Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert, kalp hastaliklarinin gebelik üzerindeki etkisi ve gebeligi riskli hale getiren sorunlar hakkinda bilgi verdi.

Kalpteki bazi degisiklikler gebelik döneminde normal

Gebeligin 5’ten 8’inci haftasina kadar süren döneminde, kalp damar sisteminde olmasi gereken normal degisimler baslamaktadir. Gebelikle birlikte kalp atim hizi bir miktar artar. Kalbe gelen yük fazlalasirken, kan basinci % 10 düsmektedir. Hormonal degisimlerden dolayi damar duvarlari zayiflamaktadir. Dogum sonrasi erken dönemde de bebegin ana atar damara olan baskisi ortadan kalktigi için annenin dolasim sisteminde bir takim degisimler olur. Gebelik sonrasi erken dönemde ayni gebelik dönemi gibi dikkat gerektirir. Gebelik döneminde hafif nefes darligi, yorgunluk, siddetli olmayan çarpinti, yol yürüme mesafesinde kisalma, bacaklarda ciddi olmayan sislikler, sirt üstü yatildiginda olusan nefes darligi normal degisimler olarak kabul edilebilir.

Gebelik öncesi koruyucu önlemler alinmali

Gebe kalmadan önce bilinen kalp hastaligi olan ya da 35 yas üzerinde ileri yas gebelik planlayan, ailesinde ciddi kalp hastaligi öyküsü olan ve kalp hastaliklari risk faktörleri olan kisiler mutlaka kardiyolojik muayene olmalidir. Bilinen kalp hastaligi olan gebe takibi öncelikle kardiyolog, kadin dogum uzmani ve anne adayinin dahil oldugu takim çalismasi prensibiyle yapilmalidir. Gebelik öncesi planlama, koruyucu önlemler alinmasi temel esastir.

Bazi kalp sorunlari gebelik için risklidir

Belirli bir grup kalp hastaligi olan kisilerin gebe kalmasi, anne ve bebek sagligi için riskli olabilir. Bu nedenle öncesinde psikolojik destek ve detayli diyalog ile kisiye bu bilgiler verilmeli, gebelikten vazgeçirilmelidir. Çiftler, ileriye yönelik korunma yöntemleri hakkinda da bilgilendirilmedir. Gebelige engel teskil eden kalp hastaliklari, dogumsal olan ve morarmanin eslik ettigi kalp hastaliklari yani “siyanotik konjenital kalp hastaliklari”dir. Bunlar; cerrahi müdahalenin mümkün olmadigi ileri kapak hastalari, akciger basincinin ileri derecede artmis oldugu kalp hastaliklari, ileri evre kalp yetersizligi ve kapak darligi sorunlaridir. Kalp kapakçiklarinda ileri derecede darlik veya yetersizligi bulunan, gündelik efor kapasitesi istirahat sirasinda bile nefes darligi çekecek kadar düsmüs olanlar ile ciddi kalp yetersizligi hastalarinin gebe kalmalari sakincalidir.

Özel takip gerektiren kalp hastaliklari gebelige engel degil

Kalbinde delik olan kisiler, muayenelerinde kalp ve akcigere hayati önem tasiyan bir yük olusturmadigi ispatlanmissa, gebe kalabilir. Kalp deligi genis hastalarin ameliyat sonrasi gerekli önlemler alinarak gebe kalmalarina izin verilebilir. Kalp ameliyati olarak kalp kapakçigi degismis veya kalp kapagi tamiri yapilmis olan hastalar ise gebelik öncesi detayli bir kontrol ve takiplerle, belirli bir risk altinda gebe kalabilir. Tedavi edilebilir ritim problemi olan hastalarin gebelik öncesi ablasyon islemi yapildiktan sonra normal bir sekilde gebe kalma engelleri yoktur. Gebelik döneminde ilaç kullanimi gerektiren ritim problemlerinde, detayli bir muayene ve risk analizi önemlidir. Yüksek kan basinci yani hipertansiyon sorunu olan hastalar gebelik dönemince siki takip ile gebe kalabilir. Gebelik dönemi tansiyonu olan anne adaylarinin ise bu dönemde kendilerine ve bebege zarar vermeyen ilaçlari kullanarak takip edilmeleri halinde gebe kalmalarina bir engel bulunmamaktadir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla