Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 13:22   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bilim ve teknoloji yÜksek kurulu sagligi Öncelikli alan olarak belirledi

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK), Basbakan Recep Tayyip Erdogan baskanliginda yaptigi 25. toplantisinda, saglik alaninin öncelikli alan olmasini kararlastirdi. Saglik alaninin ivme kazandirilmasi gereken bir alan oldugunu tespit eden Kurul karari sektör tarafindan memnuniyetle karsilandi. Karar için sektör adina tesekkür eden Arastirmaci Ilaç Firmalari Dernegi (AIFD) Yönetim Kurulu Baskani Güldem Berkman karari hem ilaç sektörü, hem de diger saglik hizmetleri açisindan çok olumlu buldugunu açikladi.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 15 Ocak 2013'te Basbakan Recep Tayyip Erdogan baskanliginda, ilgili bakanlarin ve kamu kuruluslari temsilcilerinin katilimi ile yaptigi 25. toplantisinda önemli kararlar alindi. BTYK, “Saglik” alaninin "Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011- 2016" kapsaminda ivme kazandirilmasi gereken öncelikli bir alan olarak belirlenmesini kararlastirdi.

Kararin gerekçesiyle ilgili olarak BTYK tarafindan yapilan açiklamada saglik alaninin en çok Ar - Ge yapilan alan oldugu; ABD’de 57 milyar, Avrupa Birligi'nde 31 milyar ve Japonya’da 18 milyar dolar Ar-Ge harcamasi yapildigi hatirlatildi. Türkiye'de ise yüksek ögretimde 1,7 milyar ve özel sektörde 197 milyon TL olmak üzere toplam 1,9 milyar TL’lik kaynagin Ar-Ge’ye ayrildigi vurgulandi. Açiklamada ayrica saglik alaninda Türkiye'nin kendi Ar - Ge'si ile gelistirdigi ürün sayisinin çok kisitli oldugu vurgulandi. BTYK, 2011 yili itibariyla ilaç sektöründe 5 milyar TL ithalat yapilirken, buna karsilik sadece 495 milyon TL ihracat yapildigini ve ciddi bir dis ticaret açiginin ortaya çiktigini kaydetti.

BTYK kararinin gerekçesinde su ifadeye yer verildi:

"Özetle ülkemizde saglik alanindaki Ar - Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine ivme kazandirilmasi ve ekosistemin güçlendirilmesi gerekmekte; kendi ilaçlarini, molekülünü ve tibbi cihazlarini üreten bir ülke olabilmemiz için öncelikli alanlar listesine eklenmesinin uygun olacagi degerlendirilmektedir."

AIFD: "Çok olumlu bir karar"

Arastirmaci Ilaç Firmalari Dernegi (AIFD) Yönetim Kurulu Baskani Güldem Berkman konuyla ilgili su degerlendirmeyi yapti:

"AIFD olarak, ülkemiz ilaç sektörünün daha çok yatirim çeken, daha fazla üretim ve ihracat yapan, dis ticaret dengesine olumlu katkida bulunan ve hastalarimiza uluslararasi standartlarda hizmet kalitesi sunan bir yapiya kavusmasi için tüm gayretimizle çalisiyoruz. Uluslararasi yatirimlardan daha fazla pay almak ve rekabetçi bir konumda olmak için Türkiye’nin saglik bilimleri alaninda yenilikçiligi destekleyen uzun vadeli bir politika belirlemesi ve uygulamasi gerektigini her vesileyle ifade ettik. Türkiye’nin bilim politikalarini belirleyen en önemli kurum olan BTYK'nin sagligi önceliki alan olarak belirlemesi bu açidan son derece önemlidir. Basta Basbakanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan ve bakanlarimiz olmak üzere BTYK'nin tüm üyelerine sektörümüz adina tesekkür ediyorum. Sagligin öncelikli bir alan olmasi, ilaç Ar-Ge'sine vurgu yapilmasi son derece olumludur. Önümüzdeki dönemde yapmamiz gereken bu önceligin hayata geçirilmesini ve yenilikçilik ile ilaç Ar-Ge'sinin desteklenmesini ulusal saglik politikalarimizin kalbine yerlestirilmesini saglamaktadir. BTYK’nin bu karari ardindan, egitim, altyapi ve tesviklerle ilgili düzenlemelerin ilaç sektörü özelinde belirlenmesi Türkiye’nin ilaç Ar-Ge’sinin önünü açacaktir.

AIFD'nin "Türkiye Ilaç Sektörü Vizyon 2023” raporunda bu yönde somut ve uygulanabilir önerilerde bulunduk ve 'Türkiye'nin küresel ölçekte bir Ar-Ge ve üretim merkezi ve bölgesel bir yönetim merkezi olmasi' vizyonumuzu ortaya koyduk.

BTYK’nin bu karari ile "Türkiye Ilaç Sektörü Vizyon 2023" raporundaki önerilerimizin uygulamaya geçirilmesinin ivme kazanacagini umuyoruz. Bu yol haritasi uygulandiginda, biz, yenilikçi ilaç sektörü olarak 2023’te 23 milyar ABD dolar üretim yapan, ihracatini 8 milyar ABD dolarinin üstüne çikartmis, dis ticaret fazlasi veren ve yilda 1,7 milyar ABD dolari düzeyinde Ar - Ge yatirimi yapan bir Türkiye ilaç sektörünün mümkün olduguna inaniyoruz."
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla