Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:05   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Anne adayinin saglikli beslenme reçetesi

Anne karninda saglikli gelisim için beslenme önemli!

Hiç kuskusuz, her anne ve baba adayi saglikli bir bebek sahibi olmayi ister. Bazi vitamin ve minerallere vücudun ihtiyacinin arttigi bir dönem olan hamilelikte, anne adayinin beslenme çantasinda neler olmali? Iste saglikli bir bebek dünyaya getirebilmek için anne adaylarinin beslenme programinin olmazsa olmazlari…

Neolife Tip Merkezi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Gonca Saraç, “Annenin beslenmesi, döllenmeden baslayarak gebelik boyunca, bebegin gelisimi ve sagligi üzerine etki ediyor. Bu nedenle, annelerin dengeli beslenmeye ve bazi özel takviyeleri almaya özen göstermeleri gerekiyor. Bu takviyelerin basinda; folik asit, demir ve kalsiyum geliyor.” diyor.

Folik asit destegi, hamilelik planli ise öncesinde, planli degilse ögrenildigi anda alinmaya baslaniyor. Kan yapimi için gerekli olan ve özellikle sinir sisteminin olusumunda rol oynayan folik asit, bebegin ilk üç ayindaki organ gelisimini destekliyor. Folik asit, hamilelikten önce 400 mikrogram, hamilelik döneminde günlük 600 mikrogram dozunda alinmasi gerekiyor.

Folik asit; koyu yesil yaprakli sebzelerde, ispanak, tam tahilli ürünler (ekmek, kahvaltilik gevrek ve makarna), turunçgiller, kuskonmaz, kuru yemisler, bezelye, kuru fasulye, börülce, nohut, ve mercimekte bulunuyor.

Demir, annenin kan yapimi için oldugu kadar, bebege transfer edilecek demirin karsilanmasi için de alinmasi gereken desteklerin basinda geliyor. Günlük demir ihtiyaci 27mg olan hamileligin ilk aylarinda hafif demir takviyesi (30mg/gün), daha sonra ise kan sayim degerlerine bakilarak 60-120mg/gün demir kullanilabiliyor.

Demir; kirmizi et, hindi, kuru kayisi, tam bugday ekmegi, yumurta, soya, kuru fasulye, bezelye, mercimek, nohut, bakla, domates, patates, üzüm, kuru yemisler ve ispanak gibi besinlerde bulunuyor.

Demirin emilmesi için vücudun C vitamini ihtiyacinin da karsilanmasi gerekiyor. C vitamini; narenciye, kivi, çilek, yesil biber ve brokoliden alinabiliyor.

Yeterli kalsiyum alimi da anne adayinin beslenmesinde büyük önem tasiyor. Diyetle yeterli kalsiyum alinmamasi halinde, bebegin ihtiyaci olan kalsiyum anne iskeletinden çözülerek saglaniyor. Günlük kalsiyum ihtiyaci 1200 mg olan hamilelik döneminde kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri, yesil yaprakli sebzeler, brokoli, soya fasulyesi, balik, tam tahilli kahvaltilik gevrekler, salgam ve badem anne adayinin beslenmesinde vazgeçilmezler arasinda yer aliyor.

Saraç; hamilelikte folik asit, kalsiyum, iyot, demir, magnezyum, fosfor ve çinkoya olan ihtiyacin arttigina dikkat çekiyor. Bu dönemde vücudun bazi vitamin ve minerallere olan ihtiyaci artmasa da, eksik beslenme nedeniyle günlük gereksinimin altinda kalmasi da sorun olabiliyor. Örnegin vejeteryan olan kisilerde; demir, magnezyum eksikliginin yani sira D vitamini ve B12 vitamini eksikligi de görülüyor. D vitamini eksikligi anne adayinda gebelik zehirlenmesi (toksemi) ve kemik erimesi gibi problemlerin yani sira bebekte; düsük dogum kilosu, kalsiyum düsüklügüne bagli havale nöbetleri, kalp yetmezligi ve kemik hastaliklarinin görülmesine neden olabiliyor. Bu nedenle hamilelik için standart bazi takviyelerden söz etmek mümkün olsa da kisiye özel ihtiyaçlarin göz önüne alinmasi oldukça önemli. Çogul gebelik, genç annelik, sik dogum, önceden mevcut olan hastaliklar, yetersiz beslenme, düsük kilo gibi nedenler hamilelik döneminde özel bir beslenme programi uygulamayi gerektiriyor. Ancak ihtiyaç duyulan tüm vitamin ve mineral takviyelerinin kontrolsüz kullanilmamasi gerektigini de belirtmekte fayda var.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla