Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 16:54   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bel ve sirt agrilariniz omurga kirigina isaret edebilir

Önemsemediginiz bir düsme ya da çarpma sonrasi bel ve sirt agrilariniz omurga kirigina neden olabilir. Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Tulughan Yunus Emre, omurga kiriklari ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Kadinlarda ve yaslilarda daha sik görülüyor

Omurga çökme kiriklari, kemik erimesi olan hastalarda en sik rastlanilan kirik seklidir. Menopoz sonrasi kadinlarin % 25’ini etkilemektedir. Ilerleyen yasla birlikte rahatsizligin görülme sikligi artmaktadir. 80 yas ve üzerindeki kadinlarin % 40’ini etkilemektedir. Kadinlarda sik olmasina ragmen yasli erkeklerde de önemli bir saglik problemidir.

Daha önce omurga çökme kirigi görülen bir hastanin bu rahatsizligi tekrar yasama riski 5 kat daha fazladir. Hastalar hafif sikayetler yasayabildigi gibi hiç sorun da yasamayabilir. Travma sonrasi omurganin ya da omurgalarin yüksekliklerini kaybetmesi ile rahatsizlik ortaya çikar. Bu kiriklar siklikla “torasik” denilen sirt omurgalarinda olur, özellikle de alt kisminda ve “lomber” denilen bel omurlarinda görülür. Osteoporoz en sik sebep olarak görülmekteyken, travma ya da metastatik tümör de omurga çökme kiriklari yapabilir. Omurga çökme kiriklarinda ortaya çikan ani bel agrisi, ayakta dururken ya da yürürken artar, yatip istirahat edildiginde azalir.

Erken müdahale çok önemli

Zamaninda müdahale edilmeyen omurga çökme kiriklari; sirt ve bel hareketini kisitlar, kemik yükseklik kaybina bagli kamburluga, boy kisalmasi ve sakatliga neden olabilir. Omurga çökme kiriklarinin tanisinda hikaye ve fizik muayene ile birlikte direkt grafi, Manyetik rezonans görüntüleme(MR) ve sintigrafiden yararlanilir. Mevcut kemik erimesi tanisi ise kemik dansitometri tetkikleri ile tani konur. Omurga çökme kiriklarinin cerrahi disi tedavisinde; korse uygulamasi, yatak istirahati ve medikal tedavi uygulanmaktadir.

Girisimsel yöntemler tedavide öne çikiyor

Omurga çökme kiriklarinin cerrahi tedavisinde, “vertebroplasti” ve “kifoplasti teknigi” adi verilen lokal ya da genel anestezi ile uygulanan minimal invazif yani girisimsel yöntemler uygulanir. Her iki teknikte de kirik omurgaya toplam 2-4 cc kemik çimentosu doldurma islemi yapilir. Vertebroplasti çökmenin çok hafif oldugu omurga kiriklarinda, kifoplasti ise omurgadaki kiriga bagli çökmenin fazla oldugu vakalarda uygulanir. Bu teknik de omurga içine balon sisirme teknigi ile kirik yükseklik kaybinin düzeltilmesi, daha sonra da olusan boslugun kemik çimentosunun doldurulmasi ile gerçeklestirilir. Cerrahi operasyonun süresi ortalama 30 dakikadir. Kirik, vertebra çimento ile doldurulduktan sonra hastalar 2-3 saat kadar sonra yürütülür. Genellikle korse kullanimina gerek kalmaz. 1 gün hastane gözleminden sonra hastalar ertesi gün taburcu edilebilir. Taburcu olunduktan sonra günlük aktivitelere geri dönülmesinde herhangi bir sakinca yoktur. Kirik sebebi osteoporotik yani kemik erimesine bagli ise kemik yogunlugunu artiracak vitamin destekleri verilir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla