Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2015, 15:02   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Sigara meme kanserini tetikleyebilir!

Dünyada en yaygin kanser türlerinden biri meme kanseri ve sigara kullanimi konusunda pek çok arastirma yapildi. Bu arastirmalardan çikan sonuçlara göre sigara, meme kanserinin olusmasi ve yayilmasinda önemli bir etken. ART Tip Merkezi Genel Cerrahi ve Meme Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Sevil Öz meme kanseri ve sigara iliskisi konusunda bilgi veriyor.

Sigara içmek tüm kanser tipleri için bir risk faktörüdür. Tütünün nikotin içermeyen bilesenlerinin genel olarak kanserojen olduklari düsünülmektedir. Nikotinin kanser hücrelerinin büyümesindeki etkisi hakkinda çok az sey bilinmektedir. Özellikle meme kanseri için yapilan epidemiyolojik arastirmalarda, sigara içmenin meme kanseri riskini arttirdigi görülmüstür. Fakat moleküler biyoloji arastirmalarinda risk artisinin tam olarak nasil ortaya çiktigi bulunamamistir.

Ulusal Kanser Enstitüsü Bildirisi'nde yayinlanan bir arastirmaya göre nikotin, nikotinik asetilkolin receptörüne (nAchR) baglandigi zaman, sigara içme aliskanligina ve ayni zamanda dogrudan meme kanseri olusumuna neden olabilecegi belirtilmistir.

Nikotinin meme kanseri hücrelerinin gelisimi üzerindeki etkisini belirlemek için Tapei Tip Fakültesi Doktoru Yuan-Soon ve arkadaslari, 276 farkli meme tümörü örneklerini, meme kanserli hücrelerdeki nikotinik asetilkolin reseptörünün etkilesimi ile normal hücrelerdeki nikotinik asetilkolin reseptörlerinin etkilesimleri açisindan karsilastirdilar.

Yapilan çalismalar nikotinin kanseri tetikledigi görüldü!

Çalisma sonucunda meme kanserli hücrelerdeki reseptörlerin etkilesimlerinin daha yüksek oldugu ve bu etkinin ileri meme kanserinde erken meme kanserine göre daha belirgin oldugu saptandi. Çalismada, nikotin etkisiyle reseptörü aktiflestiren alt maddenin (subunit) miktarinin azaltilmasiyla tümor büyümesinin azaldigi saptandi. Yani nikotinin reseptöre baglanip etki yaratmasina aracilik eden maddenin miktari azaltilinca nikotin ile reseptör arasindaki etkilesim de azaltilmis oldu. Normal meme hücreleri nikotin ile karsilastiklarinda, yani normal hücrelerdeki nikotin reseptörleri aktiflesince, hücrelerin kanserlesme egilimlerinin arttigi görüldü.

Bu çalismalarda, sigara içimi sonucu nikotin reseptörlerinin aktiflesmesiyle olusan kanser yapici sinyallerin meme kanseri olusumunda kesin etkileri oldugu sonucuna varildi.

Kanser enstitüsünden Dr.Ilona Linnoila bu çalismayi yorumlamis ve nikotinin, nikotinik reseptörleri harekete geçirerek kanseri tetiklemesinin yani sira bagimliligi da tetikledigini ve bu sekilde sigara tüketimini artirdigini belirtmistir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla