Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Mart 2015, 18:41   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Sigaradan kurtulmak imkansiz degil

Yapilan arastirmalar her 8 saniyede bir kisinin sigaradan hayatini kaybettigini ortaya koyarken kaç yasinda olursaniz olun sigarayi birakmanin ömrünüze ömür katacagi da belirtiliyor. New England Journal Tip dergisinde 24 Ocak 2013 tarihinde yayinlanan arastirmaya göre kadin sigara tüketicilerinde tütün kullanimina bagli ölüm oranlari erkek sigara tüketicilerinin ölüm oranlarini yakaladi. Her iki cinsiyette de özellikle 40 yas öncesi sigarayi birakmanin sigaraya bagli gelisen hastaliklardan ölüm riskinin ciddi derece azalttigi gösterildi. 9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü nedeniyle açiklama yapan Anadolu Saglik Merkezi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Sönmez tiryakilere sigaradan kurtulmanin imkansiz olmadigini hatirlatarak, sigara birakmanin püf noktalarini açikladi.

Tütün kullaniminin zararlarini ispatlayan onlarca bilimsel arastirmaya ve sigara birakma kampanyalarina ragmen her 8 saniyede bir kisi sigara kullanimina bagli nedenlerden hayatini kaybediyor. Akciger kanserinden kalp hastaliklari ve inme gibi çok ciddi birçok hastaliga da zemin hazirlayan sigara, Türkiye’de ise yilda 100 bine yakin kisinin ölümüne neden oluyor. Sigarayi birakmanin tiryakilere imkansizmis gibi gelse de milyonlarca kisinin basarili oldugunu söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Sigarayi Birakma Klinigi Sorumlusu Dr. Esra Sönmez Duman, 9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü’nde tüm sigara kullanicilarina; “Bu önemli günde kendiniz ve sevdikleriniz için bir karar alin, sagliginiza yatirim yapin ve sigarayi birakin. Hiçbir zaman çok geç olmadigini unutmayin” dedi.

Sigaranin birakildigi ilk günden itibaren olumlu etkilerinin görülmeye baslayacagina isaret eden Dr. Esra Sönmez Duman, “Kalp hizinizin ve kan basincinizin sigarayi biraktiginiz ilk günden itibaren normale dönmeye baslayacak, dolasim ve akciger fonksiyonlariniz birkaç haftada düzelme gösterecek. Kalp krizi riskiniz ise ilk 2 yil içinde göreceli olarak azalacak” dedi ve bu karari hayata geçirmek için izleyecek 10 kilit adimi siraladi.

NEDENLERI YAZIN: Sigarayi birakmak için en önemli kisisel nedenlerinizi yazin. Kisisel motivasyonun sigarayi basarili bir sekilde birakmak için en önemli etken oldugunu unutmayin. Sigara içme istegi duydugunuz zamanlarin kaydini tutun. Böylece tetikleyen unsurlari tespit eder, önlemlerinizi alabilirsiniz.

TARIH BELIRLEYIN: Sigarayi birakmak için takviminizden bir tarih isaretleyin ve bu günü degistirmeyin.

SIZI BIRAKMA SÜRECINDE NELERIN BEKLEDIGINI BILIN: Tüm sigara tiryakileri birakma sürecinde farkli düzeylerde yoksunluk yasar. Nikotin yoksunluguna karsi hissedilen fiziksel belirtiler (gerginlik, konsantrasyon bozuklugu, vb) yaklasik 2-8 hafta sürer. Siddetli yoksunluk durumlarinda sikayetler 3 aya kadar devam edebilir.

TETIKLEYICILERDEN UZAK DURUN: Diger arkadaslarinizin sigara içtigi sosyal ortamlar gibi sigara içme isteginizi tetikleyen durumlardan uzak durun. Normalde sigara molasi için aldiginiz zamanlarda kisa bir yürüyüse çikin.

PLANLI, PROGRAMLI OLUN: Sigarayi birakma programlarinin ideali 4 hafta ile 8 hafta uzunlugunda olanlardir. Iyi programlar konu hakkinda uzmanlasmis hekim ve psikologlarla birebir görüsmeler de içerir.

KILONUZ IÇIN ÜZÜLMEYIN: Sigara içenlerin üçte biri biraktiklarinda kilo alir. Bununla birlikte, bu kisilerin yüzde 90’i bu kiloyu 1-2 yil içinde verir.

SIGARAYI BIRAKMAYA YARDIMCI ILAÇLARI KONUSUNDA BILGI ALIN: Sigara birakma tedavisinde etkinligi kanitlanmis ilaçlari kullanmak için bir Gögüs Hastaliklari uzmanindan görüs ve yardim alin.

NIKOTIN TERAPISI : Sakiz veya bant seklinde nikotin tedavisi birakmaniza yardimci olabilir.

BIRAKTIGINIZI DUYURUN: Aile ve arkadaslarinizin sigarayi birakmaya çalistiginizi bilmelerini saglayin. Sigara içme isteginizi önlemek için desteklerini isteyin.

CESARETINIZI KIRMAYIN: Sigarayi birakmakta basarili olanlarin birçogu bu aliskanliktan kurtulmak için uzun yillar boyunca ortalama 4 kez sigarayi birakmayi denediklerini itiraf ediyorlar. Bir önceki denemedeki basarisizlik bir sonraki denemede basaramayacaginiz anlamina gelmez. Birakma kararliligindan asla vazgeçmeyin.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla