Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2015, 15:03   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Gözde isik çakmasi hangi hastaliklarin habercisi?

Gözünüzde “simsek çakmasi veya çakmak kivilcimi” gibi isik çakmalari olusuyorsa simdi okuyacaklarinizi dikkate almanizi öneririz! Gözde isik çakmasi genelde tek gözde ortaya çiksa da bazi durumlarda her iki gözü de etkileyebiliyor ve tehlikeli hastaliklara neden olabiliyor.

Acibadem Ankara Hastanesi Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Emrah Altiparmak gözde isik çakmasi konusunda önerilerde bulundu. Çünkü kimi zaman görme kaybina neden olan hastaliklarin tek belirtisi olabiliyor!

Isik çakmasi, görmemizin bir alaninda gördügümüz parildamalar ve kivlcimlardir. 'Simsek çakmasi veya çakmak kivilcimi' görüntüsüne benzeyebiliyor. Tek gözde görülebildigi gibi, iki gözde birden de olabiliyor. Siklikla aniden ortaya çikiyor, altta yatan nedene bagli olarak süresi ve tekrarlamalari degiskenlik gösteriyor. Tek gözde aniden ortaya çikan isik çakmasinin süresi kisa oluyor, sadece saniyeler sürüyor. Göz hareketleri ile tekrarlayabiliyor ve gözde uçusmalar eslik edebiliyor. Iki gözde birden gelisen ve daha nadir görülen isik çakmasi ise çogunlukla daha uzun süreli oluyor. Örnegin 15-30 dakika sürüyor. Acibadem Ankara Hastanesi Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Emrah Altiparmak, her iki türde isik çakmasinin altta yatan önemli bir klinik durumun habercisi olabilecegini belirterek, “Bu nedenle gözde isik çakmasi en kisa süre içinde muayene olmayi gerektiriyor. “ diyor.

Göze gelen darbe ve yüksek miyopi en önemli risk faktörleri

Göz içi sivisinin 65 yas üzerinde yüzde 75'e varan siklikla ag tabakadan ayrilmasi nedeniyle, özellikle bu yas grubunda isik çakmalari sik gözleniyor. Ayrica gözünden kaza veya ameliyat geçirmis kisilerde, yüksek miyoplarda, göz içi iltihabi hastaligi olanlarda da bu sikayete her yasta rastlanabiliyor. Iki gözde isik çakmasi bulunan kisilerin geçmislerinde ise siklikla bas agrisi ya da migren öyküsüne rastlaniyor. Bu yakinmalar çocukluk çaginda da görülüyor. Özellikle ailesinde migren öyküsü bulunanlarda daha sik rastlaniyor.

Göz içindeki bir hastaliga isaret ediyor!

Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Emrah Altiparmak tek gözde aniden ortaya çikan isik çakmasinin hemen her zaman göz içindeki bir hastaligin veya durumun habercisi olduguna dikkat çekerek altta yatan nedenleri söyle siraliyor: “Tek gözde meydana gelen ve uçusmalarin eslik ettigi isik çakmalarinin en sik nedeni, gözün büyük bir kismini dolduran vitreus isimli göz içi sivisinin retina üzerine uyguladigi kuvvettir. Bu sivi gözdeki yaslanma sürecinin dogal bir parçasi olarak daha akiskan hale geliyor ve ag tabakayi çekerek isik çakmalarina neden oluyor. Ayrica gözümüze herhangi bir sey çarptiginda da ayni mekanizma ile isik çakmalari görülüyor. Göz içinde meydana gelen kanamalar veya gözün baska iltihabi hastaliklarinda da isik çakmasi olabiliyor; bu durumda gözün önünde uçusan noktaciklar ve görmede azalma olabiliyor. Iki gözde birden ortaya çikan ve bas agrisinin eslik ettigi bulanik görmelerde ise altta yatan neden gözün görme merkezini ilgilendiren bir hastalik veya migren olabiliyor.“

Retina dekolmanina dönüsebiliyor

Tek gözde aniden ortaya çikan isik çakmasi ag tabakadan ayrilan vitreus sivisindan kaynaklaniyorsa yüzde 15 oraninda ag tabakasi yirtigina sebep olabiliyor. Eslik eden bir kanama varsa ki bunlar uçusan noktalar olarak hissedilebiliyor bu durumda yirtik riski daha da yüksek oluyor. Eger ag tabaka yirtigi bu asamada tespit edilebilirse, poliklinik sartlarinda uygulanacak lazer tedavisi ile tedavi edilebiliyor. Olusan bu yirtiktan ag tabaka altina vitreus sivisi geçerse 'Retina Dekolmani' adi verilen ve körlüge neden olabilen hastalik ortaya çikiyor.

Geç kalindiginda tek seçenek ameliyat oluyor

Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Emrah Altiparmak özellikle daha genç miyop hastalarda, göz travmalari sonrasinda veya gözde uçusmalarla beraber ortaya çikan isik çakmalarinin altinda acil tedavi edilmesini gerektiren bir durum yatabildigi uyarisinda bulunuyor. Ag tabakada olusan yirtigin lazerle tedavisi günlük pratikte oldukça sik uygulanan bir tedavi yöntemi. Yakinmalarinin basinda göz hekimine basvuran hasta hem hastaliginin erken tedavisini saglamis oluyor, hem de yirtigin altina sivi girmesi nedeniyle olusacak retina dekolmanini önlüyor. Zamaninda müdahale gerektiren yirtiklarin tedavi edilmemesi durumunda gelisecek retina dekolmani durumunda ise tek çözüm ameliyat oluyor.

Lazer operasyonu ile 10 dakikada çözüm

Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Emrah Altiparmak ag tabaka yirtiklarinin uygun özellikte lazer cihazi ile gerçeklestirilen operasyonla tedavi edilebildigini belirterek yöntemin nasil uygulandigini söyle anlatiyor:

·Tedavi öncesinde gözbebeginin büyütülebilmesi için bazi damlalarin göze damlatilmasi ve 30-60 dakika arasinda beklenmesi gerekiyor.

·Tedavi sirasinda gözün yüzeyi damla ile uyusturuluyor ve lazer isininin yirtik çevresine yönlendirilebilmesi için kullanilacak özel bir lens göz yüzeyine temas ediyor.

·Lazer tedavisi ile yirtigin çevresinde bir yanik tabakasi olusturularak göz içi sivisinin yirtiktan ag tabaka altina ulasmasinin engelleniyor.

·Tedavi hastalarin büyük bir kisminda agrisiz oluyor. Hastanin bu tedavi öncesinde veya sonrasinda hastanede yatmasi gerekmedigi için operasyonun ardindan günlük yasamina devam edebiliyor.

· Uygulanacak lazer tedavisi retina dekolmani riskini büyük bir oranda azaltiyor. Ancak daha sonraki süreçte baska bir retina yirtigi gelisebilecegi için hastanin düzenli göz kontrollerini ihmal etmemesi gerekiyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla