Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 15:43   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bel agrisi en Çok ofis Çalisanlarini seviyor

Uzun saatler masa basinda ayni pozisyonda çalismak, mola vermek yerine bilgisayarda zaman geçirmek ve hareketsizlik bel agrisina neden oluyor. Genç yaslarda da görülebilen bel agrilari tedavi edilmedigi takdirde vücutta ciddi hasarlara neden olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü’nden Uz. Dr. Demet Tekdös Demircioglu, bel agrilarindan korunmak için önerilerde bulundu.

Durus bozuklugu bel agrisi nedeni

45 yasin altindaki çalisan kisilerde fiziksel fonksiyonlari kisitlayan en sik neden bel agrisidir. Bel bölgesi yaralanmaya en yatkin bölgedir. Agrili ataklarin tedavisi kolay, yerlesmis agrinin tedavisi oldukça zordur. Bel agrisinin en sik nedeni belin yanlis kullanimina ve kötü durusa bagli olusan yumusak doku zorlanmasidir. Belin ana yapisini omurga kemikleri olusturur. Omurlarin arasinda 23 tane disk yer almaktadir. Bel kaslari belin yapisinda önemli bir yer tutar. Beli en çok zorlayan hareketler; dizleri bükmeden öne egilmek, bu pozisyonda agirlik kaldirmak, kalçalar sabitken beli, kalçayi ve gövdeyi döndürmek, öne egilerek ve uzun süreli ayni pozisyonda çalismak, ayaklar sabit sekilde dönmek olarak siralanabilir.

Fazla kilolar da agriyi tetikleyebilir

Hareket azligi, sirt ve bel kaslarinin güçsüzlügü, obezite, sigara içmek gibi kisisel risk faktörleri bel agrisinin gelisiminde rol oynamaktadir. Bel agrisinin diger nedenleri arasinda; bel fitiklari, kireçlenmeler, bel kaymalari, tümörler, iltihabi ve mikrobik hastaliklar, kemik hastaliklari ve kiriklar yer alir. Bel agrilarinin tedavisinde hastanin durumuna göre; istirahat, fizik tedavi, ilaç tedavisi, hasta egitimi, koruma ve cerrahi yöntem gibi çesitli seçenekler mevcuttur.

Vakit kaybetmeden doktora basvurun

Bel agrisinin tedavisi için agri kesiciler ve kas gevseticiler önerilebilir. Korseler, durus düzelticiler çok uzun süre kullanilmamak kaydiyla tedavide etkilidirler. Ayrica; araba, koltuk destek yastiklari ve ortopedik yataklar tedavide fayda saglar. Agriyi azaltmak, kas spazmini çözmek, kas gücü, dayaniklilik ve kondisyonu artirmak, bel agrisinin tekrarini önlemek amaciyla en uygun tedavi hastaya doktoru tarafindan önerilir. Sicak nemli paketler, soguk uygulama, dokularda yüzeyel isinma saglayan “infraruj”, “ultrason”, “lazer”, cilt alti dokulari ve derin kas gruplarina yüksek frekansli elektriksel uyarilar verilmesi esasina dayanan “elektroterapi”, traksiyon (germe) gibi yöntemlerin yaninda; egzersiz ve masaj bel agrisinin giderilmesine yönelik uygulamalardir. Egzersiz de omurgayi güçlendirir, zorlanma ve yaralanma olusma ihtimalini azaltir, durusu düzeltir, bel agrisini giderir. Iyilesmeyi çabuklastirmak, bel agrisinin tekrarini engellemek, kondisyonu güçlendirmek için egzersiz yapmak çok önemlidir.

Bel agrisindan korunmak için öneriler

• Ayakta dururken ve oturulurken durus pozisyonuna dikkat edilmelidir.

• Agir esyalari dogru bir sekilde kaldirilmali ve tasinmalidir. Yerden agir bir esya kaldirilirken dizlerden egilerek alinmalidir.

• Günlük hayatta ve is ortaminda bel bölgesi dogru kullanilmalidir.

• Bilgisayar basinda çalisirken mutlaka belli araliklarla mola verilmelidir.

• Fazla kilolar verilmeli, kilo kontrolüne dikkat edilmelidir.

• Düzenli egzersiz çok önemlidir. Ancak beli zorlayacak hareketlerden kaçinilmalidir.

• Yatak seçimi dogru yapilmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla