Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2015, 17:00   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Alerji anne karninda Önlenebilir mi?

Alerji ve astimin bebegin anne karnindayken gelistigine deginen Prof. Dr. Yonca Tabak; hamilelik döneminde beslenme ve çevre sartlarinin alerjiye genetik yatkinligi olan bebekler için önemli oldugunu ve hamilelik döneminde saglikli beslenme ile bebegin alerjik olmasinin kismen engellenebilecegini söylüyor.

Alerjinin Tohumlari Anne Karnindayken Atiliyor…

Alerji ve astim, hastalarin hayat kalitesini bozan, yasami birçok yönden kisitlayan kronik bir hastalik. Çocuk Hastaliklari ve Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak; hamileler üzerinde yapilan arastirma sonuçlarina göre gebelerin, yaklasik üçte birinde astim ve alerjiyle ilgili problemlerin hamilelik döneminde artis gösterdigini belirtiyor. Annenin alerjik olmasinin bebegin alerjik dogmasinda en önemli etken oldugunu belirten Dr. Tabak; anne karnindayken alinacak bazi beslenme ve çevre önlemlerinin bu riski azaltabilecegine deginiyor.

Fast Food Astim Için Büyük Tehlike

Dünya genelinde alerji ve astimin hizla artisi ile beslenme sekli arasinda dogrudan iliski olduguna deginen Prof. Dr. Yonca Tabak; toplum olarak geleneksel beslenme aliskanliklarini birakip, “modern beslenme” diye tanimlanan fast food yemek ve paketli ürünlere yönelmenin bu artisin bir nedeni olduguna deginiyor. Yonca Tabak: “Batili yasamin

getirdigi modern beslenmedeki eksikliklerin giderilmesi, alerji ve astimin seyrine olumlu etki etmektedir” diyor. Prof. Dr. Yonca Tabak; astim bir kez oturduktan sonra beslenme degistirilse bile hastalik tam olarak ortadan kaldirilamamaktadir, bu durum sadece alerjinin siddetini azalttir açiklamasinda bulunuyor. Tabak; bu nedenle alerji ve astimin çocukluk döneminde önlenmesinin toplumdaki bu artisi basindan durdurma da önemli rol oynayacagina dikkat çekiyor.

Alerjiyi Durdurmak Için Beslenme Önemli

Prof. Dr. Yonca Tabak, alerji bebek, anne karnindayken gelismeye baslar diyor ve ekliyor: “Genetik olarak alerji potansiyeli olan bebeklerin, çevre ile etkilesimi sonucunda alerji gelisir ve bu bebeklerde, bagisiklik sistemi normal yolundan çikarak alerji yönüne sapar” diyor. “Hamilelik döneminde sagliksiz beslenme, alerjiye genetik yatkinligi olan dogmamis bebekler için tehlikedir diyen Tabak: “saglikli beslenme ile bebegin bagisikligindaki alerjinin engellenmesi mümkündür” açiklamasinda bulunuyor.

Alerjik Hamileler Nasil Beslenmeli?

Gebelikte özellikle E vitamini almanin çok önemli olduguna deginen Yonca Tabak; E vitaminin bebegin akciger ve bagisiklik sistemi gelisimine katkida bulundugunu ve gebeligin ilk 3 ayinda annenin kaninda E-vitamini düzeyinin düsük olmasinin çocugun akcigerlerinin yeterince gelisememesine neden oldugunu ve bu sekilde, çocuklarda astimin gelistigini açikliyor. Prof. Dr. Yonca Tabak; hamilelik döneminde, yesil yaprakli sebze, findik-ceviz gibi kabuklu yemis, baklagil ve hububat tüketilmesinin olasi bir E vitamini eksikligini önleyecegini söylüyor.

Bahar Günesinden Mutlaka Yararlanin

Tabak; bagisiklik sisteminde önemli rol oynayan D vitaminin, hamilelik döneminde yeterli oranda alinmasi durumunda çocuklarda hiriltili hastaliklarin görülme oranin büyük ölçüde azaltacagini belirtiyor. Prof. Dr. Yonca Tabak; kis aylarinda günes isigindan faydalanamayan hamilelerin baharin gelmesiyle mümkün oldugunca günese çikmalarinin

D vitamini eksikliginin giderilmesinde önemli olacagini söylüyor. Tabak; besin takviyesi ile de D vitaminini almanin faydali olabilecegini sözlerine ekliyor.

Omega 6’dan Uzak Durun

Prof. Dr. Yonca Tabak; omega 3 yag asitlerinin alerjiyi önleyici, omega 6 yag asitlerinin ise alerjiyi arttirici etkileri oldugunu belirtiyor. Tabak; Zeytinyagi ve balik yaginin omega 3 yönünden zengin gidalar oldugunu, bunun aksine ayçiçegi yagi, misir özü yagi ve margarinlerin agirlikli olarak omega 6 içeren bitkisel yaglar oldugunu ve hamilelik döneminde bu yaglardan uzak durulmasi gerektiginin altini çiziyor.

Bol Taze Meyve Sebze Yiyin

Hamilelikte bol meyve sebze tüketilmesinin çocukta alerji astim gelisim riskini belirgin azalttigini belirten Dr. Tabak bu yönde meyvenin etkilerinin sebzeden üstün oldugunu da sözlerine eklemektedir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla