Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:28   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Denizde 1 saatten fazla kalmayin

Yaz aylarinda hem eglemek hem de dinlenmek amaciyla tatil planlari yaparken çesitli saglik sorunlari ile karsilasilabilecegi unutulmamalidir. Bu dönemdeki en önemli tehlikeler; asiri sicaklar, günes yaniklari, deniz ve havuz enfeksiyonlari ile yaz ishalleridir. Memorial Atasehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavakli, yazin saglikli bir tatil yapabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkinda bilgi verdi.

Tatilde dogru kiyafet seçimi çok önemli

Öncelikle gidilecek yerin kosullari önemlidir. Yurt içi seyahat düsünülüyorsa; kiyafetler, gidilecek yere göre ayarlanmalidir. Yazlik kiyafetlerin yani sira; aksamlari serin olabilecegi düsünülerek uzun kollu kiyafetler ya da sal götürülebilir. Kronik hastaliklari olanlarin ilaçlarini yanlarindan ayirmamalari ve kalacaklari gün sayisi kadar yedeklemeleri çok önemlidir. Otelde konaklanacaksa, gidilecek yerin mutfaginda mutlaka diyet yemekler bulunmasina özen gösterilmelidir. Tatil döneminde tercih edilmesi gereken giysiler; günes isinlarini kendine çekmeyen, açik renkli, pamuklu, teri çekebilen kumaslardan üretilmis olmalidir. Bu tür giysiler, serinletici ve günes isigina direkt maruz kalinmasini önleyici özelliktedir.

Islak sapka ve kiyafet serinletir ama hasta eder

Saat 10.00- 16.00 arasi günese çikilmasi sakincalidir. Bu saatler arasinda disarida bulunulmasi gerekiyorsa, sapka ve beyaz uzun kollu kiyafetler tercih edilmelidir. Bu, günesi yansitarak ten ile temasini engeller. Serinlemek açisindan bazen sapkalar islatilarak kullanilabilir. Ancak bu uygulamayi sürekli tekrarlamak dogru degildir. Islak bir sapka ya da kiyafet ile deniz kenarinda ya da yüksek bir yerde rüzgara maruz kalmak, “fibromiyalji” denilen kas ve iskelete sistemi hastaliklarina neden olabilir. Günes isigini ve sicakligini kendine çekmesi için açik renkli semsiyeler kullanilmali, hava sirkülasyonunu saglayan hasir semsiyeler tercih edilmelidir.

Uzun süre suda kalmak cilt tabakasini zedeleyebilir

Cilt, bagisiklik sistemin önemli bir parçasidir. Sürekli suda kalindiginda örtü tabakasinda zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalinmasi ciltte kurumaya neden olacagi için enfeksiyonlara da açik hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Günes isinlarindan korunmanin en önemli yolu ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktir. Güneslenmek için kola gibi maddelerin kullanimi oldukça zararlidir. Agizdan deri mantarlarinin tedavisi için ilaç kullananlarin, günese çikmamasinda yarar vardir. Çünkü bazi mantar ilaçlari, ciltte renk degisikliklerine sebep olabilir.

Sivi tüketiminizi iyi ayarlayin

Bol su ve sulu gidalarin tüketilmesi gerekmektedir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 lt su tüketilmeli, gazli içeceklerden uzak durulmalidir. Susamadan su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacini belirten güvenilir bir isaret degildir. Kalp hastaligi veya hipertansiyonu olanlar disinda gidalarla tuz alimi artirilmalidir. Tuz kisitlamasi yapmak zorunda olanlar ise sivi ve tuz kaybi konusunda dikkatli olmalidirlar.

Çok soguk su ile dus almayin

Sicak yaz günlerinde serinlemek için yapilabilecek en dogru sey, dus almaktir. Dus, serinlemeyi saglayarak sicak yaz günlerinde terleme ile ilgili sikintilari da azaltmaktadir. Serinlemek için yapilan dus, sok etkisi yaratacak kadar soguk olan suyla yapilmamalidir. Özellikle kalp hastaligi gibi kronik rahatsizligi olanlar, buna dikkat etmelidir. Çok sicak ve çok soguk olmayan ilik bir dus, kisiyi rahatlatir. Düzenli dus ile gözeneklerin açilmasi, düzenli terleme ile birlikte vücut isinin düsmesine ve isiri sicaklarin olumsuz etkilerinden korunmaya yardimci olur.

Klima altinda uyumayin

Asiri sicaklarda serinlemek için tüketilen soguk su, sanildigi gibi zararli degildir. Yalnizca, kronik farenjit gibi saglik sorunu olanlarin sikayetlerini tetikler. Yazin klima kullanimi da kontrollü olmalidir. Klimalarin yol açtigi bakteriler, lejyoner hastaligi ve zatürrenin olusunda etken olabilir. Klimanin açik birakilarak direkt klima etkisine maruz kalarak uyumak, uyku kalitesini bozar, vücut kasilma ya da tutulmalari ortaya çikabilir.

Havuzdaki Hepatit A tehlikesine dikkat!

Tatilde deniz yerine havuzu tercih edenlerin bazi önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle havuzun denetimine mutlaka dikkat edilmelidir. Havuza girerken kulak tikaci ve yüzücü gözlügü takilmalidir. Havuzlardan Hepatit A bulasabilir. Bunun için özellikle çocuklara tatile gitmeden önce Hepatit A asisi yaptirilabilir. Havuz baslarinda mantar gibi enfeksiyonlar karsi terliksiz asla dolasilmamalidir. Havuzdan çikinca klorlu suyun cildi kurutmasini önlemek ve bakteriyolojik kirlilik de ciltten atmak için mutlaka dus alinmalidir. Islak mayo ile kalmak da vajinal mantar enfeksiyonlarina zemin hazirlayabilecegi için havuza girdikten sonra mayonun degistirilmesi gerekir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla