Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:52   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Cerrahi ile sismanlik tedavisinde yasam tarzi degisikligi sart

Ileri derecede sismanlik yani morbid obezite, Dünya Saglik Örgütü tarafindan 21. yüzyilin en önemli saglik sorunu olarak kabul edilen ve tedavi gerektiren bir hastaliktir. Kabul edilmis en etkili tedavi sekillerinden biri olan cerrahi yöntemler, ameliyat sonrasinda hastalar için yasam tarzi degisikligini de zorunlu kilar.

Obezite tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler ile sadece sismanligin kendisi degil, yol açtigi diyabet (seker hastaligi) gibi metabolik degisiklikler de tedavi edilebilmektedir.

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Emek, obezite cerrahisinin hastanin yasamina etkisi ve ameliyat sonrasi dikkat edilmesi gerekenler hakkinda bilgi verdi.

Vücut kitle indeksi 35 veya üzerinde olanlar obez!

Kisinin vücut agirliginin, boyunun karesine bölünmesiyle ortaya çikan deger vücut kitle indeksini gösterir. Bu deger 35 veya daha üzerinde ise ileri derecede obezite söz konusudur. Merkezi sinir sistemine açlik tokluk durumunu bildiren hormonlarin bozuklugu ya da vücudun bu hormonlari kullanamamasi, enerji alimi ve harcamadaki dengesizlik, fiziksel aktivite azligi, kalitim, metabolik bozukluklar, psikolojik bozukluklar ve bazi ilaçlar; asiri sismanlik olarak degerlendirilen obeziteye yol açmaktadir.

Obezite birçok hastaligin ana nedenidir

Obezite; basta tip 2 diyabet olmak üzere, kalp damar hastaliklari (kalp krizi ve damar tikanmasi ile seyreden hastaliklar) hipertansiyon, meme, rahim ve kalin bagirsak kanserlerinin olusumunda bir risk faktörüdür. Ayrica reflü, varis hastaliklari, safra kesesi tasi, kireçlenme, kadinlarda adet düzensizlikleri, kisirlik, uyku bozukluklari, depresyon dahil pek çok hastaliga neden olmaktadir.

Obezite cerrahisinde sismanligin nedenleri de ortadan kaldirilir

Cerrahi yöntemler hastalik olarak tanimlanan sismanligin en etkili ve kabul edilmis tedavi seklidir. Cerrahi müdahale sadece sismanligin degil onun yol açtigi, diyabet (seker hastaligi) gibi metabolik degisikliklerin de ortadan kaldirilmasini saglamaktadir. Obezite için yapilan ameliyatlarda belli basli 3 yöntem izlenmektedir:

• Birinci yöntem, midenin depolama görevinin azaltilmasidir. Band uygulamalar ve mide küçültme ameliyatlari buna örnektir.

• Ikinci yöntem, alinan gidalardan faydalanmayi azaltan bypass ameliyatlaridir. Ince bagirsaklarin bir kisminin devre disi birakilmasi buna örnek olarak verilebilir.

• Üçüncü yöntem ise her iki islemin birlikte ayni hastada uygulanmasidir.

Günümüzde ameliyat sürelerinin kisaligi ve basit olmasi, ameliyat sonrasi erken dönem olumsuzluklarin daha az görülmesi nedeniyle birinci grup ameliyatlar daha çok tercih edilmektedir.

Ameliyat sonrasi yasam tarzi degisikligi çok önemli

Morbite obezite durumu ortaya çiktiginda hastalarin cerrahiden baska sanslari yok denecek kadar azdir. Ancak hastalari, ameliyat sonrasi bambaska bir hayat beklemektedir. Bu nedenle cerrahi sonrasi yasam tarzi degisiklikleri mutlaka göz önüne alinmalidir. Hastalar ameliyattan sonra yemek yeme tarzlarinda degisiklik yapmali, fiziksel aktiviteler ve düzenli egzersizlere önem vermelidir. Hastalarin bu iki önemli degisiklige kisa sürede adapte olmasi, tedavi süreçlerini olumlu etkileyecektir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla