Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 13:13   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Ögrencilerde karne sendromuna dikkat!

2012–2013 Egitim ve Ögretim Dönemi’nin ilk yarisinin bitimine az bir süre kaldi ve ögrencileri simdiden karne korkusu sardi. Günümüzde birçok aile çocuklarina zayif notlarindan dolayi siddet uyguluyor, onlari cezalandiriyor. Karnesinde zayif olan ögrencilerse bu durum karsisinda karne sendromu yasiyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu hassas dönemde anne-babalarin dikkat etmesi gereken noktalar konusunda bilgiler verdi.

Zayif Karnenin Sorumlulugu Çocuga Yüklenmemeli…

Karne sendromu, ögrencilerin basarisiz oldugu dersler karsisinda ailenin verecegi tepkilerden korkmasi ve psikolojik olarak etkilenmesidir. Bu dönemde ögrenci yasadigi saskinlik, korku ve endise nedeniyle depresif davranislar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklasabilir. Ailenin zayif bir karne karsinda gösterecegi tutumun, ögrencinin tüm egitim hayatinda önemli rol oynadiginin altini çizen Dr. Yavuz, ‘’Zayif bir karnenin sorumlugu sadece ögrenciye yüklenmemelidir çünkü çocugun okuldaki basarisi aileden aldigi egitimle paraleldir’’ seklinde konustu.

Basarisizligin Birçok Nedeni Olabilir…

Kötü bir karnenin arkasinda birçok neden olabilecegini belirten Dr. Yavuz, aile içinde yasanan sorunlar, çocugun kendine ait bir çalisma odasinin olmamasi, arkadas çevresi, ögretmen-ögrenci iliskisi, dikkat eksikligi, ögrenme güçlügü ve depresyon gibi sorunlarin zayif bir karnenin alt sebepleri olarak incelenebilecegini vurguladi. Ayrica ögrencinin gelisim sürecinde olmasi da derslerdeki basariyi düsürürken algilarinin baska yönlere kaymasina sebep olabilir çünkü bu süreçte kisi kendini tanimaya ve biyolojik olarak benimsemeye çalisir. Çevresi ile iletisim halinde oldugu için derslere olan ilgisi de azalmis olabilir. Aileler bu dönemde daha dikkatli davranmalidir.

Bu Dönemde Aileler Nasil Davranmali?

* Basarisizliginin alt sebeplerini inceleyin, okuldaki rehber ögretmenle ya da bir uzmanla çesitli metotlar gelistirerek ögrencinin basari düzeyini artirmaya odaklanin.

* Çocugunuzu dinleyin ona birey olarak davranin ve yasadigi sorunlari küçümsemeyin.

* Karnesini baska çocuklarin notlari ile kiyaslamayin. Bu durum çocugu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklasmasina yol açar.

* Baskici davranislar sergilemeyin. Bu durum çocugun derslerindeki basariyi artirmaz, aksine depresyona girmesine sebep olur.

* Ögrencinin yeteneklerini kesfedin ve onu bu yetenekler dogrultusunda yönlendirin.

* Çocugunuzu elestirirken yapici olmaya çalisin fakat kötü olan dersleri için de motive edici aktiviteler gelistirin.

* Basarsizligini yüzüne vurmak yerine ona inandiginizi gösterin ve onu basarili olacagina ikna edin.

* Basarili karne getiren ögrenciyi ödüllendirirken abartmayin. Çocugun büyük hediyeler için degil, gelecegi için çalismasini saglayin. Ayrica hediyelerinizi okul basarisina katki saglayacak objelerden seçmeye özen gösterin.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla