Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2015, 15:23   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Navigasyon ile sadece yolculuk degil ameliyatlar da kisa sÜrÜyor

Sinüzüte neden olan önemli etkenler viral ve gribal enfeksiyonlardir. Yeterli içerik ve sürede uygulanan tibbi tedaviye cevap alinamayan hastalarda ise ameliyat yapiliyor. Bu ameliyatta ise önemli yol gösterici otomobillerde görmeye aliskin oldugumuz navigasyon sistemi. Ameliyatta yer tespit edip, yön gösteren cihaz, kör olmaktan, beyne hasara kadar bir çok ameliyat komplikasyonunu engelliyor. Bu sistemi kullanan Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Teoman Dal, navigasyonun ameliyat süresini kisalttigini ve ameliyat riskini en aza indirdigini söyledi.

Burun çevresindeki kemikler içerisinde yer alan hava bosluklari olan sinüsler içerisindeki bütün iltihaplara sinüzit adi veriliyor. Sinüzit çok yaygin bir hastalik. Türkiye’de bir istatigi yok ama ABD’de toplumun yüzde 15’inde kronik sinüzite rastlaniyor. Peki sinüzitte cerrahiye nasil karar verilir. Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Teoman Dal, yeterli içerik ve sürede uygulanan tibbi tedaviye cevap alinamayan hastalarda ameliyat yapildigini belirterek, “Sinüzite bagli komplikasyonu gelismis olani ya da sik olani görüyoruz. Sinüs kaynakli burnu dolduran yogun polipleri olan hastalarda dogrudan ameliyat karari alinabiliyor” dedi.

Ameliyat sirasinda riskleri en aza indirmek için en önemli sartin cerrahin bilgisi ve tecrübesi oldugunu ifade eden Doç. Dr. Dal, “Bunun disinda iyi görüntü saglayan kamera ve cerrahi teleskop sistemleri, uygun cerrahi aletler, dokuya en az oranda hasar veren microdebrider sistemleri ve cerrahi navigasyon sayilabilir” diye konustu.

Doç. Dr. Teoman Dal, navigasyon ile endoskopik cerrahi ameliyatinin yaklasik olarak 1 – 2 saat arasinda sürdügünü belirterek, “Ameliyat sonrasindaki erken dönemde pansumanlarla geçen bir dönem ve hastanin dinlenmesi gerekiyor. Ondan sonra hastanin denize ya da havuza girmesi 2 ay sürebiliyor. Hastada ameliyat sirasinda navigasyon sistemi kullanilmasina karar verilmisse ameliyatta önce özel bir bilgisayarli tomografi çekilerel hasta ve cerrahi aletler bu tetkik yardimi ile navigasyon sistemine tanitiliyor takiben ameliyat normal seyrinde yapiliyor” dedi.

Navigasyon kullanma gerekliligi olan hastalarin genellikle daha önce ameliyat olmus, yaygin hastaligi olan ya da anatomisi bozuk yani zor hastalar oldugunu hatirlatan Doç. Dr. Teoman Dal, “Bu hastalarda navigasyon, cerrahi süresini kisaltiyor, ameliyatin tam olarak planlandigi gibi yapilmasini sagliyor ve ciddi bir komplikasyon yasanma riskini çok önemli ölçüde azaltiyor” diye konustu.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla