Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 13:24   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Panik atak ile basa Çikmak mÜmkÜn

Ani kaygi nöbetlerine eslik eden çarpinti, asiri terleme ve bulanti gibi belirtilerle kendini gösteren panik atak, son yillarin en yaygin rahatsizliklari arasinda yer aliyor. Hastalarin yasamini alt üst edebilen bu hastalik, dogru tani ve tedavi yöntemleri ile kontrol altina alinabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Mehmet Güdük, panik atak belirtileri ve bu durumla basa çikabilme yollari hakkinda bilgi verdi.

Panik atak tek basina bir hastalik degilPanik atak birçok psikiyatrik hastaligin disinda; tiroid bozukluklari, kan sekerinin düsmesi, kalp ve akciger rahatsizliklari, beyin tümörleri, epilepsi, kansizlik, çesitli enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri, asiri kafein tüketimi ve bazi ilaçlara bagli olarak ortaya çikabilir. Panik atak tek basina bir hastalik degil, birçok psikiyatrik veya fiziksel rahatsizligin belirtisidir.

Panik atak esnasinda ortaya çikan bedensel belirtiler

Çarpinti, kalp atislarini duyumsama, kalp hizinda artis olmasi, terleme, titreme, nefes darligi, bogulma hissi, soluk kesilmesi, gögüste agri, sikinti, bulanti, karin agrisi, bas dönmesi, bayilma hissi, olaylari ve çevreyi bir sis perdesinin gerisinden bulanik algilama, kendine yabancilasma, uyusma ve karincalanma, üsüme, ürperme, ates basmasi, kontrolü yitirme, çildirma ya da ölüm korkusu panik atak sirasinda ortaya çikan belirtiler arasindadir. Panik atakta bu belirtilerin en az dört tanesi görülmektedir.

Kendinizi rahat hissettiginiz bir yerde hayal edin

Panik atak esnasinda, öncelikle kisinin uygun bir yere oturmasi gerekir. Burundan yavasça nefes alinip, 5 saniye tutulduktan sonra, yavasça dudaklar büzülerek nefes verilmelidir. Kisi kendini rahat hissettigi bir anini gözünde canlandirarak, dikkatini burada toplamalidir. Çevredeki ayrintilara odaklanmaya çalisilmalidir. Panik atak nöbeti yasadigini düsünenler korkacak bir sey olmadigini ve bu durumun birazdan geçecegini içinden tekrarlamalidir.

Panik atak hastalarina öneriler;

• Panik atak kesinlikle kontrol altina alinabilir. Umutsuzluk ve karamsarliktan kaçinilmalidir.

• Panik atak baska hastaliklarin habercisi olabilir. Mutlaka psikiyatriste basvurulmalidir.

• Psikiyatrist ve psikologun önerilerine uyulmali, tedavileri eksiksiz uygulanmalidir.

• Kisi yakinlarinin da panik atak hakkinda bilgilenmesini saglamalidir.

• Düzenli ve saglikli beslenmeye özen gösterilmelidir. Asiri yemekten ve uzun süreli açliktan kaçinilmalidir. Kahve, çay, asitli, gazli içeceklerden ve enerji içeceklerinden uzak durulmalidir.

• Saglikli ve nitelikli uyku için önlemler alinmalidir.

• Düzenli spor ve yürüyüs yapilmalidir.

• Nefes ve gevseme egzersizleri, günlük aliskanlik haline getirilmelidir.

• Hobilere, keyif alinan aktivitelere ve sosyal-kültürel etkinliklere daha fazla zaman ayirilmalidir.

• Saglikli bir cinsel yasamin, saglikli bir ruhsal durum için önemli oldugunu unutulmamalidir.

• Panik atak, biyolojik ve psikolojik nedenlere bagli tibbi bir durumdur. Zafiyet, dogaüstü güçler veya inanç eksikligi ile ilgisi yoktur. Ruh sagligi alaninda uzman olmayan kisilerden ve yöntemlerden uzak durulmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla