Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:04   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Yaz tatiliniz sagliginizi bozmasin!

Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak: YAZ TATILI TERCIHINIZI ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINA GÖRE DEGIL, SAGLIGINIZA GÖRE YAPIN!

Yaz aylarinin yaklasmasiyla birlikte tatil planlari yapiliyor, erken rezervasyon indirimlerinden yararlanilmaya çalisiyor. Peki konaklama alani seçerken saglik tarafinda nelere dikkat ediliyor? Prof. Dr. Yonca Tabak özellikle astim hastalarinin yaz aylarini nasil geçirmeleri ve tatil alanlarinin nasil olmasi gerektigine deginiyor. “Hali kapli otel odalari ve klorlu havuzlar astimi tetikliyor.” diyen Tabak, yapilmasi ve yapilmamasi gerekenleri siraliyor.

Tatil yeri seçiminde erken rezervasyon imkanlari, bütçeye uygunluk, konfor, denize ve sehir merkezine uzaklik gibi etkenler ön planda olurken, saglik konusu geri planda kaliyor. Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak, astimli kisilerin, özellikle de astimli çocuklarin yaz tatillerini sorunsuz geçirebilmeleri için ipuçlari veriyor.

Konaklama Alanlarinin Seçilmesi

Kisa süreligine de olsa evimiz olarak kullanacagimiz konaklama alanlari, tatilin basrol oyuncusu oluyor. Bu yüzden en dikkat edilmesi gereken konunun, bu alanlarin seçimi oldugunu belirten Tabak, “Özellikle astimli çocuklarin %90’inin ev tozuna karsi alerjisi var. Tozun da en çok halida biriktigini göz önünde bulundurursak, konaklama yapilacak mekanin hali kapli olmamasina özen gösterilmeli.” diyor.

Astimli kisilerin özel esyalarini da tatile yaninda getirmesinin önemli oldugunu söyleyen Tabak, anti alerjik yatak kilifi gibi özel esyalarin kullanimina tatil süresince devam edilmesinin, olasi olumsuz durumlari engelleyecegini belirtiyor.

Havuz mu? Deniz mi?

Yaz aylarinda serinlemenin en dogal yolu olan suyla temasta da dikkatli olunmasinin gerekliligine deginen Prof. Dr. Yonca Tabak, astimli kisilerin havuza mesafeli olmasinin önemli oldugunu söylüyor. “Havuz temizliginde kullanilan yüksek miktardaki klor, sicak havada buharlasarak solunum sistemine ulasiyor. Bu da vücutta kimyasal bir ürünün solunmasina benzer etki yaratiyor. Deniz suyunun ise sinüsleri temizleme ve burnu açma özelligi bulunuyor” diyen Tabak, astimli kisiler için deniz suyunun daha saglikli oldugunun altini çiziyor.

Tabak, ayrica deniz suyunun sinüsleri açmasiyla kis aylarinda daha az astim alevlenmesi yasanacagini ve kisa daha hazir girilecegini sözlerine ekliyor.

Yeme Içmeye Dikkat!

Astimli her 10 çocuktan 8’inde reflü bulunduguna dikkat çeken Tabak, bunlarin çogunun “sessiz” reflü oldugunu ve tüketilen abur cuburlar ile astimi da tetikledigini belirtiyor. Bu anlamda özellikle yaz aylarinda tüketilen buzlu ve gazli içecegin yani sira, kizartma, ketçap, çikolata ve kakaolu gidalardan da uzak durmanin çok dogru bir hareket olacagini söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, yatmadan 2 saat önce meyve tüketimine son verilmesi gerektigini aktariyor.

Gün içinde alinan toksinlerden arinmanin en dogal yolunun ise bol bol su tüketmek olduguna deginen Tabak’in özellikle degindigi konu ise özenli davranmak. “Tatil diyerek ilaç kullanimini ve düzenli hayati bozmamak gerekiyor. Astim ilaçlarinin kullaniminin tamamen kesilmesi gibi durumlar, keyifli tatili ciddi bir tehlikeye dönüstürebilir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla