Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 15:38   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Sahil gezintiniz gÖze gelmesin!

Yaz geldi, sahil yürüyüsleri ve sporlari ile bogazin tadini çikarirken, oltaya gelmeyin! Sahilleri dolduran olta balikçilarinin oltalari yaralanma riskini artiyor. Deniz kenarinda yürüyüse çikanlarin özellikle gözlerini balikçi oltalarindan korumalari gerektigini açiklayan Liv Hospital Göz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ziya Kapran, “Deniz kenarinda dikkatsiz olta atilmasi birçok hastada göz kaybina neden oluyor” diyor. Kapran, sahilde yürürken oltalardan uzak yürümek ve mutlaka gözlük takilmasi gerektigi uyarisinda bulunuyor.

Göz yaralanmalarinin özellikle çocuklarda çok sik rastlandigini belirten Prof. Dr. Ziya Kapran, “Tüm göz yaralanmalarinin yaklasik üçte biri çocukluk çagindaki bireylerde görülüyor. Bu nedenle ebeveynlerin göz yaralanmalarina karsi dikkatli olmasi gerekiyor” açiklamasini yapiyor. Kaza sirasinda delici veya kesici bir aletle göz bütünlügünün bozulabildigini, gözde yirtik veya açikgöz yaralanmalarinin olabildigini kaydeden Kapran, su açiklamayi yapiyor:

“Özellikle kapali göz yaralanmalarinda daha sonra göz normal sekline dönse de bu ani sekil degisikligi gözde yakin ve uzak önemli hasarlara neden olabiliyor. Hem darbenin oldugu bölgede hem de gözün arkasinda olusan retina ödemi çok önemli. Çocuklarda ödemlesen retina beyazlasiyor, göz arkasindaki ödeme bagli olarak baslangiçta görme ciddi sekilde etkileniyor. Ödemin ciddiyetine bagli olarak her sey birkaç günde normale dönebilecegi gibi agir olgularda kalici görme kayiplari da olabiliyor. Ayrica kapali travma sonucu gözün çok zengin olan damar yapilarindan olusan kanamalar, gözün vitreus bosluguna dolarak burada pihtilasiyor ve bu pihtinin vitreus boslugundan temizlenmesi bazen aylar sürebiliyor. Çocuklarda uzun süre çekilmeyen kanamalarda takibin ultrasonografi ile yapilmasi gerekiyor. Temizlenmeyen göz içi kanamalarinda ve ultrasonografide retina ayrilmasi görülürse de acil vitrektomi operasyonu gerekebiliyor.”

Bazen Birkaç Ameliyat Gerekebiliyor!

Göz kazalarindan yillar sonra dahi retina dekolmani gelisebildigine dikkat çeken Kapran, bütün travmali olgularinda göz bebeginin genisletilerek retinanin detayli sekilde muayene edilmesi gerektigini belirtiyor. Retina ayrilmasini önlemenin erken dönemde lazer veya krio uygulamasiyla mümkün oldugunu belirten Kapran, “Eger retina dekolmani gelismisse yirtigin durumuna göre skleral çökertme cerrahisi veya vitrektomi ameliyati ile düzeltilmeye çalisiliyor. Agir hasarlarda üç girisli pars plana vitrektomi ameliyati yapiliyor ki bazi agir hastalarin gözünü kurtarmak için defalarca ameliyat gerekebiliyor” diyor.

Kazalarin Yüzde 70’i Önlenebilir

“Göz kazalarinda önemli olan kazayi engellemek” diyen Kapran, özellikle çocuklarda yasanan göz kazalarinin yüzde 70’inin önlem alinmadigi için meydana geldigini söylüyor. Torpil, maytap gibi atesli oyunlarin yarattigi tehlikeye de dikkat çeken Kapran, “Oyuncak tabancalar ile atilan küçük saçmalar gözü çok agir yaraliyor” diyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla