Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 15:47   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Hijyen sartlarina uygun havuzlarda serinleyin!

Yaz sicagi yüzünü göstermeye basladi. Serinlemek isteyenler solugu havuzda aliyor. Yüzme havuzlari ise birçok kisinin ortak kullanim alani oldugu için bulasici hastaliklari içerisinde barindirabiliyor. Bu bulasici hastaliklardan biri de konjonktivit. Göz kapaklarinin iç yüzeyini ve gözün beyaz kismini kaplayan ince ve saydam zarin iltihabina konjonktivit deniyor. Dünyagöz etiler’den Op. Dr. Hakan Eren , yazin görülen bir bakteri tipi olan klamidyalarin yol açtigi bu enfeksiyondan korunmak için hijyen sartlarina uygun ve temizlenen havuzlara girilmesi yönünde uyarida bulundu.

Yaz ayina girdigimiz bugünlerde kavurucu sicaklarda havuz keyfi yapmak en güzel eglencelerden biri. Ancak bu eglence hijyen olmayan ve temizlenmeyen bir havuzda kabusa dönüsebiliyor. Klamidya enfeksiyonlu kisilerin yüzdügü ve klorlanmasi yetersiz bir havuzda yüzen kisiler veya klamidyali birinin kullandigi havluyu kullanan kisiler, havuz konjonktiviti kapabiliyor. Oldukça bulasici bir enfeksiyon olan klamidyalar virisünün kuluçka süresinin çok kisa olmasi nedeniyle kisi, 24-48 saat içerisinde konjonktivite yakalanabiliyor.

Havuzlarin bakimi titizlikle yapilmali

Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Hakan Eren, konjontivitin gözde isiga karsi hassasiyet, sulanma, çapaklanma, kizariklik, kasinti, batma ve sislik gibi belirtileri oldugu ifade ederek, sunlari söyledi: “Bu belirtilerle karsilasildiginda mutlaka bir göz hekimine basvurun. Göz iltihabi olarak da bilinen konjonktivit hastaligindan korunmak için basit saglik kurallarina uymak çok önemlidir. Eller sürekli yikanmali, enfekte kisilerin esyalari kullanilmamali. Havuzlarin bakimlari titizlikle yapilmalidir. Ayrica ortak kullanilan her yer (ulasim araçlari dahil) düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.”

Denizlerden daha tehlikeli olabiliyorlar

Op. Dr. Hakan Eren, pek çok kisinin ayni anda girdigi havuzlarda temizlik sartlarina çok dikkat edilmesi gerektigini vurgulayarak, söyle konustu: “Eger yeterli hijyen saglanmazsa çok sayida insan havuzdan bakteri kapabiliyor. Üstelik kurallarina uymayan havuzlar kirli olarak adlandirilan denizlerden daha tehlikeli oluyor. Sadece havuzlar degil, tuvalet, dus alanlari, sauna, soyunma dolabi, havlu, terlik, sezlong ve diger ortak kullanilan malzemeler gibi alanlarin da temiz tutulmasi gerekiyor.”

Havuza girerken nelere dikkat edilmeli?

• Havuz suyu içilebilir kalitede ve berrak olmali. Ancak havuz suyunun yutulmamasina dikkat edilmeli.

• Havuz suyuna zaman zaman bakteriyolojik analizler yapilmali.

• Su mutlaka klorlanmali.

• Su sicakligi 27 dereceyi geçmemeli. Hava ile su sicakligi dogru oranli olmali, arada fazla fark bulunmamali.

• Havuza girenlerin mutlaka dus almasi saglanmali. Çiktiktan sonra mutlaka tekrar dus alinmali.

• Göz enfeksiyonlarina ve sudaki gözü tahris eden maddelere karsi, deniz gözlügü veya maske kullanilmali.

• Lensle havuza girmek dogru degildir. Kontak lensle suya girmek, gözün iltihaplanma ihtimalini arttirir.

• Ciltte siyrigi, kesigi, mantari ve diger enfeksiyonlari olan kisiler, göz-kulak-burun enfeksiyonu olan kisiler, ishal olan kisiler, bu durumlari iyilesinceye ya da geçinceye kadar havuza girmemelidirler.

• Havuza giren küçük çocuklarin, tuvalet ve havuz temizligine dikkat etmedigi göz önünde bulundurulmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla