Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Mart 2015, 18:53   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kansizlik gÖz kaymasina neden oluyor!

Dünyagöz Hastaneler Grubu ve Amerika’nin göz ve çocuk sagligi konusunda en saygin hastane ve üniversiteleri Wills Eye Hospital, Ohio State Üniversitesi ve St. Louis Çocuk Hastanesi isbirligi ile düzenlenen “Çocuk Göz Sagligi ve Sasilik Sempozyumu’nda” çocuk göz hastaliklari ve tedavi yollarina yönelik en yeni bilgiler paylasildi. Sempozyum’un ilk gününe Türk hekimlerin arastirmasi damga vurdu. Dünyagöz Etiler’den Dr. Elvan Yalçin, “dünyada ilk kez bizim yaptigimiz bir ön arastirmada kansizligin çocuklarin gözlerinde içe kaymaya neden olabilecegini ortaya koyduk” dedi.

Dünyagöz Vakfi’nin katkilariyla ve Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun ev sahipligi ile düzenlenen sempozyumda alaninda uzman isimler, çocuk göz sagligi konusunda en yeni tedavileri konustu.

Dünyagöz Etiler’den Dr. Elvan Yalçin, sempozyumun ilk gününde dünyada ilk kez Türkiye’de yapilan bir arastirmadan bahsetti. Gözlerinde içe kayma sorunu olan çocuklar üzerinde yapilan arastirmada, içe kaymasi olan çocuklarin kan degerlerinin anlamli olarak normal çocuklara göre düsük oldugu ortaya çikti. Dr. Elvan Yalçin, arastirmanin detaylarini söyle anlatti: “Dünyada ilk kez Türkiye’de bizim olusturdugumuz bir arastirma grubunda gerçeklestirdigimiz bu çalisma yaklasik 2 yil sürdü. Yas ortalamasi 6-5 – 7 olan toplam 149 hasta ile gerçeklestirdigimiz bu çalismada içe kaymasi olan çocuklarin kan degerleri ile saglam çocuklarin kan degerleri karsilastirildi. Iki grup olusturuldu. Bir grup çocukta yalnizca kirma kusuru vardi veya tamamen normaldi. Diger grupta ise gözlerde Akomodotif ezotropya olarak adlandirdigimiz içe kayma vardi. Ayni laboratuar ve ayni kosullarda tüm çocuklardan kan alindi. Kan degerleri karsilastirildi. Kaymasi olan çocuklarda kan degerleri saglam gruba göre anlamli olarak düsük bulundu.”

KANSIZLIK GÖZ KAYMASINA NEDEN OLABILIYOR

Aneminin bebeklik ve çocukluk çaginda büyümeyi, motor ve mental fonksiyonlari olumsuz etkileyebildigini belirten Dr. Yalçin; “demir, oksijenin tasinmasini saglar ve beyinsel fonksiyonlarda da koenzim olarak görev alir. Bu sayede sinirsel isleyise ufak da olsa katkida bulunur. Demir eksikliginin, motor ve duysal çalismanin koordinasyonsuzlugu nedeniyle olusan içe kaymalarda rol oynayabilecegini düsündük. Ancak bunu kesin olarak söyleyebilmek için daha yüksek sayida seriler üzerinde arastirma yapmak gereklidir. Biz yine de artik gözleri içe kayan çocuklarda basit bir test olan kan testini yaptiriyoruz ki, çocuklarimiz olacaklari tedaviye daha iyi cevap versin ve tedavi süreci kisalsin.” dedi.

NISTAGMUS TEDAVISINDE DAMLA, AMELIYATININ YERINE GEÇECEK

Sempozyumda konusan Amerika’nin saygin kuruluslarindan Akron Çocuk Hastanesi uzmanlarindan Prof. Dr. Richard W. Hertle Nistagmus (göz titremesi) ile ilgili yapilan son arastirmadan söz etti. Glokom için kullanilan göz damlasi ile Nistagmusun tedavisinde ameliyata gerek kalmadan bazi vakalarda olumlu sonuca ulasildigini belirten Prof. Hertle, sözlerini söyle sürdürdü; “Dogustan olmayan yani, kafa travmasi, ilaç zehirlenmeleri sebebiyle sonradan gelisen Nistagmusu günümüzde ameliyat gibi tedavilerle zaten iyilestirebiliyoruz. Ancak bazi vakalarda ameliyata gerek kalmadan, glokom için kullanilan göz damlalariyla da Nistagmusu azaltmanin mümkün oldugunu fark ettik. Ayrica Nistagmus’ta agizdan uygulanan tedaviler de kullaniyoruz. Topikal (damla) tedaviye oldukça iyi cevaplar aldik. Bu bizim için çok heyecan vericiydi. Bu nedenle daha baska yeni damla formlari üzerinde çalisiyoruz bu formüllerin daha da etkili olacagini düsünüyorum ve yakin bir gelecekte topikal tedavi cerrahi tedavi tedavidense daha ön siralarda tercih edilecektir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla