Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2015, 15:54   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Hamilelikte stres bebekte kolik olusmasina neden olabilir

Susmaksizin çiglik çigliga aglayan, kramp halinde sürekli kasilan bir bebek pek çok annenin kabusu. Infantil Kolik denilen bu durumun birçok nedeni olabilir. Besin alerjisi, besin intoleransi gibi nedenlerin yani sira hamilelikte stres de bebekte kolik görülmesine yol açabilir. KadiköySifa Kadiköy Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Arzu Yasaroglu Erkum kolik’in nedenleri ve tedavisi hakkinda bilgi veriyor.

Infantil Kolik, süt çocuklugu döneminde sik görülen, nedeni açisindan halen gizemini koruyan, zaman zaman aileyi ve hekimi sikintiya sokabilen bir sendromdur. Farkli tanimlari olmasina ragmen, büyüme ve gelisimi normal olan 0 - 3 aylik bebekteki, en az 3 hafta süreli, haftada 3 günden fazla, günde 3 saatten fazla ve baska bir nedenle açiklanamayan huzursuzluk ve aglama dönemleridir. Görülme sikligi farkli çalismalarda %10 ile %40 arasinda degismektedir. Düsük dogum agirlikli bebeklerde daha sik görülür. Huzursuzluk ve aglama nöbetleri günün belirli bir saatinde, genellikle ögleden sonra ve aksam saatlerindedir. Bebeklerin %50’ye yakininda belirtiler 3 ay içinde kaybolurken, %40’inda 6. aya, %10’unda bir yasa kadar sürebilmektedir.

Infantil koligin nedeni kesin açiklanamamasina ragmen, bazi teoriler gelistirilmistir. Yapilan bazi arastirmalar, anne diyetindeki inek sütü, lahana, karnabahar, brokoli, turunçgiller, çikolata, sogan gibi besinlerle, annenin sigara ve kahve kullaniminin infantil koligi artirdigini tespit etmistir. Bu durumun, bir besin alerjisi veya besin intoleransi olabilecegi düsünülerek, anne diyetinde kisitlamalar önerilmektedir. Bebekler, henüz gelismemis nörolojik sistemleri nedeniyle, agri duyusuna karsi daha duyarli olup, bagirsak gerilmelerine daha fazla tepki vermektedirler. Hamilelikte sik psikolojik stres yasayan, gergin bir ruhsal durum içinde olan anne ve ailelerin bebeklerinde yine infantil kolik sikligi fazla bulunmustur.

Infantil kolik tanisinda, aileden alinan öykü çok önemlidir. Bunun yaninda, tam bir fizik muayene yapilarak bu huzursuzluga yol açacak diger nedenleri dislamak ve bebegin büyüme ve gelisiminin normal olmasi gerekir.

Tedavide öncelikle, ailenin endisesini anlamak, bu durum ve süreç hakkinda bilgilendirme yapmak gerekir. Annede veya aile içinde görülen, endise veya gerginligi azaltmanin da tedavinin bir parçasi olacagi vurgulanmalidir. Anne sigara kullanmamali. Kahveyi 1- 2 fincandan fazla tüketmemeli. Anne diyetinden inek sütü, turunçgiller, lahana, brokoli, karnabahar, turpgiller, çikolata, baharatli gidalar çikartilmali. Bebek los, sessiz bir ortamda tutulmali. Kolik sancilari sirasinda, kucakta veya besikte hafifçe sallanmasi, ninni söylenmesi, ya da müzik veya ritmik seslerin (saç kurutma makinesi) dinletilmesi, bebekte rahatlama saglayabilir. Ilik banyo yaptirmak, karnina saat yönünde masaj yapmak rahatlatici diger yöntemlerdir. Rezene, anason, nane çaylarinin etkinligi bazi çalismalarda gösterilmistir fakat güvenilirlikle ilgili çalisma yoktur. Sonuç olarak uzun zamandir arastirilan, gizemini koruyan bu rahatsizligin en iyi tedavisinin zaman oldugu anlasilmistir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla