Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Şubat 2015, 15:23   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kansere Karşı Mücadelede 5 Öneri





Bu faktörlerden bazılarını ortadan kaldırmak bizim elimizde. Bazılarını değiştirmek ise maalesef mümkün olmuyor. Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Psiko-onkolog Esra Başöz, kansere karşı alınması gereken önlemleri, değiştirebileceğimiz etkenleri şu şekilde sıraladı.



Pozitif düşünün

Bedenimiz ve zihnimiz birbiriyle sürekli iletişim halinde. Psikolojimizin olumlu olması, bedenimizi de dolaylı olarak olumlu bir şekilde etkiliyor. Örneğin, kendimizi mutsuz hissettiğimiz bir anda başımız ağrıyorsa, mutlu olduğumuz bir ana göre bu ağrıyı daha şiddetli hissediyoruz. Olumlu düşünmek, bağışıklık sistemini de olumlu etkiliyor. Bağışıklık sisteminin kuvvetli olması da kansere karşı mücadelede büyük önem taşıyor.

Sigarayı hayatınızdan çıkartın

Kansere karşı atılabilecek en önemli adımlardan biri sigaranın bırakılması. Kanser olduktan sonra pek çok hasta sigarayı bırakıyor ve sigara kullandığı için pişmanlık duyuyor. Maalesef o noktada sigarayı bırakmak geç kalınmış bir müdahele oluyor. Sigarayı bırakmak insanın elinde olan ve değiştirilebilecek bir faktör. Bazı kullanıcılar için çok zor olsa da sigara gerçekten istenildiğinde bırakılabiliyor. Sigarayı bırakmak için farklı branşlardaki uzmanlardan destek almak da mümkün.

Sağlık kontrollerinizi aksatmayın

Sağlık kontrollerini ülkemizde pek çok kişi önemsemiyor ve herhangi bir şikayeti olmadıkça doktora gitmiyor. Ancak herhangi bir sorun olmasa bile sağlık kontrolleri atlanmamalı. Mümkünse herkes yılda bir kez düzenli check-up kontrolüne girmeli ya da aile hekimine muayene olmalı. Buna ek olarak, her kadın hiçbir şikayeti olmasa bile yılda bir kez jinekolog kontrolünden geçmeli. Doktorların uygun görmesi durumunda her yıl meme ultrasonu veya mamografisi çektirilmeli. Kanserin erken evrelerde belirti göstermediği unutulmamalı.

Sağlıklı beslenin

Düzenli ve iyi beslenmek kanserden korumakta büyük önem taşıyor. Sağlıklı beslenmek için mümkün olduğunca mevsim meyve-sebzelerini tüketmek, hormonlu ve hazır gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Hazır gıdalardaki koruyucuların ve hormonların insan sağlığını olumsuz etkilediği konusunda yapılmış birçok araştırma bulunuyor.

Genetik yatkınlıklarınızı önemseyin

Kanserde genetik yatkınlık çok önemli bir risk faktörü. Genetik olarak yatkınlığı olan kişilerin kendilerine çok iyi bakmaları gerekiyor. Düzenli beslenmeli, iyi uyumalı, sigara içmemeli ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamalılar.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla