Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Mart 2015, 18:23   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bas agrisindan kurtulmak iÇin yasam tarzinizi degistirin

Bas agrisi, iç ve dis dünyanizda bazi seylerin yolunda gitmedigini ifade eden önemli bir alarmdir. Kisinin günlük aktivitelerini yapmasini engelleyen ve onu sosyal yasamdan soyutlayabilen bu agrilarda dogru tedavi, sorunun kaynagina inilmesi ile mümkündür. Memorial Atasehir Hastanesi Bas Agrisi Merkezi’nden Prof. Dr. Macit Selekler, bas agrilari ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

5 hastadan 4’ü migren sorunu yasiyor

Dünya Saglik Örgütü’nün 2011 raporuna göre; bas agrisi nedeniyle doktora basvuran hastalarin %30’u migren, %35’i gerilim tipi bas agrisi, %12’si ise migren ve gerilim tipi bas agrisindan sikayetçidir. %6 oraninda asiri ilaç kullanimi nedeni ile bas agrisi görülmektedir. Bunlarin çogunun kökeninde migren yatmaktadir. Bas agrisi yakinmasi ile doktora giden her 5 hastadan 4’ünün migren ve gerilim tipi bas agrisinda sikayetçi oldugu görülmektedir.

Isik, ses ve kokular hayatinizi çekilmez kilabilir

Migren, gerilim tipi bas agrisina göre daha ciddi bir tablodur. Gerilim tipi bas agrisi, hafif veya orta derecede; migren ise orta veya siddetli derecede bir bas agrisidir. Kisinin günlük islerini yerine getirmesini engeller. Ayrica migrene; isik, ses ve kokulardan rahatsizlik ile bulanti ve kusma eslik edebilir. Gerilim tipi bas agrisi basit agri kesicilere daha iyi ve daha düsük dozda cevap verir. Migren ve gerilim tipi bas agrisinin tetikleyicileri birbirine yakinlik gösterir. Son yillarda gerilim tipi bas agrisi ve migrenin kökende ayni oldugu, bu agrinin migrenin daha hafif bir formu oldugu düsünülmektedir.

Tedaviden önce korunma önemlidir

Bas agrilarinin yasami olumsuz etkilememesi için önce agri tiplerini tanimak gerekir. Ilk adim, tedaviden önce korunmadir. Migren ve gerilim tipi bas agrisi kisaca kisi kendini ruhsal ve fiziksel olarak hirpaladiginda ortaya çikar. Her insanin tetikleyicileri farkliliklar göstermekle beraber temelde benzer özellikler gösterir.

Bas agrilardan kurtulmak için…

• Düzenli uyku: Her gün belirli zamanlarda uyuyup uyanmalisiniz. Hafta sonlari çok fazla, hafta içi ise çok az uyumak sakincalidir. Çogu eriskin için gece ihtiyaç duydugu uyku süresi yaklasik 6-8 saattir. Uykudan bas agrisi ile uyanmak olasi bir uyku bozuklugunun göstergesidir.

• Düzenli beslenme: Kan sekerinin düsmesi, bas agrisini tetikleyebilir. Günde üç kez, düzenli araliklarla, protein, meyve, sebze ve karbonhidrat içeren ögünler tüketilmelidir. Çok fazla seker, kan sekerinin hizli yükselmesine ve bu da tekrar hizli düsmesine yol açar; sonuç olarak bas agrisini tetikleyebilir.

• Yeterli ölçüde rutin egzersiz: Haftada 3- 5 kez yapilan yeterli ölçüde egzersiz, stresinizin azalmasina ve bedensel olarak formda kalinmasina yardim edecektir. Asiri veya düzenli yapilmayan egzersiz ise bas agrilarini tetikleyebilmektedir.

• Bol miktarda sivi tüketmek: Normal bir eriskin gün içerisinde bol miktarda su içmelidir. Dehidratasyon yani vücudun susuz kalmasi, bas agrisina neden olabilmektedir.

• Kafein, alkol ve ilaç alimini sinirlandirmak: Kafein uyarici bir maddedir ve kullanan kisilerde kafein yoksunlugu bas agrisina neden olabilir. Kafeinin kaynagi genellikle kahve, çay, asitli içecekler ve kafein içeren agri kesicilerdir. Bas agrisi için kullanilan herhangi bir ilaç, çok uzun sure ve sik alindiginda bas agrisi ortaya çikabilir. Haftada 1-2 defa agri kesici kullanmak sakincali olmayabilir. Ancak sürekli olarak, haftada üç günden fazla bu ilaçlarin kullanilmasi bas agrisina yol açar.

• Stresi azaltmak: Stres, bas agrisinda bir artisa yol açabilir. Gevseme, nefes egzersizi, meditasyon ve stres yönetimi kullanilabilecek yöntemlerdir.

• Depresyon tedavisi: Kisinin siklikla depresif bir duygu durumunda oldugu görülüyorsa uzman yardimi almasi bas agrisinin etkin bir sekilde tedavi edilmesi için önemlidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla