Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:40   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocuklarda orta kulak iltihabi isitme kaybina neden olabilir

Agri, kulak zarinin delinmesi ve huzursuzluk belirtileri ile kendini gösterebilen orta kulak iltihabi, çocuklarda isitme kaybina kadar yol açabilen ciddi tablolara neden olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi KBB Bölümü’nden Op. Dr. Deniz Kaya, çocuklarda orta kulak iltihabinin tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Çocuklarda sik görülüyor

Orta kulak iltihabi, çocuklarda üst solunum yollari sikayetlerinden sonra en sik görülen enfeksiyonlardir. Siklikla 3 sekilde görülmektedir. Birincisi oldukça siddetli seyreden ve çocuklarda en sik görülen tip olan “akut orta kulak iltihabi”dir. Digeri “seröz otit” adi verilen, halk arasinda “kulak nezlesi” olarak bilinen, daha çok isitme kaybi ile kendini gösteren durumdur. Üçüncü form ise çocuklarda nadir görülen kulak zari deligiyle seyreden, uzun süren kronik orta kulak iltihabidir.

Orta kulak iltihabi nasil olusur?

Orta kulak, kulak zarinin gerisinde içi hava dolu bosluga verilen isimdir. Orta kulakta ses iletimini saglayan kemikçikler bulunur. “Östaki borusu” denilen bir kanalla, orta kulak geniz ile baglantilidir. Bu kanal, orta kulagin basinç dengesini saglamaktadir. Orta kulak iltihabinin gelisiminde önemli rolü vardir. Orta kulaga hava girisini saglayan östaki borusu çocuklarda daha kisa ve yatay konumdadir. Bu yüzden çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu sirasinda mikroplar genizden kulaga daha kolay bir sekilde ulasip enfeksiyona yol açabilmektedirler.

Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunu tetikleyen faktörler

• Anne sütünün erken kesilmesi veya erken yasta ek gidalara baslanmasi

• Biberonla beslenme

• Yatay pozisyonda beslenme

• Erken yasta krese baslanilmasi

• Evde sigara içilmesi

• Büyük geniz eti olmasi

• Alerjik bünye

Bu belirtileri önemseyin

Orta kulak iltihabinda en sik görülen belirti agridir. Agri orta kulaktaki iltihabi sivinin birikmesine bagli kulak zarinin gerilmesi ile ortaya çikar. Iltihabi sivi çok arttiginda bazen kulak zari delinerek kulakta akintiya yol açmaktadir. Akintiyla beraber agri azalir. Akinti genellikle sari-yesil renkte bazen kanli olmaktadir. Akintiya bagli kulakta kötü koku hissedilebilir. Orta kulak iltihaplari iki tarafli oldugunda, büyük çocuklarda fark edildikten sonra tedaviyle düzelebilen geçici isitme kayiplarina yol açabilmektedir. Bunun disinda her atese neden olabilir. Bebeklerde ise huzursuzluk, emmeme, kulagini tutma görülebilmektedir.

Tekrarlayan orta kulak iltihaplarina dikkat!

Uzun süren enfeksiyonlarda “timpanometri” denilen orta kulak basinç testi ve “odyometri” adli isitme testi kullanilabilmektedir. Eger bir çocuk sik orta kulak iltihabi geçiriyorsa öncelikle enfeksiyonun ortaya çikisini kolaylastiran risk faktörleri uzaklastirilmalidir. Yani biberon ve emzik kullanimina son verilmeli, beslenme dik pozisyonda yapilmali, pasif sigara içimi ortadan kaldirilmali, varsa alerjik problemler ve büyük geniz eti tedavi edilmelidir. Enfeksiyonun tedavisinde genellikle doktorun tercih edecegi antibiyotiklerin kullanilmasi gerekmektedir. Antibiyotikler disinda orta kulakta ve östaki borusundaki ödemi azaltici ilaçlar kullanilir. Agrilar için agri kesici suruplar verilir. Kulak zari delinmisse yani kulak akintisi ortaya çikmissa, antibiyotikli kulak damlalari tedaviye eklenir. Kulakta iltihabi akinti görüldügünde kulaga su kaçirmamak gerekmektedir. Akut iltihaplarda kulak zari delinmis olsa bile tedavide ameliyatlara gerek olmaz. Zar delikleri büyük çogunlukla ilaç tedavisiyle kapanir. Kulak nezlesinde ise antibiyotik ve diger ilaç tedavilerine ragmen kulakta sivi birikimi düzeltilemezse ameliyat gündeme gelebilir. Bu durumda kulak tüpü takilmasi ve geniz eti ameliyatlari yapilir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla