Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 13:32   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Psikolojik kaygilar hamilelik dÖneminizi etkilemesin

Hamilelik döneminde anne adaylarinin asiri kilo almak ve esinin artik kendisini begenmeyecegi gibi endiseleri, hem annenin hem de bebegin sagligini tehlikeye atabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uz. Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, hamilelik döneminde görülen psikolojik kaygilar ve bununla basa çikabilme yollari hakkinda bilgi verdi.

Hamilelikle birlikte psikolojik kaygilar ortaya çikiyor

Çocuk sahibi olmaya karar vermek, ikili iliskiden üçlü bir iliskiye geçisi ve aile sisteminin yeniden düzenlenisi demektir. Gerçekte var olan sistem, artik islevselligini yitirecek ve yerine farkli bir sistem kurulacaktir. Yapilan planlar ile gerçekler uyusmayabilir. Ne kadar çok kesin kalipli plan yapilirsa gerçeklesmediginde hayal kirikligi o kadar fazla olmaktadir. Hamilelik döneminde kadinlar hormonal degisimlerle beraber bebegi korumak ve kollamak için dogal olarak bebege yönelirler, merkez artik bebektir ve bebegin sagligi annenin sagligi ile orantili gelismektedir. Özellikle beslenmeye dikkat etmek bu dönemde çok önemlidir. Hamilelik döneminde bulanti, istahsizlik, yorgunluk ve uyku degisiklikleri görülebilir. Bu dönemde karmasik duygular, kararsizlik, bebegin sagligi hakkinda yogun endise hissedilebilir. Anne adaylari sik sik “nasil bir anne olacagim, esimle iliskim eskisi gibi mi olacak” sorularini kendisine yöneltmektedir.

Anne adaylari kilo kaygisiyla gereksiz diyet yapmamali

Hamilelik döneminde anne adayinin özellikle kendi bedeni ile ilgili endiseleri ve takintilari ön plana çikmaktadir. Esinin kendisini begenip begenmeyecegi ve eskisi gibi çekici olmadigi endiseleriyle gereksiz rejimler yapilir. Oysa bu dönemde asil önemli olan, bebegin saglik durumudur. Bebegin sagligi için yeterli besinin alinmasi çok önemlidir. Anne adayinin kilo alimi ve beden degisikligi, hamilelik döneminden sonra sona ermektedir. Bu bilinçle yaklasildiginda, ne gereginden fazla, ne de az beslenmelidir

Plansiz gebeliklerde hamilelik depresyonu sik görülüyor

Annelige hazir olmak; bebegi tasimak, korumak, gelistirmek gibi kavramlara sahip olmayi ve bir canlinin sorumlulugunu alabilme olgunlugunu gerektirmektedir. Özellikle plansiz gebeliklerde bu olgunluk gelismediginden bebekten çok anne adayinin kendi ile ilgili kaygilari ön plana çikmaktadir. Eger anne adayinda yorgunluk, isteksizlik hiçbir seyden zevk alamama, alinganlik, sürekli aglama hali, konsantrasyon güçlükleri ve asiri öfke görülüyor ise “hamilelik depresyonu” yasiyor olabilir.

Esler hamilelik döneminde birbirlerine destek olmali

Iyi iletisimin oldugu bir iliskide, anne adaylarinin esleri ile olan iliskileri gelisir ve derinlesir. Hamilelik döneminde baba adaylarina da önemli görevler düsmektedir. Esinin hamileligi sürecinde; kontrollere beraber gitmek, bebek ile ilgili alisverislerde birlikte olmak, esinin endiselerini önemsemek ve dogru sekilde iletisim kurabilmek önemlidir. Anne adayi bu dönemde hassas ve alingan olur. Bu nedenle anne adayinin bedenindeki degisimle alay etmemek ve olumlu sözlerle bu özel süreci birlikte geçirmek çok degerlidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla