Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 15:37   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Saman nezlesi isinan havalarda keyfinizi kaçirmasin

Soguk kis günlerinde görülen ates, grip ve soguk alginligi, isinan havalar ile birlikte yerini saman nezlesine birakti. Yaz sicaklarini yasamaya basladigimiz su günlerde görülen hapsirma, burun tikanikligi ve akintisi, burun geniz kulaklarda kasintinin saman nezlesi oldugunu belirten Özel Medline Eskisehir Hastanesi’nden Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr.Gülsüm Duç Erol, saman nezlesine karsi alinabilecek önlemleri siraliyor.

Alerjik rahatsizliklar herhangi bir yasta görülebilir ancak genellikle bebeklik ve gençlik döneminde baslar. Genellikle ailesinde kalitsal olarak bu hastalik olan kisilerde saman nezlesinin ortaya çikma ihtimali daha fazladir. Hem anne ve babasinda alerjik rahatsizlik bulunan kisilerde görülme ihtimali yüzde 47’dir. Bunun yani sira hava kirliligin yogun olarak görüldügü büyük sehirlerde, köy ve kasabalara oranla daha sik rastlanir. Ayrica bitki örtüsünün fazla oldugu yerlerde ve günesli ortamlarda bahar nezlesi daha sik görülür.

Alerjen olarak adlandirilan; polen, ev tozu gibi maddelerin vücuda girmesi sonucu bagisiklik sistemi ait bir yanit gelisir. Bazi alerjik kisilerin bünyeleri ise bu duruma karsi asiri reaksiyon gösterir. Bunun sonucunda saman nezlesi olarak bilinen rahatsizlik gelisir.

Alerjik bünyesi olanlarin, soguk alginligina, nezleye, sinüs ve kulak enfeksiyonlarina karsi dirençleri azalmistir. Ayrica bu enfeksiyonlar esnasinda daha fazla rahatsiz olurlar, daha da önemlisi astim gelistirebilirler.

Saman nezlesinden etkilenmemek için yapilmasi gerekenleri siralayan Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr.Gülsüm Duç Erol, en etkili çözümün ise allerjenden uzak durmak oldugunu ekliyor. Bunun yani sira; bütün örtü ve esyalar anti alerjik maddelerden olmali, özellikle yatak odasinda hali kullanilmamali, tüylü ve içi dolu oyuncaklar kaldirilmali, rutubet önlenmeli ,polen yayiliminin yogun oldugu dönemlerde kapi ve pencereler kapali tutulmali ,battaniye ve yataklar pamuk veya mümkünse tamamen toz geçirmeyecek sekilde kilifli olmali, sunî boyali gidalar, mesrubatlar, boyali sakiz, dondurma yenmemelidir. Ayrica klimalarda kullanilan filtreler her ay degistirilmeli, alerjenleri tutan özel filtreler kullanilmalidir. Hava degisimini içeride bulunan havayi kullanarak temizleyen, disaridaki havayi kullanmayan özel klimalari tercih edilmelidir.

Hastaligin tedavisinin hastanin alerji yapan maddeden uzak kalmasi ile mümkün olabilecegini bildiren Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr.Gülsüm Duç Erol, alerji haplari, steroidli burun spreyleri ve alerjik göz damlalarinin hastaliga fayda saglayacagini dile getirdi. Ancak bu ilaçlarin doktor kontrolünde alinmasi gerektiginin de altini çizen Dr.Gülsüm Duç Erol, yanlis kullanilan ilaçlarin alerjik reaksiyonu tetikleyebilecegini de ekledi.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla