Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 13:51   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Yilbasi Sofralari Sagliginizdan Edebilir

Alisveris merkezleri, sokaklar, caddeler, magazalar ve daha pek çok yer yeni yil heyecaniyla yilbasi kutlamalarina hazirlaniyor. Yeni yila nerede girilecegi, ne giyilecegi, ne yenilecegi son günlerin en çok konusulan konularindan. Yilbasi denilince akla gelen hindi ve yilbasi pastasi ile bezenmis sofralar ise hazirlanmaya çoktan baslandi. Alerji Uzmani Prof. Yonca Tabak, istah açici bu yeni yil sofralarinda bizi bekleyen gizli tehlikelere karsi uyariyor; küçük kaçamaginiz sizi sagliginizdan etmesin!

Tüm yil kilo almamak, saglikli beslenmek için uzak durulan yiyecekler yilbasi sofralarinda yerlerini aliyor. Et ürünleri, pastalar, soslar ve kizartmalar ile hem gelen yeni bir yili kutluyor, hem de kendimizi ödüllendiriyor olsak da, bu gecenin bedeli oldukça agir olabiliyor. Prof. Dr. Yonca Tabak yemek ve beslenmenin yasamimizda çok büyük öneme sahip oldugunu belirtiyor. Ayrica, yilbasi gecesine biz ufak bir kaçamak olarak baksak da, tüm yil sagliksiz oldugu için uzak durdugumuz pek çok gidayi tek seferde ve geç saatte tükettigimize dikkat çekiyor.

Bir kereden bir sey olmaz mantigiyla hareket etmenin bedelinin agir olabilecegine deginen Prof. Dr. Yonca Tabak; “Kakaolu gidalar kafein içerir, mideyi gevsetir, asit salgisini artirir ve reflüyü dolayisiyla da astimi tetikler. Astimli kisiler bütün bir yil bu yasaga uysa da, bir kere çikolatali gida tüketse ayni durumun yeniden gelisme olasiligi vardir. Bu nedenle yilbasi gecesi bile olsa kakao ve kafein içeren diger gidalar, örnegin kola ve çikolata tüketilmemesi gerekir” diyor.

Yeni yila daha saglikli girmek için Prof. Dr. Yonca Tabak, dikkat edilmesi gerekenleri söyle siraliyor;

1- Kafein içeren kolali içecek, kakaolu çikolata ve çikolatali tatlilardan uzak durulmalidir.

2- Agir yagli baklava, tulumba tatlisi yerine hafif sütlü tatlilarin veya kabak tatlisi, ayva tatlisi gibi meyve tatlilari tercih edilmelidir.

3- Asiri aci ve baharat içeren gida tüketilmemelidir.

4- Çig sogan ve çig sarimsak tüketilmemeli, bu yiyeceklerin içinde bulundugu cacik, manti, mercimek köftesi, kisir gibi gidalar tercih edilmemelidir.

5- Yagda kizartma yerine firinda izgara yapilmis gidalarin (örnegin firin patates) tüketilmelidir.

6- Yogun ve çig domates içeren salçali gidalar ve ketçap gibi soslar yerine daha hafif alternatifler seçilmelidir.

7- Yagda kizarmis cips vb. atistirmaliklar yerine findik, fistik, badem gibi kuruyemisler tercih edilmelidir.

8- Çocuklara portakal suyu yerine, eksi olmayan, taze sikilmis elma, havuç suyu karisimi gibi içecekler verilmelidir.

9- Siyah çay ve kahve yerine, bitki çaylari veya kafeinsiz kahve tercih edilmelidir.

10- Bol su tüketilmelidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla