Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2015, 15:55   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Hasta ve Saglik Çalisanlarini Koruma Sempozyumu Düzenlendi

Türkiye’deki 450bin saglik çalisanini yakindan ilgilendiren ‘Hasta ve Çalisan Güvenligi Sempozyumu’ 16 Subat 2013 Cumartesi günü Istanbul Conrad Oteli’nde gerçeklesti. Avrupa’dan ve Türkiye’den saglik çalisanlarinin güvenligi ile ilgili önemli çalismalar imza atmis uzmanlarin katildigi sempozyumda, her yil saglik sektörüne büyük ekonomik zarar veren ve çalisanlarin yaralanmasina ve hatta ölümle sonuçlanabilecek virüs bulasmalarina yol açan kazalar ile bu kazalarin sebeplerinin nasil önlenebilecegi konulari tartisildi.

Saglik çalisanlarinin delici ve kesici aletlerle yaralanmasinin ekonomik bedeli de oldukça agir. Yaralanan saglik çalisaninin enfeksiyon kapip kapmadigini anlamak için yapilan testlerin masrafi her yil saglik sektörüne ciddi ekonomik zarar veriyor. Uzmanlar, bu tür kazalarin çalisanlarin egitimi ve güvenlikli araç ve cihaz kullanimi ile %80 oraninda azaltilabilecegi belirtiyor.

Saglik çalisanlari için hastanelerdeki en büyük tehditlerden biri igne batmalari olarak görülüyorken, AB üye ülkelerde 13 Mayis 2013’de yürürlüge girecek yasa (2000/54/EC) saglik kuruluslarinda bu tür yaralanmalari önlemek amaci ile çikarilacak.

‘Hasta ve Çalisan Güvenligi Sempozyumu’ açilisinda saglik çalisanlari için güvenlikli ürün kullanimini düzenleyen AB yasasinin uyum sürecini, konunun Italyan uzmani Avrupa Biogüvenlik Agi’nin da bir üyesi Doktor Gabriella de Carli anlatti. Dr. Carli, hastalarin ve saglik çalisanlarinin güvenligi ve sagliginin birbiri ile yakindan baglantili oldugu,ve güvenli çalisma ortamlari yaratmak için igne ve kesici alet yaralanmalarina karsi entegre bir koruma yaklasimi gerçeklestirilmesi gerektigine degindi. Bütün saglik çalisanlarinin, doktordan, hasta bakiciya, labaratuar teknisyeninden, tip ögrencilerine bu konuda egitilmelerinin, bilinçlendirilmelerinin ve güvenlikli alet kullanimi konusunda bilgilendirilmelerinin önemini vurguladi. HIV/AIDS, Hepatit B gibi ciddi hastaliklarin saglik personeline bulasmasini önlemek için sadece egitim ve bilinçlendirmenin de yeterli olmayacagi, pek çok Avrupa ülkesinde oldugu gibi çalisanlarin asilanmasinin zorunlu hale getirilmesi ve yeni teknoloji güvenli kapakli igne kullaniminin yayginlastirilmasi gibi uygulamalar da öneriler arasinda.

Türk Biyokimya Dernegi ve Becton Dickionson firmasinin beraber düzenledigi ‘Hasta ve Çalisan Güvenligi Sempozyumu’nda Türkiye’deki Saglik Kuruluslarinda Güvenlik Kültürü konulu sunumu Selçuk Üniversitesi’nden Emel Filiz yapti. Saglik hizmetlerinin güvenligi, tibbi hatayla karsilasma oranlarini ve tibbi hatalarin sonuçlari konularina deginen Emel Filiz, sundugu istatiksel verilerle konunun önemini belirtti.

Ankara Üniversitesi Tip Fakültesinden Alpay Azap’in Igne Batma Yaralanmalarina Yaklasim konulu sunumunuyla sempozyum devam etti. Alpay Azap yaralanmalarda ne yapilmasi gerektigini vurgularken, yaralanmalarin önlenebilirligini, igne ve keskin alet kullanimini azaltarak ya da daha güvenli aletler kullanarak tehlikenin azaltilabilecegini dile getirdi.

Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Tip Fakültesinden Dilara Konukoglu’nun Laboratuar Güvenligi ve Laboratuar Kazalari konulu sunumuyla sempozyum sona erdi. Laboratuvarlardaki tehlike kaynaklarinin üzerinde duran Konukoglu, riskler ve etkileri üzerinde durarak konunun önemini belirtti.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla