Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2015, 15:25   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Tenisçi dirsegine manuel terapi

Tenis oynamasaniz bile ‘tenisçi dirsegi’ hastaligina yakalanabilirsiniz

Tokalasirken, kapi kolunu çevirirken, yumrugunuzu siktiginizda dirseginizde agri hissediyorsaniz eger ‘Tenisçi dirsegi’ hastaligina yakalandiniz demektir.

Hastaligin adi tip literatürüne ‘Tenisçi dirsegi’ (lateral epicondylitis) olarak girmis olsa da bu hastaliktan muzdarip olanlarin sayisi tenis oynayanlardan daha fazla. Toplumun 30-60 yas araligindaki kesiminin yüzde 19’unda görülen rahatsizligin hedef kitlesi yine kadinlar. Dünya Saglik Örgütü’nün 1980 yilinda özür olarak siniflandirdigi tenisçi dirsegi, birçok ülkede erken emeklilik nedeni sayiliyor.

Sigara tüketenlerde daha çok görülen hastalik dirsegin dis kenarinda agri ve hassasiyetle basliyor. Elin, bilegin asiri kullanimi nedeniyle önkol kaslarinin gerilimi sonucunda olusan hastalik tendon dokusunda ufak yirtilmalara ve agriya neden oluyor. Tenisçi dirsegine neden olan aktiviteler arasinda tenis gibi raket ile yapilan sporlar, makine isi, marangozluk, budama isleri, bilgisayar klavyesi kullanimi, müzik enstrümani çalmak ve dikis dikmek sayiliyor.

Kisinin agrisini rahatlatmak, probleme neden olan asiri yüklenmeyi ortadan kaldirmak, kaslarin kuvvet, dayaniklilik ve esnekligini geri kazandirmak için bir dizi tedavi gerekiyor.

Dr. Fizyoterapist Gamze Senbursa, en hizli cevap alinan tedavi yönteminin manuel terapi uygulamalari oldugunu söylüyor. Dr. Senbursa, uzmani oldugu manuel terapi uygulamalari hakkinda su bilgileri veriyor:

“Manuel terapi uygulamalari en hizli yanit alinan modeldir. Hastaliga spesifik tutulan kaslara yönelik yapilan derin friksiyon masaji (doku yenilenmesini saglar), eklemlerin hareketine yönelik yapilan mobilizasyon hareketleri, mills manüplasyonu ve yumusak dokuyu gevsetmeye yönelik gevsetme çalismalari hastanin ortalama 3-8 seans arasinda rahatlamasini sagliyor. Tedavi süresi içinde yapilan spora ara verilmesi, agriyi tetikleyen hareketlerden kaçinilmasi, ortalama 3 ay asiri yüklenmeden kaçinilmasi gerekiyor. Dirsek agrisiz olarak hareketleri geri kazandiginda ve diger kol ile aradaki fark kalktiginda tekrar spor ve aktivite yapilabilir.”

Dr. Senbursa, manuel terapinin yani sira hareket modifikasyonlari, ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, lazer, ultrason ve buz masajinin da tedavi yöntemleri arasinda yer aldigini sözlerine ekledi.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla