Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 14:59   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Lens kullanicilarina yÜzÜcÜ gÖzlÜgÜ ile yÜzÜn uyarisi

Kontakt lensler, gözümüzde görme bozukluklarinin düzeltilmesinde, kornea hastaliklarinin tedavisinde veya göz renginin degistirilmesi amaciyla dünyada milyonlarca kisi tarafindan kullaniliyor. Kontak lensler günlük hayatta gözlügün yerini alip rahat bir görüs saglarken ayni zamanda kullaniciya çok büyük sorumluluk yüklüyor. Özellikle yaz aylarinda bu sorumlulugun basinda kontak lens ile havuza ve deniz girmemek konusu geliyor. Dünyagöz Etiler’den Dr. Irfan Kayurtar, kontak lensleri yüzücü gözlügü olmadan kullanilmamasi gerektigini ifade ederek, “Havuzlardaki klor ve mikroorganizmalar gözde çesitli enfeksiyonlara yol açabilir” dedi.

Güzel görünüm, özgüven ve özgürlük saglayan kontakt lensler, günümüzde pek çok insan tarafindan tercih ediliyor. Rahat kullanim olanagi ve çesitliligi, kontakt lensin gittikçe daha da popüler olmasini sagliyor. Ancak kontakt lens günlük hayatta gözlügün agirligindan bizi kurtarsa da özellikle yaz aylarinda kullanimina çok dikkat edilmesi gerekiyor. Suyun hijyeni, klor seviyesi gibi çesitli nedenlerden ötürü lenslerle havuza ve denize girmek veya günesin kavurdugu yaz aylarinda UV isinlarini geçirmeyen günes gözlükleri ile günese çikmaya özen gösterilmelidir. Aksi halde gözlerde ve lenslerde olumsuz sonuçlara yol açiyor. Hatali lens kullanimi, gözde olusan travmalara, çesitli göz enfeksiyonlarina, göz kuruluguna, hatta kornea hastaliklarina bile sebep olabiliyor.

Hijyen uyarisi

Dünyagöz Etiler’den Dr. Irfan Kayurtar, kontak lens kullanicilarini hijyen konusunda çok dikkatli olmalari gerektigini belirterek, sunlari söyledi: “Kontakt lensler takilmadan önce mutlaka eller yikanmali, nemli birakmayan bir havluyla kurulanmali. Lens kutulari her solüsyonla birlikte yenilenmesine ragmen yine de kontakt lens kutularinin temizligine çok dikkat edilmeli, ara sira kaynar sudan geçirerek tozlanan kutular yikanmalidir. Deterjan, alkol, sabun gibi temizleyiciler kullanilmamali. Lensler mutlaka özel solüsyonlari ile her kullanimdan sonra temizlenerek kutusuna konulmali. Eger uzun süre kullanilmayacaklarsa, saklanmamali atilmalidir. Bazi solüsyonlardaki maddeler alerji yapabilir, bu yüzden doktorlar tarafindan önerilen solüsyonlarin kullanilmasi gerekir. Musluk suyu lensler için hijyenik degildir, içindeki agir metaller ve klor, lensin yapisini bozar ve lens üzerinden çikartilamaz. Ayrica kontakt lensler planli degistirilmelidir çünkü lens üzerinde biriken lipid ve proteinler, gözde kuruma, bulanik görme ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.”

Havuz enfeksiyona yol açabilir

Dr. Kayurtar, kontakt lenslerin, sudaki çesitli kimyasal maddeleri ve kirliligi absorbe edebilecegini söyleyerek, “Kontakt lensleri yüzücü gözlügü olmadan kullanilmasini önermiyoruz. Havuzlardaki klor ve mikroorganizmalar gözde çesitli enfeksiyonlara yol açabilecegi gibi kontakt lensler tarafindan emilerek lense de zarar verebilir. Ayrica su altinda gözler açilirsa lensler gözden çikabilir. Yüzerken kontakt lens ile yüzücü gözlüklerini birlikte kullanarak görme sorunu çözülebilir” dedi.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla