Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:39   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart GÜnes altinda Çalisanlar dikkat!

GÜNES ISINLARI PTERIJIUM’U TETIKLIYOR

Halk arasinda “kus kanadi” veya “gözde et yürümesi” olarak adlandirilan Pterijium, açik havada çalisan ve günes isigina dogrudan maruz kalanlarda daha sik görülüyor. Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Dogan, baslangiçta zaman zaman kanlanma, yanma ve batma gibi sikâyetlerle ortaya çikan Pterijium’un ilerleyen safhada kalici görme kusurlari meydana getirdigini söyledi.

Türkiye’de yüzde 2 ila 4 arasindaki bir oranda görülen Pterijium, sadece estetik bir sorun degildir, bu nedenle tedavi edilmesi gerekir. Çogu kisi tarafindan sadece kizariklik olarak algilandigi için sorun yaratmayacagi düsünülen Pterijium, erken dönemde sadece kizariklik olmasina ragmen kornea üzerine yürüdügünde yapistigi yerde deformasyona ve lekeye neden olur. Sonradan tedavi edilse dahi sebep oldugu astigmat ve leke kisinin görme kalitesini olumsuz etkiliyor.

“Kus Kanadi” ismiyle de bilinen Pterijium’un, gözün beyaz kismindan renkli kismina ilerleyen bir et parçasi seklinde görüldügünü anlatan Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Dogan, “Pterijium, gözün beyaz tabakasi (sklera) üzerini örten konjonktiva zarinin, kalinlasip asiri damarlanarak gözün dis mercegi (kornea) üzerine ilerlemesi halidir. Baslangiçta zaman zaman kanlanma, yanma ve batma gibi sikâyetlere yol açar. Ilerlemeye devam ederse önce astigmatizmaya neden olur. Pupilla alanina yaklasip o bölgeyi kenardan kaplamaya basladigi safhada ise kalici görme kusurlari meydana gelir. Pterjiumda birincil sorumlu olan etken genetik yatkinliktir. Aile bireylerinde varsa diger bireylerde de görülme sansi artmaktadir. Ikinci sorumlu günes isinlaridir” dedi.

Prof. Dr. Ömer Kamil Dogan, Pterijium’un erkeklerde görülme sikliginin kadinlara göre iki kat daha fazla oldugunu belirterek, “Bu farklilik erkeklerin dis ortamlarda daha fazla bulunmalarina baglanmistir. Çiftçilik, denizcilik ve insaat isçiligi gibi meslek gruplarinda olup, açik havada çalismak durumunda kalanlarin ise bu rahatsizliktan korunmak için mutlaka günes gözlügü kullanmalari gerekir. Ayrica Pterijium’un görülme sikligi yasla birlikte artar” diye konustu.

Pterijium Ne Zaman Tedavi Edilir?

Erken dönemde kizariklik ve yanma için kullanilan damlalar sikayetleri azaltir. Ancak, ilerlemis asamada Pterijium’un tedavisi cerrahidir. Gözde belirgin bir rahatsizlik olusturuyorsa (kizariklik, batma, sulanma gibi) görme bozukluguna yol açiyorsa, göz bebegine dogru ilerleyerek görmeyi tehlikeye düsürecek bir risk olusturuyorsa, estetik bakimdan hastayi rahatsiz eden bir kusur olusturuyorsa ve diger tibbi zorunluluk hallerine neden oluyorsa Pterijium ameliyati yapilir. Ameliyat esnasinda uygulanan metotlarla Pterijium’un tekrarlama olasiligi minimuma indirilir.

Pterijium Ameliyati Sonrasi Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Ameliyat sonrasi göz 1 gece kapali kalmali.

• Ilaçlar doktorun belirttigi sekilde kullanilmali.

• Cerrahiden 1 gün sonra dus alinabilir.

• Pterijium ameliyatindan sonra 2 gün gözde agri ve batma, 1 ay kizariklik olmasi normaldir. Agri olmasi durumunda aspirin disinda bir agri kesici kullanilabilir.

• Ilk günlerde hafif sizinti seklinde kanama olabilir.

• Pterijium hastalarinda ameliyat öncesi yüksek astigmat çok siktir. Ameliyattan 1 ya da 1,5 ay sonra astigmat hizla azalir. Bu nedenle gözlük muayenesi için bu süreyi beklemek, verilecek gözlügün numaralarinin iyi saptanmasi için gereklidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla