Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 13:53   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Dis hekimi korkusu mazide kalacak!

Disiniz agriyor fakat dis hekimine gitmekten korkuyor, kullanilacak aletlerin sesini duydugunuz anda bile irkiliyor musunuz? Birçok kisinin dis hekime gitmemesine neden olan dis hekimi korkusu, dis hekimligindeki yeni uygulamalar ile mazide kalabilir! Protez Uzmani ve Dis Hekimi Çagdas Kislaoglu, dis hekimi korkusunun yeni yöntemler ile yenilebilecegini söyleyerek, uygulamalar hakkinda bilgi veriyor.

Pek çok insan dis hekiminin koltuguna oturmaktan dahi korkuyor. Aletlerin sesini duydugu anda koltuktan kalkip gitmek istiyor. Bu nedenle disindeki çürüklerin acisini azaltmak için kendince yöntemler buluyor, görüntüsünden rahatsizlik duydugu dislerini güzellestirmekten çekiniyor. Dis Hekimi Çagdas Kislaoglu, ‘sedasyon’ ve ‘lazer tedavi’ yöntemi ile acinin hissedilmedigini söyleyerek, dis hekimi korkusunun yok edilebilecegini söylüyor.

Korkunun Pek Çok Nedeni Olabilir

Dis hekimi korkusunun farkli nedenleri olabilecegini söyleyen Kislaoglu, ‘Korkunun sebebini öncelikle çevresel faktörler olusturuyor. Hastalarin, yakin çevrelerinden dinledikleri deneyimler, kendileri yasamadigi halde korkunun olusmasinda etkili oluyor.’ diyor. Dis Hekimi Çagdas Kislaoglu, yanlis deneyimlerin de korkuyu arttirdigini söyleyerek ‘Iyi bir dis hekimi seçmenin önemi bu anlamda büyük. Isinde iyi olmayan bir dis hekimi, yanlis bir uygulama ile hastanin daha fazla aci çekmesine sebep olabilir, hastada dis hekimlerine karsi önyargi olusturmasina neden olabilir. Ayrica dis hekiminin uygulama esnasinda hastayi rahatlatmasi da gerekir.’ diyerek dis hekiminin korku üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

Sedasyon ve Lazer Tedavi Yöntemi ile Korkunuzu Yenin!

Yeni dis hekimligi uygulamalari olan ‘sedasyon’ ve ‘lazer tedavi’ sayesinde artik dis hekimi korkusunun tarihe karisabilecegini belirten Kislaoglu, ‘sedasyon’ yönteminin ayrintilarini söyle anlatiyor:

‘Sedasyon yöntemi, genel bir anestezi olmamakla beraber, hastanin bilinci açik bir sekilde, her türlü konusmaya cevap verebilecek durumdayken korkusuz ve endisesiz bir yöntemdir. Operasyonun hastane ya da ameliyathanede gerçeklestirilmesi gerekmiyor, dis hekiminin muayenesinde gerçeklestirilebiliyor. Hasta, hekimin isteklerine cevap verebilir durumda oluyor. Yöntem sirasinda hasta monitörle izleniyor, nabzi ve tansiyonu takip ediliyor. Yöntem ile hasta dis islemini, agriyi v.b. durumlari hissetmiyor, korkmuyor. Yöntem hem çocuklarda hem de yetiskinliklerde uygulanabiliyor. Eriskinlerde uygulanan intavenöz (damariçi) yöntemi ile tek seansla birçok tedavi yapilabiliyor. Tedavi sonrasi hasta rahatlikla evine gidebiliyor. Fakat yine de hastanin yaninda bir yakini ile gelmesi gerekiyor çünkü güç kaybettirecek hareketlerden, araba kullanmaktan kaçinmasi ve istirahat etmesi gerekiyor.’

Dis Hekimi Çagdas Kislaoglu ‘Lazer Tedavi’ yöntemini ise söyle aktariyor:

Lazer tedavi yöntemi anestezi gerektirmedigi için çocuklarda dis tedavisi çok daha kolay uygulanabiliyor. Dis hekimi korkusu olan hastalar en çok lazerle uygulanan tedavi yöntemlerini tercih ediyor. Agrisiz, kanamasiz ve anestezi gerektirmeyen dis lazeri, hem sert dokuda hem de yumusak doku üzerinde rahatlikla uygulanabiliyor. Lazer yöntemi, dis dolgulari, dislerin temizlenmesi, dis kökünde olusan iltihaplarin kurutulmasi, kanal tedavisi, dis etindeki cerrahi operasyonlar, dis hassasiyetinin giderilmesi, estetik dis tedavileri, dis etinde uygulanan tedavi islemleri, dis beyazlatma gibi birçok tedavi sürecinde kullaniliyor. Bu yöntemde hastalari korkutan anestezi yöntemi genel anlamda kullanilmiyor. Ancak kapsamli cerrahi operasyonlarda kullaniliyor. Lazer islemi dise ve diger dokulara temas edilmeden uygulandigi için herhangi bir titresim ve basinç hissedilmiyor. Dogal olarak beyine ulasan agri iletimini kestigi için hasta tedavide agri hissetmiyor. Tedavi sürecinde yüzde 90 hiç kanama olmuyor ve islem sonucunda lazerle daha steril bir çalisma yapildigi için apse ya da sisme görülmüyor. Ayni sekilde dis dolgularinda ve kaplamalarda uygulandiginda diger yöntemlere göre yapilan dolgu ve kaplamalar daha dayanikli oluyor ve tedavi bitiminde hasta dislerinde herhangi bir hassasiyet duymuyor. Dis hekimi korkusu yasayan birçok hasta lazer tedavi yöntemini tercih edebilir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla