Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Mart 2015, 18:41   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Her 8 saniyede bir kisi sigara nedeniyle hayatini kaybediyor

Sigarayi birakmak pek çok sigara tiryakisine zor gelir. Ancak sigarayi birakmak imkansiz degildir. Central Hospital’dan Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Mübeccel Akman “9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü” dolayisiyla, sigaranin öldürücü zararlariyla ilgili önemli açiklamalarda bulunuyor: “Sigara, sadece akciger fonksiyonlarinda tahribat yaratmaz, vücudun genelinde olumsuz etkilere neden olur. Bu etkilerin bir kismi kisa sürede ortaya çikarken olumsuz etkiler yaratan büyük bir kismi uzun süre sonra kendini gösterir.”

Sigarayi Birakmak Imkansiz Degil

“Birakamiyorum!” sigara tiryakilerinin en kolay savunma seklidir. Fakat sigarayi birakmak isteyen kisinin öncelikle sigarayi birakma sebeplerini ve bu aliskanligi biraktiginda neler kazanacagini bilmesi gerekiyor. Central Hospital’dan Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Mübeccel Akman, sigarayi birakmanin faydalarini su sekilde siraliyor: “Özellikle hipertansiyon ve kalp hastaliklarinda hastaligin ilerlemesini önlemek için kullanilan ilaçlarin faydalari, sigara kullanimi ile ortadan kalkiyor. Sigarayi birakanlarda ilk 3-4 ay içerisinde rahat soluk alip verme ve öksürükte azalma olur, ileriki yillarda damar hastaligi risklerinde de önemli düsüs gözlemlenir.”

Türkiye’nin Yarisi Sigara Içiyor

Ülkemizde her yil yüz binlerce kisinin, sigaraya bagli hastaliklardan dolayi erken yasta hayatini kaybettigini belirten Uzm. Dr. Akman, “Sigaranin yol açtigi ölümler, ülkemizdeki diger nedenlere bagli ölümlerin 5 katindan fazla. Önlem alinmadigi takdirde önümüzdeki 20 yil içinde sigaradan hayatini kaybedenlerin 200 binden fazla kisiyi bulacagi tahmin ediliyor. Nüfusumuzun neredeyse yarisi sigara içiyor. Sigaradan kaynaklanan hastaliklar için yilda 3 milyar dolardan fazla para harcaniyor.” diyerek sigaranin maddi ve manevi zararlarina dikkat çekiyor. Sigara kullanimi insan sagligini en çok tehdit eden aliskanliklardan biri . Uzm Dr. Mübeccel Akman’a göre, “Sigara içmemesine ragmen sigara dumanina maruz kalan ve pasif içici olarak nitelendirilen kisiler sigara içen insanlar kadar tehlikede. Pasif içiciler de akciger kanserinde büyük risk altinda. Böyle bir durumda toplumun bilinçlenmesi hayati önem arz etmektedir.”

Sigara Hastaliklara Davetiye Çikariyor

Sigaranin insan vücuduna ciddi zararlar verdigini belirten Uzm. Dr. Akman, akciger kanserinin de en önemli nedeni olan sigaranin, bogaz, mide, rahim ve prostat kanseri, KOAH, kalp hastaliklari, hipertansiyon, bagimlilik, kisirlik, kangren erken menopoz, erken yaslanma ve dis kaybi gibi birçok hastaliga yol açtigini belirtiyor. Akman ayrica sunlari da ekliyor: “Akciger kanseri daha önce siklikla erkeklerde görülüyordu. ancak son 10-15 yildir kadinlar arasinda da sigara kullaniminin yayginlasmasi nedeniyle akciger kanseri vakalarinda ciddi artis gözlemleniyor.”

Gebelik Planlandigi Andan Itibaren Sigara Birakilmali

Dr. Mübeccel Akman anne adaylari ve dogacak bebek için ciddi saglik sorunlari yaratan sigaraya tüketimine dikkat çekiyor. Dr. Mübeccel Akman: “Sigarayi gebeligin planlandigi andan itibaren tümüyle birakmak gerekir. Hamile kadinin içtigi veya yaninda içilen sigaradan hem anne hem de karnindaki bebek etkileniyor. Sigara tüketimi erken doguma, düsüge, bebekte düsük dogum agirligina, plasenta dekolmanina, erken mambran rüptürüne, bebekte dogum öncesi ve sonrasi ani gelisen ölümlere, intrauterin gelisme geriligine yol açabiliyor. Sigara içen annelerin bebeklerinin 200-300 gr daha düsük kilolu ve 1 cm kadar kisa dogduklari tespit edilmistir. Sigaranin içindeki nikotin fetüs için hem teratojen hem de karsinojeniktir. Gebelikte sigaranin birakilmasi hangi dönemde olursa olsun gebelik sonuçlarini olumlu yönde etkiliyor. ‘Sigara içtim olan olmustur, biraksam bile ne faydasi olur’ seklindeki düsünceler kesinlikle yanlis ve bilimsellikten uzaktir. Ayrica nikotin anne sütü miktarinin azalmasina sebep oluyor. Bu durumda bebek beslenmeyi reddediyor ve sürekli aglayan huzursuz bir karaktere sahip oluyor.” diyerek gebelikte sigara kullanimina karsi anne adaylarini uyariyor.

Uzm. Dr. Akman, yaninda sigara içilen çocuklarda, dikkat eksikligi, hiperaktivite, sik tekrarlayan üst solunum yolu ve kulak iltihaplari, astim, alerji, ögrenme güçlügü, beslenme ve uyku problemleri gibi birçok hastaligin ortaya çiktigini söylüyor ve ekliyor: “Sigarayi birakamayan ebeveynlerin çocuklarinin yaninda sigara içmemeleri, sigaranin kötü oldugunu ve kendilerinin de en kisa zamanda birakacaklarini paylasmalari son derece önemlidir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla