Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2015, 15:10   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Polip kisirliga yol açabilir!

Çogu zaman kolayca tedavi edilebilen ve hastaya rahatsizlik vermeyen polipler bazi vakalarda kisirliga yol açabilirler. ART Tip Merkezi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Senai Aksoy, poliplerin teshis ve tedavisi hakkinda en çok merak edilen sorulari yanitladi.

Polip Nedir?

Polip kaynagini mukozadan alan rahim içinde veya rahim agzinda bulunan et beni seklindeki tümörlere verilen addir. Polipler genel olarak iyi huylu tümörlerdir. Tek veya birden fazla olabilir. Bir polip sapli (mukozaya ampul seklinde bir sapla bagli) veya genis tabanli olabilir.

Polip belirtileri nelerdir? Polipler kisirliga yol açar mi?

Polipler çogu zaman hiç bir belirti vermez. Bu durumda çogunlukla rutin jinekolojik muayene esnasinda tesadüfen görülürler. Ancak bazen adetlerin uzun ve pihtili olmasi polip süphesi yaratir. Adet disindaki vajinal kanamalar da önemli bir belirtidir. Poliplerin bir diger önemli belirtisi de kisirliktir. Polip rahim içinde yer kaplayan bir lezyon olarak embriyonun yerlesmesine engel olabilir.

Polip Tanisi Nasil Konulur?

Polip tanisi en sik ultrason ile konulmaktadir. Ultrasonda rahim içini döseyen dokunun kalin ve düzensiz olmasi polip süphesi yaratir. Bu durumda sono-histerografi (SHG) denilen bir tani yöntemi uygulanir. Bu yöntemde rahim agzindan girilen ince bir kataterle rahim içine az miktarda serum verilir. Serum rahim içini genislettiginden poliplerin kolayca görünmelerini saglar. Bu yöntemin ise yaramadigi durumlarda histeroskopi ile kesin tani koymak mümkündür.

Polip Tedavisi Nasil Yapilir?

Çok küçük, belirti vermeyen ve kisirlik problemi yaratmayan poliplerde progesteron tedavisi denenebilir. Ancak genel olarak polip tedavisi cerrahidir. Tedavide polip histeroskopi ile tabaninindan kesilerek çikartilmaktadir.

Bu islem klasik histeroskopi veya ofis histeroskopi ile yapilabilir. Histeroskopi sonrasinda hastanede kalmaya gerek yoktur. Poliplerin kansere dönmesi çok seyrek bir durum olmasina ragmen çikartilan parça patolojik incelemeye alinir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla