Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2015, 15:10   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Burnunuz sizi nefessiz birakabilir !

Gece rahat nefes alamiyorsaniz, sabah bogazinizda kuruluk hissi ile uyaniyorsaniz, uyku kaliteniz günden güne düsüyorsa ve sürekli agzinizdan nefes alip verdiginizi fark ediyorsaniz dikkat sorun var demektir ! Avusturya Sen Jorj Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. Gökhan Güvener burun eti büyümeleri ile ilgili önemli bilgiler Verdi.

Konka hipertrofileri (burun eti büyümeleri) sik rastlanan burun tikanikligi nedenlerindendir.Konkalar, her iki burun boslugunun yan duvarlarinda alt, orta ve üst olmak üzere üçer adet bulunurlar. Yarim C seklinde burun bosluguna dogru uzanan bu organlar, iç kisimda kemik, onun çevresinde damarlardan olusan ve genisleme özelligine sahip bir katman ve en dista da mukoza adi verilen bir örtüyle kaplidirlar.

Alt konkalar, hava akimini yönlendirerek daha genis bir mukoza yüzeyiyle temas etmesini saglar. Solunan havayi filtre eder, nemlendirir, isitir ve daha alt solunum yollari ve akcigerler için uygun bir hale getirir. Orta konkalar agirlikli olarak sinüs drenaj yollarini korurlar ve hava sirkülasyonuna yardimci olurlar. Üst konkalarin koku alma bölgesini korudugu düsünülmektedir.

Konkalar yogun damar aglari içerirler ve bunlarin genislemesiyle büyüklükleri degisebilmektedir. Belirgin olarak büyümeleri, burun tikanikligina ve solunum kalitesinin düsmesine yol açar.

Nazal döngü adi verilen dogal fizyolojik durum konkalarin sismesinin en sik nedenidir. Genelde 4-6 saat süren bu döngüde bir taraf konkalari normal boyuttayken diger taraftakiler siser ve bu süreç taraf degistirerek devam eder. Bunun, burnun islevlerine bir katki sagladigi düsünülmektedir. Dis ortamdaki havanin sicakligi, nemi ve kirliligine göre de konka boyutlari degismektedir. Yani konkalarin özellikleri sayesinde burun, sabit bir hava yolu degil, dis kosullara göre degisen, sürekli kontrol altinda tutulan dinamik bir hava yolu olarak islev görmektedir.

Dogal fizyolojik durumlar disinda konkalarin çesitli hastaliklara bagli olarak büyümeleri de ciddi bir saglik problemidir. Burun bölmesi (septum) bir tarafa dogru egrilmis ise, genellikle karsi taraftaki alt konkada kompanse edici bir büyüme görülür. Bunun disinda alerjiye bagli büyümeler ve soguk alginliklarina bagli büyümeler de siklikla görülür. Alerjik olmayan rinitlere bagli, aktif veya pasif sigara içimine bagli, kirli havaya ve kimyasal maddelere maruz kalmaya bagli ve çesitli ilaçlarin yan etkisi olarak da görülebilir.

Orta konkalarin içlerinde normalde olmamasi gereken hava hücrelerin varligi konka bülloza denilen duruma yol açar. Bu durumda konka siserek hava yolunu ve sinüs drenaj yolunu tikayip bas agrisi, tekrarlayan sinüzit gibi sorunlara yol açabilir. Konka bülloza, gerekiyorsa cerrahi yolla tedavi edilir.

Alt konka hipertrofilerinde alerjik sebepler varsa buna yönelik ilaç tedavileri yarar saglar. Diger durumlarda da mümkünse nedene yönelik tedaviler tercih edilmelidir. Cerrahi yöntemler arasinda radyofrekans uygulamasi konkalarin fizyolojisini bozmadan bir küçülme saglar, ancak uzun dönemde tekrar büyüme görülebilir. Bunun disinda konkalarin disa dogru kirilarak pasajin genisletilmesi, konkanin tamaminin veya sadece kemik kisimlarinin çikartilmasina yönelik cerrahi müdahaleler vardir. Ancak konkalarin radikal biçimde çikartilmasi burunda kanama, kabuklanma ve kötü kokuyla seyreden, bos burun sendromu olarak adlandirilan rahatsizliga yol açabildiginden, cerrahi yöntemlerde olabildigince konservatif davranilmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla