Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 15:39   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Masa basi Çalisanlar gÖz sagliginiza dikkat!

Yeni yönetmelik is yerinde göz sagligina yeni boyut kazandirdi.

“Ekranli Araçlarla Çalismalarda Saglik ve Güvenlik Önlemleri” hakkindaki yönetmelik is yerinde göz sagligina yeni bir boyut kazandirdi. Bu yönetmelik ile is veren, ekranli araçlarin kullanimindan dogan risklerin en aza indirilmesi için her türlü saglik ve güvenlik önlemlerini almakla yükümlü hale getirildi. Dünyagöz Altunizade’den Dr. Aslihan Öztürk, söz konusu yönetmelikle çalisanin sagliginin korunmasinin amaçlandigini hatirlatarak, “Ekranli araçlarin kullanimindan dogan risklerin en basinda ise göz sagligi geliyor. Ekranli araçlarla çalisanlar göz sagligina gerekli önemi vermeli, belli araliklarla rutin göz kontrollerinden geçmeli ve doktorlarin bu konudaki tavsiyelerine uymalidir ” dedi.

Resmi Gazete’de geçen ay yayinlanarak yürürlüge giren “Ekranli Araçlarla Çalismalarda Saglik ve Güvenlik Önlemleri” hakkindaki yönetmelik ile is yerinde söz konusu araçlarla çalisan kisilerin is sagligi ve güvenligi konusunda önemli bir adim atildi. Ekranli araçlarla çalismak, çalisanda özellikle görme, fiziksel ve mental stresle ilgili sorunlar olusturuyor. Bu yönetmelik ile söz konusu sorunlarin ortadan kaldirilmasi ve en aza indirilmesi hedefleniyor. Yönetmelik ile isverenin öncelikle çalisanlarini bilgilendirmesi ve egitmesi gerekiyor. Bu egitimlerde en önemli konulardan birini ise gözler olusturuyor. Isveren, çalisani özellikle gözlerin korunmasi, gözleri en az yoran yazi karakterleri ve renkler, çalisma sirasinda gözleri kisa sürelerde dinlendirme aliskanligi ve gözlerin kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi konularinda bilgilendirmesi gerekiyor. Ekranli araçlarla çalismadan kaynaklanabilecek görme zorluklari yasandiginda ise isverenin, çalisaninin göz muayenesini yaptirmasi gerekiyor.

Ekranli Araçlarla Çalisanlara Tavsiyeler

Dünyagöz Altunizade’den Dr. Aslihan Öztürk, ekranli araçlarla çalisanlarin özellikle gözlerini çok iyi korumasi gerektigini söyleyerek, bu sekilde çalisanlarin göz sagligini korumalari için su tavsiyelerde bulundu: “Uzun saatler ekran karsisinda çalismak gözlerde kuruluk, yanma, kizariklik, isik hassasiyeti, bulanik görme, göz ve bas agrilarina yol açabilir. Belli önlemler alarak bu sikayetleri azaltmak mümkündür. Monitörün üst kenari göz hizasinda, bifokal gözlük kullananlarda ise biraz daha asagida olmalidir. Gözle ekran arasi mesafe monitör boyutlarina göre 50-80 cm arasinda ayarlanmalidir. Ekranda açik renk zemin üzerine koyu renk ve uygun büyüklükte yazi karakterleri kullanilmalidir. Standartlara uygun aydinlatma kosullari saglanmali, yapay aydinlatma kaynaklarinin yeri ve teknik özellikleri ekran üzerinde parlama ve yansimayi engelleyecek sekilde olmalidir. Her yirmi dakikada bir yirmi saniyelik mola verilmeli ve gözler en az alti metre uzaga odaklanarak rahatlamasi saglanmalidir. Ekran karsisindayken göz kirpma sayisi azalarak göz kuruluguna yol açabilir. Sik göz kirparak, gerekirse damlalarla takviye yapilarak göz yüzeyi nemlendirilmelidir”

Dr. Aslihan Öztürk, ekranli araçlarla çalisanlarin göz sagliklarinda bir problemle karsilasmalari durumunda ise hemen muayene olmalari gerektigini ifade ederek, söyle konustu: “Isyerlerinde, ekranli araçlarla çalismaya baslamadan önce, yapilan risk degerlendirmesi sonucuna göre belirlenecek düzenli araliklarla ve ekranli araçlarla çalismadan kaynaklanabilecek görme problemleri yasandiginda uzman göz doktorlari tarafindan çalisanlarin göz muayeneleri yapilmalidir. Özellikle uzak ve yakin görme seviyeleri, refraksiyon kusurlari ve kuru göz bulgulari degerlendirilmelidir. Muayene sonucunda gerekirse antirefle cam, numarali gözlük ve damlalarla kisinin tedavisi düzenlenmelidir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla