Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 13:18   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Menisküs ile ilgili en önemli sorular!

Her yasta görülen ve farkli nedenlerle ortaya çikan menisküs, günümüzün gelisen teknolojisi sayesinde artik çok kolay tedavi edilebiliyor. KadiköySifa Atasehir Hastanesi Ortopedi ve Tramatoloji Uzmani Prof. Dr. Seref Aktas menisküs ve tedavisi hakkinda en çok merak edilen sorulari yanitladi.

Menisküs nedir ve ne fonksiyonu vardir?

Menisküs, diz eklemini olusturan uyluk ve bacak kemiklerinin arasinda yer olan hem dista hem de içte birer adet olmak üzere bulunan C ve hilal seklindeki fibroz ve kikirdak dokudan olusan yapilardir. Menisküsler, eklemin her iki kikirdak yapisi arasinda yer alan dize stabilite saglayan kikirdak yapilara süspansiyon görevi görmektedirler.

Menisküs yirtigi nasil olur?

Menisküslerle ilgili görülen en önemli sorun menisküs dokusu yirtiklaridir. Menisküs yirtiklari genç yaslarda siklikla spor yaparken dizde dönme seklinde burkulmalar ile olmaktayken orta yas üzerinde menisküs yapisinda zaman içinde gelisen yipranma ve dejenerasyonlara bagli olarak arabadan inip binerken, merdivenden inerken dizin dönmesi gibi çok daha basit travmalarla menisküs yirtiklari gelisebilmektedir.

Menisküs yirtiginda bulgular nedir?

Menisküs yirtiginda en önemli bulgu agri ve dizde hareket kisitliligidir. Hastanin menisküs yirtigi olan tarafinda ayaginin üstüne basamama ve yürüme güçlügü sikayeti görülür. Ayrica travmanin siddeti ile orantili olarak menisküs yirtigi olan dizde sislikte görülmektedir.

Menisküs yirtiklarinda tüm spor yaralanmalarinda oldugu gibi ilk yaklasim istirahat, buz tatbiki ve dizi elastik bandaj ya da bir dizlikle diz eklemini sabitlemek ve agri tedavisine yönelik agri ve kesici ve ödem azaltici antiemflamatuar ilaçlari kullanmaktir.

Menisküs yirtiginin tanisi nasil koyulur?

Yirtik menisküs dokusu dizde takilma, kilitlenme, atlama sesi hissetme ve kikirdaga sürterek zaman içinde kikirdakta hasara neden olmaktadir. Menisküs yirtiklarinin tanisi fizik muayene ve MR tetkiki ile yapilmaktadir. MR tetkiki ile dizde menisküs yirtigi varligi, yirtik yeri, menisküs yirtiginin menisküsün dis kenarina yakin ya da menisküsün gövdesinde olup olmadigini göstermektedir. Bunun yaninda dizde menisküs yirtigi disinda kikirdak yaralanmasi, ön çapraz, arka çapraz bag yaralanmasi, diz kollateral ligament yaralanmalari olup olmadigi görülebilmektedir.

Menisküs yirtiklarinin tedavisi nasil yapilmaktadir?

Menisküs yirtiklarinin tedavisi artroskopik cerrahi ile yapilmaktadir. Diz artroskopisi, 0.5 cm.lik 2 adet giris deliginden diz eklemi içine ilerletilen biri ince boru seklinde kamera digeri de cerrahi islemde kullanilacak alet yardimi ile yapilmaktadir.

Menisküs yirtiklarinin tedavisinde yirtigin menisküs içindeki yeri önem tasir

Menisküsün dis kenarinda %10 - 15 lik kesim bizim kirmizi bölge olarak adlandirdigimiz kanlanan ve iyilesme potensiyeli olan bölgedir. Bu bölgede ki belli büyüklüge kadar yirtiklar dikilerek tedavi edilebilmektedir. Diger yirtiklar ise hem hastanin sikayetlerine son verme hemde menisküs yirtigina bagli dizde gelisebilecek sinovit, kikirdak hasari gibi problemleri önlemek için menisküsün yirtik kesiminin çikarilmasi ile tedavi edilmektedir.

Diz Artroskopisi sonrasi hastanede kalis gerekli midir?

Menisküs yirtiginda yirtik kesimi çikarilan hastalarimiz, hastaneden ayni gün çikmakta ya da en fazla 1 gece hastanede kalmaktadirlar. Hastalar ameliyat sonrasi 2. saatte ayaga kalmakta ve yürümektedirler. Yurt disindan ya da uzak sehirlerden gelen hastalarimiz ameliyatin ertesi günü uçak yolculugu yapabilmektedirler. Siklikla bir hafta istirahat sonrasinda islerine dönmektedirler.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla