Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:29   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çay, kahve degil, su tüketin !!

Dr. Sertaç Yildirim uyariyor: “Su yerine baska sivilar kullanmayin, saglik için mutlaka su için’’

Yaz sicaklari basladi ve susama hissimiz kisa göre daha belirginlesti. Günümüzde içecek yönünden pek çok alternatif söz konusu. Mesrubat, ayran, çay ve kahve gibi… Bayindir Sögütözü Hastanesi Check-up bölümünden Dr. Sertaç Yildirim, su yerine baska sivilar kullanilmamasi konusunda uyararak, vücudumuzun günde en az 2.5 litre siviya ihtiyaci oldugunu ve bunun 1.5 litresinin su olarak alinmasi gerektigini vurguluyor.

Yaz sicaklarinin baslamasiyla birlikte susama hissimiz daha da belirginlesti. Günümüzde içecek yönünden o kadar çok alternatif var ki saymakla bitmez. Halbuki saglik açisindan tek alternatif var. O da SU.

Bayindir Sögütözü Hastanesi Check-up Bölümü’nden Dr. Sertaç Yildirim, özellikle çocuklar ve yaslilar için suyun öneminin daha fazla oldugunu ifade ederek, sunlari söylüyor:

‘’ Vücudumuzun % 70’i sudur. Su özellikle vücut sicakliginin düzenlenmesinde çok önemli rol oynar. Böbreklerin etkili çalismasini saglar. Deriden terleme ile toksinlerin atiliminda görevlidir. Su yasam sivisidir. Hayatin olmazsa olmazidir.

Mesrubat, meyve suyu ( nektar veya taze sikilmis ), ayran, çay ( sekerle beraber ), kahve çesitleri maalesef kalorili içeceklerdir. Vücuttan kaybedilen suyu bu içeceklerle yerine koymaya çalisirsak vücudumuza bos yere kalori ve kimyasallar yüklemis oluruz.

Taze sikilmis meyve sularini irdeledigimizde diyetisyenlere göre 1 bardak (200 cc) portakal suyu 100, üzüm suyu 150, visne suyu 100, havuç suyu 130, nar suyu 130 kaloridir. 330 cc’lik kutu nektarinler ise 160-170 kalori arasinda degismektedir. Bir bardak meyve suyu 2-3 porsiyon meyveye esit görünüyor. Meyve sulari ile aldigimiz seker miktari oldukça fazla. Unutmayalim ki, seker, meyve sekeri de olsa vücuda gereksizdir. Saglik açisindan mümkünse meyve suyunu degil kendisini tüketmek gerekir.’’

Mesrubatlar ve Ambalajli Ayranlardaki Kimyasallar

Mesrubatlar ve ambalajli ayranlar içinde birçok kimyasal maddeler bulunduguna da dikkati çeken Yildirim, ‘’Tartismali da olsa bu kimyasallarin vücudumuza zararli oldugu söyleniyor.

Dogayi fazla kirlettigimizden dolayi tarim ürünü olan çay ve kahve gibi içecekler giderek kirleniyor. Bu içeceklerin içerdikleri dogal maddeler nedeniyle vücuda zararlari da ispatlanmistir. Teorik olarak içerdikleri mineraller nedeniyle maden sulari daha faydali görünse de yapilan çalismalarda fazla kullanimda mide, özefagus, pankreas kanseri riskinde artis oldugu görülüyor’’ diyor.

Günde En Az 2.5 Litre Sivi Ihtiyaci

Dr. Sertaç Yildirim, vücudun sivi ihtiyacina da isaret ederek, söyle devam ediyor:

‘’Vücudumuzun günde en az 2,5 litre siviya ihtiyaci vardir. Bunun 1,5 litresini su olarak almaliyiz. Vücudun sivi kaybina bagli olarak 2 litreye çikabiliriz. Geri kalan kismi ise vitamin, mineral, antioksidan özellikleri olan sivilar tercih etmeliyiz. Tabi bu geri kalan kisma yemekle, çorbayla meyve ile aldigimiz sivilar da dahildir. Hiçbir zaman su yerine baska sivilar kullanilmamali, susuzlugumuzu giderelim derken sagligimizdan olmamaliyiz.’’
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla