Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 13:46   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart DÜzenli muayene ile kadin hastaliklarindan korunun

Kadinlarin büyük çogunlugu jinekolojik muayenelerine sadece herhangi bir rahatsizlikla karsilastiklari zaman gidiyor. Oysaki sik rastlanilan meme kanseri, rahim ve rahim agzi kanseri gibi birçok ciddi rahatsizlik erken tani ile tedavi edilebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü’nden Uz. Dr. Meltem Egilmez Kalkavan, düzenli jinekolojik muayenenin önemi ve yeni yil ile birlikte kadinlarin yaptirmasi gereken testler hakkinda bilgi verdi.

Erken yastan itibaren düzenli muayene sart

Kadin hastaliklari ve dogum alaninda 3 ayri takip programi yürütülmelidir. Bunlar kadin sagligi taramalari, gebelik takipleri ve menopoz takibidir. Kadin sagligi taramalari aslinda ilk adet döneminde baslayip, her yil doktor muayenesi ile sürdürülmelidir. Bu dönemde hepatit B, rahim agzi kanseri gibi cinsel yolla bulasan hastaliklarla ilgili asilar uygulanmali, bu hastaliklardan ve istenmeyen gebeliklerden korunma yöntemleri konusunda kadinlar erken yasta bilinçlendirilmelidir.

Her kadin kendi kendine meme muayenesi teknigini ögrenmeli

Ilk cinsel iliskiden yaklasik 3 ay sonra ilk smear testi alinmali ve en fazla 2 yil araliklarla tekrarlanmalidir. Her yil düzenli olarak jinekolojik muayene yapilmali, her kadin meme kanserine karsi kendi kendine muayene teknigini ögrenmeli ve düzenli kontrollerini yaptirmalidir.

40 yas sonrasi düzenli kemik ölçümü yapilmali

40 yas sonrasinda düzenli meme muayenelerinin önemi konusunda kadinlar mutlaka uyarilmali ve mamografi konusunda bilinçlendirilmelidir. Yillik düzenli takiplerde yasa bagli olarak artan jinekolojik kanserlerin erken teshisine yönelik arastirmalar ve menopoz öncesi dönemin degerlendirilmesi yapilir. 40 yas civarinda yapilacak kemik yogunlugu ölçümü menopoz belirtileri ortaya çiktiginda tekrarlanmalidir. Kemik erimesi saptanmaz ise her 3 yilda bir, kemik erimesi varsa her yil kemik yogunlugu taramasi yapilir.

Sigarayi birakmadan gebelik planlamayin

Gebelik planlayan bir çift kullandiklari dogum kontrol yöntemini birakmadan 2 ay önce mutlaka jinekologa basvurmali ve gereken tetkikleri yapilmalidir. Eksik asilari varsa tamamlanmali, smear testi mutlaka yapilmali ve folik asit kullanimi baslanmalidir. Ayrica gebe adayi yapmasi ve yapmamasi gerekenler konusunda bilgilendirilmeli, dis hekimine basvurarak varsa dis sorunlarini çözümlemelidir. Çiftin psikolojik danismanlik almasi da özellikle ilk aylarda olusacak depresif egilim ve dogumu takip eden günlerdeki asiri yorgunlugun getirecegi gerginligin uygun sekilde atlatilmasi için gereklidir. Gebelik olusmadan önce kilo fazlasi ve sigara tiryakiligi sorunlari olan bayanlara konunun ciddiyeti anlatilmali ve bu sorunlari ile basa çikmanin yollari gösterilmelidir. Sigara birakildiktan 6 ay sonra gebelik için hazir olunabilir. Sigara kadinlarda yumurtalari, erkekler de ise sperm sayisini ve kalitesini azaltmaktadir. Bu durum hamile kalmayi zorlastirabilir.

Gebelikte rutin tetkikler önemli

Hamilelikle birlikte vakit kaybetmeden ilk muayene yapilmalidir. Gebeligin ilk aylarinda yaklasik 2 haftada bir, 12. haftadan sonra ayda bir ve son ayda her hafta rutin takipler yapilmalidir. Gebelik öncesi danisma muayenesi yapilmadi ise rutin tetkikler ve smear testi ilk gebelik muayenesinde yapilir. Olusabilecek sorunlara göre bu muayenelerin sikligi artirilir. 12. haftada ikili test, 16. haftada AFP testi, 22. haftada detayli ultrasonografi ve 26. haftada 50 gr. seker yükleme testi mutlaka uygulanmalidir. 20. gebelik haftasindan sonra 4 hafta ara ile 2 doz tetanoz asisi uygulamasi yapilir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla