Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:30   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bebeklerde bagirsak dÜgÜmlenmesine dikkat!

Bebeginiz ayaklarini karnina çekerek agliyor veya kusuyorsa bagirsak dügümlenmesi sorunu ile karsi karsiya olabilirsiniz. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Agil Abilov, çocuklarda bagirsak dügümlenmesi ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

1 yasin altinda sik görülüyor

Halk arasinda “bagirsak dügümlenmesi” olarak da bilinen “invajinasyon”, bir bagirsak bölümünün digerinin içine dogru girmesi sonucu olusan bir bagirsak tikanikligi tablosudur. Yenidogan döneminde nadirdir, çocuklarda en sik 6-10 ay arasi gözlenir ve olgularin %70’inde bir yas altinda tani konmaktadir. Ancak her yasta görülebilir. Karin agrisi nedeniyle ameliyat edilen 1 yas altindaki çocuklarin en önemli ameliyat nedeni bu hastaliktir. Invajinasyon ayni zamanda çocuklarda 6 ay-18 ay arasi görülen en sik alt makattan olan kanama nedenlerinden de biridir.

Bu belirtilere dikkat!

• Kolik agri: Invajinasyonlu hastalardaki en önemli belirti karin agrisidir. Agrinin tipik özelligi kolik (kramp) tarzinda olmasidir. Kolik tarz agri genellikle 2-3 dakika kadar sürer. Bu dönemde bebek huzursuzdur, aglar, ayaklarini karnina çeker ve spazm sonrasi rahatlar. Bu agrilar 20-30 dakikalik araliklarla tekrarlar.

• Kusma: Invajinasyonlu olgularda basta bir refleks olarak kusma gözlenebilir; ancak mide bosaldiktan sonra genellikle tekrarlamaz. Tanida gecikilen olgularda tikanikliga bagli safrali kusma geç dönemlerde ortaya çikar.

• Kanli gaita: Bu hastalarda en sik gözlenen belirtilerden biri de, genellikle çilek jölesi kivaminda tarif edilen makattan kanamadir. Hastalarda invajinasyonun ilk asamalarinda normal diski da olabilir.

Vakit kaybetmeden doktora basvurun

Karin muayenesinde bir kitlenin ele gelmesi ile tani konabilir. Tanida yardimci olan, uygulamasi en kolay yöntem ultrasonografidir. Ultrasonografik incelemede iç içe girmis bagirsaklar görülebilmektedir.

Modern tedavi yöntemleri ile sikayetler ortadan kaldiriliyor

Eskiden tek tedavi yöntemi açik cerrahi olan invajinasyonda günümüzde farkli tedavi yöntemleri kullanilmaktadir. Özellikle erken tani durumunda ve altta yatan baska hastalik olmadiginda havayla redüksiyon yöntemi basarili sonuçlar vermektedir. Bu yöntemde, ameliyathanede hafif bir anestezi ile skopi altinda makattan özel bir sistem ile hava verilerek iç içe geçmis bagirsaklar çözülür. Tecrübeli ellerde basari orani %90-%95’leri bulmaktadir. Bu yöntem ile sonuç alinamayan vakalarda cerrahi girisim uygulanir. Tani ve tedavi için geç kalinmis hastalarda, bagirsak kanlanmasi bozulabildigi için bagirsagin o bölümü çikarilabilir.

Havayla redüksiyon yönteminin avantajlari:

• Çocuk açik ameliyat olmayip, genel anestezi almamis olur.

• Karin boslugu açilmadigi için ileride bagirsak yapisikligi görülme riski azalir.

• Hastanede kalis süresi daha kisadir.

Basari orani çok yüksek

Günümüzde; gerek komplikasyon sikliginin azligi, gerekse hasta konforu açisindan tüm dünyada artarak uygulamaya giren pnömotik redüksiyon yöntemi sayesinde hastalarin %90’dan fazlasinda islem basari ile gerçeklestirilebilmektedir. Bu islemin yapilabilmesi için en önemli kriter ise erken tanidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla