Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Şubat 2015, 02:06   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Tüp Bebek Tedavisi Görecekler İçin 10 Beslenme Önerisi

Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Beslenmeli?

Tüp bebek tedavisi görecek hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve daha dengeli beslenmeleri şarttır. Hem baba adayının hem anne adayının daha doğal ve organik beslenmesi hem ideal kiloya gelmesine yardım edecektir hem de tedavi için daha hazırlıklı olacaklardır.

Gebelik planlayan tüm kadınların sağlıklı bir gebelik geçirmelerinde hem gebelik öncesinde hem de gebelik sırasında iyi bir beslenme programı uygulamaları önemlidir. Tüp bebek planlanan anne adayları içinde durum aynıdır. Kilosu fazla olan kadınlarda tüp bebek tedavi başarısı olumsuz etkilenebileceğinden tedaviye başlamadan önce uygun diyet ve egzersizle kilo vermeleri tedavi başarısına katkıda bulunacaktır. Özellikle kilo problemi polikistik over hastalığı bulunan ve tüp bebek tedavisi gereken hastalarda daha sık karşılaşılan bir problemdir. Hem doktorunuzun önerdiği tavsiyeler hem de sizin kişisel çabanızla bu problemlerin üstesinden gelmek kolay olacaktır.

Tüp bebek tedavisi planlanan anne adaylarına beslenme ile ilgili neler önerilebilir?

1- Tüp bebek tedavisinde ilk öneri günde en az 2-3 litre olmak üzere bol su tüketmek. Su tüketimi sadece su olarak düşünülmeli, başka sıvı içeceklerin su alımına katkısı olmaz.

2- Sigara hem yumurtalık kapasitesinin azalmasında, hem yumurtanın hem de döllenmiş yumurtanın gelişim aşamasında ve aynı zamanda döllenmiş yumurtanın rahme tutunma aşaması gibi gebeliğin oluşmasındaki birçok kısımda olumsuz etkiler gösterdiğinden tedavi öncesinde tüp bebek başarısını olumsuz etkilememesi için sigara bırakılmalıdır. Tüp bebek tedavisine hazırlanıyor iseniz sigara içilen hiç bir ortamda dahi bulunmamalısınız.

3- Tüp bebek tedavisi sırasında alkol tüketimi de önerilmemektedir.

4- Çay ve kahvenin aşırı tüketilmemesi iyi olacaktır. Tüp bebek tedavisi sırasında kola ve benzeri asitli içeceklerden de uzak durmanızda yarar var.

5- Protein ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir. Omega 3 kaynağı olması nedeniyle haftada 2-3 kez balık tüketilmesi uygundur. Balık özellikle küçük balık ve ızgara olarak tüketilirse daha iyi olur.

6- Bunun dışında süt ve süt ürünleri, dönüşümlü olarak kırmızı et ve beyaz et tüketimi de ihmal edilmemelidir. Tüp bebek tedavisi görüyorsanız benim tavsiyem olabildiğince doğal olmasıdır, örneğin yoğurdu marketten almak yerine evde yapabilirsiniz.

7- C vitamini önemli olduğundan, bol sebze ve meyve tüketilmelidir ve sebzelerin haşlama olarak tüketimi tercih edilmelidir. Kızartma şeklinde ürün tüketiminden kaçınılmalıdır.

8- Tüp bebek tedavisinde folik asit önemli olduğundan hem folik asit tabletleri alınarak, hem de folik asitten zengin fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerde yeterli miktarda tüketilerek yeterli folik asit desteği yapılmalıdır. Folik asit bebeğin anne karnında gelişimi içinde önemli olduğundan, gebe kalındıktan sonra da bir süre folik asit desteğine devam edilmesi uygundur.

9- Tüp bebek uygulaması sırasında düzenli egzersiz ve uyku hem vücut sağlığı hem de psikolojik iyilik hali için faydalı olacaktır. Gebe kalındıktan sonra da düzenli yürüyüşlere devam edilmesi uygun olacaktır.

10- Yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi ek problemi olan hastalarında hem tüp bebek tedavisi sırasında hem de gebelik sırasında düzenli takibi ve kontrolü önemlidir. Bu hastalar takip edildikleri doktor tarafından belirlenmiş onlar için uygun diyetlerle beslenmelerini düzenlemelidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla