Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:31   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Saglikli bir kilo için yeterli uyuyun

Bahar aylarinin gelmesiyle hiz kazanan kilo verme telasinda “az uyku” da önem kazaniyor.

Kilo almanin en yaygin nedeni “çok yiyip daha az hareket etmek” olsa da yapilan çalismalar yetersiz uyumanin birtakim sikintilar yaratarak kilo almaniza neden oldugunu ortaya koyuyor.

Yetersiz uykunun vücut üzerinde bir çok farkli etki yarattigini bunlarin da kilo almaya neden oldugunu belirten Anadolu Saglik Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmani Çagatay Demir, yetersiz uyuyan kisilerde doyma sinyalini gönderen leptin hormonunun seviyesinin düstügünü söyleyerek, “Bu hormonun seviyesindeki düsüklük, vücudunuzun daha fazla kaloriye ihtiyaci olmadigi durumlarda bile beyne yemek yeme sinyali göndererek daha fazla yemek yemeye neden olur” dedi. Yetersiz uykunun istahi arttiran açlik hormonun seviyesini ise yükselttigini belirten Demir, “Uykusuzluk gibi vücutta stres yaratan bazi durumlarda kortizol hormonu seviyesi yükselerek istahinizin artmasi uykusuzlugun bir baska olumsuz etkisidir. Az uyumaniz vücudunuzdaki hormonal dengeyi alt üst ederek sizi sürekli yemek yemeye iterken, obeziteye kapilarinizi ardina kadar açacaginizi unutmayin” diyerek uyarida bulundu.

TIP 2 DIYABETE NEDEN OLABILIR

Yetersiz uyumanin vücudun insüline karsi daha dirençli hale gelmesini ve seker metabolizmasinin bozulmasina yol açtigini dile getiren Demir, “Vücudunuzdaki insülin direncinin artmasi, vücudunuzu daha fazla insülin salgilamaya yöneltip, Tip-2 diyabet hastasi olmaniza neden oldugu gibi, salgilanan yüksek miktardaki insülin size özellikle göbek bölgenize yag olarak geri döner” dedi. Demir, yapilan çalismalarin günde 5 saatten daha az uyuyanlarin seker hastaligina da yakalanma risklerinin daha yüksek oldugunu ortaya çikardigini sözlerine ekledi.

KILONUZ UYUMANIZI DA ETKILER

Kilolu veya obez olmanin iyi bir gece uykusu uyumayi engelleyebilecegini anlatan Demir, kilolu kisilerde, uyku apnesi görülme riskinin yüksek oldugunu söyledi. Uyku apnesi olan kisilerin uyku esnasinda nefes alip vermeyi bir gecede yüzlerce defa durdurabilecegini belirten Demir, “Nefes alip verme durduktan kisa bir süre sonra, bir havuzu bir basindan bir basina suyun altindan yüzerek geçmisçesine nefes nefese uyanirsiniz. Defalarca olan bu durumda uyku süresini ve kalitesini olumsuz etkileyecektir. Bunun yaninda kilolu kisilerde daha sik görülen artrit, diyabet ve kalp hastaliklari da kaliteli bir uyku uyumayi güçlestirecektir. Saglikli bir kilo için yeterli uyuyun, yeterli uyuyabilmek için kilo verin” diye konustu.

IYI VE KALITELI BIR UYKU IÇIN ÖNERILER

• Hep ayni saatte yataginiza gidip, ayni saatte kalkin. Bir gün çok geç saatte bile uyumus olsaniz, ayni saatte kalkmaya özen gösterin.

• Yataginizi sadece uyumak ve seks için kullanin. Yataginizda televizyon izlemek ve kitap okumaktan kaçinin.

• Aç bir mide ile uyumaya çalismayacaginiz gibi yatmadan önceki ögününüzü light yogurt, meyve gibi hafif yiyeceklerden olmasina özen gösterin.

• Yatak odanizin sessiz olmasini saglayin.

• Uykunuzu kaçirabilecek kafeinli içeceklerden öglen saat 3’den itibaren uzak durun.

• Her zaman uyudugunuz yerde uyuyun.

• Midenizin üzerine yatmaktan vazgeçip, sirt üstü veya anne karnindaki gibi kivrilma pozisyonuyla uyumaya çalisin.

• Uyuyacaginiz mekanda isik bulundurmayin, odanin karanlik olmasini saglayin.

• Yatak ve yastiginizin ortopedik olmasina özen gösterin.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla