Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:28   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kisirlik tedavisinde psikolojik destek basari oranini olumlu etkiliyor!

Infertilite tedavisi sirasinda psikolojik destek alan anne baba adaylari tedavi sürecini çok daha rahat geçiriyor ve hem tüp bebek basari oranlari olumlu yönde etkileniyor, hem de çiftin iliskilerinde yasanan sorunlarla basa çikmalari kolaylasiyor. ART Tip Merkezi'nden Uzman Psikolog Arzu Günes kisirlik tedavisi esnasinda psikolojik destegin önemini anlatiyor!

Infertilite bir kriz durumudur ve bu kriz, belki de tüm yasamlari boyunca çiftin iliskisini etkileme potansiyelindedir. Infertilite ile karsi karsiya kalan çift, çeliskili ve çok karmasik duygular yasar. Bir an hayat arkadasini suçlar ve büyük öfke yasar, ardindan suçluluk duygulari ile ezilir. Hayal kirikligi, ümitsizlik, haksizliga ugramislik duygusu, öfke, suçluluk hepsi birbirine karisir.

Bu karisiklik bir süre sonra yerini çözüm arayisina birakir. Her umuda sarilan çift elinden geleni yapar. Uzun süre doktor doktor gezen çift için, tüp bebek tedavisi son umuttur. Zor ve mesakkatli bir yolun henüz en basinda olan çift, çok güçlü olmasi gerekirken, aslinda çok yorgundur. Infertilite kavraminin kendisiyle savasmak yetmez gibi, bir yigin dis faktörle de savasmak zorunda kalmistir: aman kimse duymasin diye çabalamalar, çevreye karsi savunmalar, aile büyüklerinin baskisi, yakinlariyla bile paylasamama ve yalnizlik, esini kaybetme korkusu, suçlanma...

Maça 1-0 yenik baslamayin!

Bunca yükün altinda ezilen ama tüp bebek tedavisine son bir umutla siki siki sarilan çiftin, tedavinin daha ilk basamagi olan tani koyma asamasindan itibaren psikolojik destek almasi çok önemlidir. Psikolojik destek, her seyden önce, çiftin sirtlardaki yükü hastanenin kapisinda birakabilmesini amaçlamaktadir. Böylece maça 1-0 yenik baslamak zorunda kalmayacaktir.

Farkli çiftler, farkli bireyler infertilite tedavisi sürecinde farkli desteklere ihtiyaç duymaktadir. Uzman Psikologun görevi, hastanin neye ihtiyaç duydugunu dogru belirlemektir. Daha sonra da, kisiye ve çifte özel bir tedavi plani hazirlayarak uygulamak gerekecektir. Psikolojik destek, bir bütün olarak tedavi boyunca devam eden bir hizmettir.

Engelleyici kaygi ve düsünceler bu dönemde çiftin isini çok zorlastirir. Duygusal yük gerçekten agirdir. Bazen bireyler kaygi ve korkularini hafifletmeye çalisirlarken; öfke, kiskançlik gibi duygulari çok yogun yasar hale gelirler. Gelecek planlari yapmaktan, umutlanmaktan kendilerini alamazlar. Ama umutlandikça korku ve kaygilari artar, güven duygusu ve benlik saygisi gibi pek çok alanda önemli sikintilar yasanir, zaten infertilite kavrami ile birlikte cinsel yasam olabildigince olumsuz etkilenmistir. Tüm bunlar, çiftin birbirlerinden uzaklasmasina, yalnizlik hissinin yogunlasmasina sebep olur. Bu durumlarla basa çikma konusunda psikolojik destek çok yararlidir. Unutmamak gerekir ki; zaman zaman herkesin yardima ihtiyaci olur. Böyle bir dönem ise, yardim almak için belki de en uygun dönemdir.

Psikolojik destek; çifti birbirini anlar ve birbirine destek verir hale getirecek, kendi duygularini ve eslerinin duygularinin farkinda olmalarini saglayacak, basa çikma becerilerini artiracak birçok uygulamayi içermektedir. Temelde amaç, çifti bu ve diger olasi kriz durumlarinda, duygularini birbiriyle paylasabilen, gereken destegi verebilen, sonuç ne olursa olsun onu gögüsleyebilen kisiler haline getirmektir. Bunlarin basarilmasi; çift için sadece infertilite tedavisi asamasinda degil gelecekte de büyük yararlar saglayacaktir.

Tedaviye baslarken sirtindaki yükleri hastane disinda birakmayi basaran çift; sonuç ne olursa olsun, hastaneden "basarili bir çift" olarak çikar. Çünkü; birbirine destek olmayi basarmistir, çetin bir mücadeleyi tamamlamayi basarmistir ve gelecekte kullanabilecegi yeni güçler edinmeyi basarmistir. Hastaneden ayrilirken, yüklerin bir kismini yeniden sirtlanacak olsa bile, gerektigi zaman birakmayi ögrenmistir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla