Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Mart 2015, 14:31   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Yazin kilo kontrolÜ iÇin bu besinleri tÜketin

Yaz aylarinda havalarla birlikte beslenme aliskanliklari degisiklige ugramaktadir. Özellikle tatil dönemini kilo almadan ve formda geçirmek için bazi besinlerin sofralardan uzak tutulmasi, bazilarinin da düzenli olarak tüketilmesi önemlidir. Memorial Atasehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sefika Aydin Selçuk, yaz aylarinda tüketilmesi gereken gidalari siraladi:

• Domates ve Salatalik: Düsük kalorili olmasindan dolayi yaz aylarinda kahvaltidan yatma vaktine kadar gün boyu domates tüketilebilir. Kansere karsi koruyucu etkileri vardir. Günlük C ve A vitamin ihtiyacini karsilar. Günesin yüksek isinlarina karsi cildi besleyen vitamin ve mineralleri içermektedir. Salatalik da A ve C vitamini açisindan zengindir. Kabugunu yikayip kabugu ile yemekte fayda vardir. Özellikle içerigindeki lif hem sekeri dengeler hem de sindirime iyi gelir.

• Karpuz: Yüksek antioksidan düzeyine sahip olan karpuz, A ve C vitaminlerinden oldukça zengin bir meyvedir. Vücutta su kaybini önlemektedir. Özellikle potasyum ve magnezyum açisindan yüksek önemi vardir. Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun tüketiminde porsiyonlara dikkat edilmelidir çünkü 1 dilimi 45 kaloridir. Karpuz yemeklerden en az 2-3 saat sonra tüketilmelidir.

• Kuinoa: Bulgur tanesine benzeyen “glütensiz” bir besindir. Hazmi kolay, protein içerigi yüksektir. Tam taneli tahillar içerir, B vitamin deposudur ve E vitamini yüksektir. Demir ve çinko degeri bakimindan zengindir. Yaz mevsiminde salatalarda haslanmis olarak tüketilebilir.

• Yulaf Ezmesi: Düsük kalorili ve tok tutucudur. Içerisinde B komplex vitaminler, protein, yag ve mineraller vardir. Özellikle kan sekerini dengeleyici özelligi sebebi ile kan sekeri olanla düsüklügü ve diyabet hastalarinda tüketilmesi önerilir. Içerdigi lif yogundur ve kabizlik sikayeti olanlarda hizli çözüm olabilmektedir. Kilo vermek isteyenlerin yazin vazgeçilmez besini olmalidir.

• Enginar: “Ciarin asidi” içerigine sahip olan enginar; hücre yenilenmesinde önemli bir sebzedir. Karaciger üzerinde koruyucu özellige sahiptir. Safra salgilanmasini artirir ve hazimsizliga iyi gelir. Böbreklerde üre konsantrasyonunu yükseltir ve idrar söktürücü özellik gösterir. Toksin atiminda da faydalidir. Kolesterol düsürücü özelligi olan enginarin %75’in üzerinde sivi içerigi vardir. Karbonhidrat içerigi doygunluk hissi saglar. A ve C vitamini yüksek, yag orani düsüktür.

• Kabak: Yaz mevsiminde dolmasi, çorbasi, salatasi, mezesi, tatlisi, böregi ve zeytinyaglisi yapilabilen en kullanisli sebzedir. Oldukça düsük kalorili bir sebze olmasinin yaninda lif açisindan da çok zengindir.

• Su, Soda, Limonata: Sivi gereksinimi yasa bagli olarak degisse de günlük olarak 1,5 litrenin üzerinde olmalidir; ancak sicak havalarda ise bu oran 3 litreye yakin olabilmektedir. Kilo almamak ve vücudun su kaybini engellemek için artan sivi ihtiyacini karsilamak gerekir. Sade soda, ter ile birlikte atilan minerallerin karsilanmasini da kolaylastirmaktadir.

• Yogurt, Ayran, Cacik: Yaz aylarinda yogurt bagirsak düzenleyici olmasi ve yararli bakteri içermesi sebebi önemlidir. Ayni zamanda serinletici de olan yogurt kalsiyumdan dolayi sadece kemik ve disler için degil, içerigindeki magnezyum ve potasyumdan dolayi kas fonksiyonlari ve sinir iletimleri için önemlidir. Potasyum diger taraftan vücuttaki su, asit ve baz dengesi içinde gereklidir. Bagirsak florasi için yogurttaki asidik süt bakterileri çok gereklidir. Yapilan çalismalar sonucu yogurt gibi fermente (mayalanan) süt ürünlerinin insan sagligi üzerine olumlu etkide bulundugu belirlenmistir. Cacik veya ayran formunda da tüketmek daha fazla sivi alimini saglar. Özellikle ter ile kaybolan minerallerin basta sodyum olmak üzere yerine konmasinda ayran ve cacik önemli yer tutar.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla